32/1 trafik cezaları nelerdir? İşte sorunun cevabı…

32/1 trafik cezaları nelerdir? İşte sorunun cevabı…

Trafikte belirli kurallara uyulması gerekiyor. Bunlara uyulmaması durumunda çeşitli yaptırımlar söz konusu olabilir. Yönetmeliklerin amacı vatandaşların kuralları öğrenmesini sağlamak ve gelecekteki hatalardan kaçınmaktır.

Kurallara uyulmamasından dolayı her yıl yeni bir trafik kazası yaşanıyor. Bu durum can kaybıyla sonuçlanmakta ve Kanunla düzenlenen kurallardan biri kural 32/1 b'dir. 32/1 yol cezası nedir?

32/1 trafik cezası maddeleri

Bir sürücü koda uymadığında istenmeyen durumlar ortaya çıkar. Ruhsatın el konulmasına yol açan süreçte çok sayıda insan hayatı ve maddi kayıp meydana geliyor. Bunu önlemek için çeşitli kurallar çıkarılmıştır. Karayolları Kanunu'nun belirlediği yaptırımlarına tabi kodlardan biri de madde 32/1'dir.

Birçok kullanıcı şu soruyu soruyor: “İnternetteki 32/1 yol cezası nedir?

Mevzuata uygun olarak araçlarda yapılan değişikliklerin bildirilmesi gerekmektedir. Bu değişikliklerin 30 gün içerisinde yetkililere bildirilmemesi halinde cezai yaptırım uygulanacaktır. Bu değişikliklerin 30 gün içerisinde araç tescil belgesine uygulanması gerekmektedir.

Araç sahibi kanununun 32/1 maddesinin ihlali halinde ceza almamak için; Renk, tüp montajı, motor değişikliği veya benzeri değişiklikleri ilgili makamlara bildirmek gerekir. Bu değişikliklerin araç tescil belgesine kaydedilmesi önemli bir zorunluluktur.

32/1 trafik cezasının detayları

Buna saygı göstermeyen araç sahipleri cezalandırılacaktır. Ayrıca, araçta yapılan her değişiklik araç tescil belgesine işlenene kadar aracın dolaşıma girmesi yasaktır. Bu noktada aracın tescil belgesine kayıtlı olmasını sağlamak için ehliyet belgesi ibraz edilir.

Bu durum için 7 iş gününe kadar süre tanınır. Bu sürenin sonunda gerekli değişiklikleri yapmayan araçların trafiğe çıkışı yasaktır. Peki 32/1 yol cezası nedir?

Aracınızda yaptığınız değişiklikleri araç ruhsatına kaydetmelisiniz. Bunu yapmazsanız, karayolu kanununun 32/1 maddesi uyarınca adresinize tebligat gönderilmesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Söz konusu ihmal karşılığında tarafınızdan talep edilen tutar 2024 yılından itibaren 690 TL'dir. erken ödeme indiriminden yararlandığınızda ödeyeceğiniz tutar 517,50 TL'dir.

Kişilere bildirilen cezaların 15 gün önce ödenmesi durumunda %25 oranında indirim uygulanacaktır.

2024 yılından itibaren belirlenen miktarda idari esasla 32/1 trafik cezası talep ediliyor. Bazı kişiler tebliğde belirtilen cezayla kendilerinin bir ilgisinin olmadığını düşünebilir. Bu gibi durumlarda trafik cezasına itiraz talebiyle Sulh Ceza Mahkemesine başvurulması tavsiye ediliyor.

Böyle bir ihtiyacınız varsa bölgenizdeki saraydaki ceza mahkemelerinin resepsiyon bürosuna gidebilir ve talebinizi oraya iletebilirsiniz. Aynı şekilde avukatınıza vekaletname vererek itiraz etmeyi seçebilirsiniz.

Bu süre geçtikten sonra yapılan itirazlar geçerliliğini yitirir. Muhalefetin olumlu sonucu mahkemenin kararına bağlıdır. Ancak itiraz talebindeki bazı belgelerin eksiksiz ve doğru olarak sunulması olumlu bir kararın alınmasını garanti edebilir.