Süper Ay Ne Zaman Nerede Görülebilecek ?

Süper Ay Ne Zaman Nerede Görülebilecek ?

KamuAjans.Com-Bugün Ay, Dünya'ya en yakın konuma gelecek ve 'Süper Ay' denilen gökyüzü olayı gerçekleşecek. Dolunay, 68 yıl sonra ilk kez bu kadar parlak görülecek. Bir sonraki 'Süper Ay' 25 Kasım 2034'te.

14 Kasım Pazartesi akşamı 21'inci yüzyılın en büyük Süper Ay'ını izleyeceğiz. Açıklama, ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'dan geldi. Süper Ay, en son 68 yıl önce, 26 Ocak 1948'de bu denli büyük görüldü. NASA'nın açıklamasına göre Ay, Kasım 2034'e kadar bir daha Dünya'ya bu kadar yakın bir mesafeye gelmeyecek.

NE ZAMAN GÖZLEMELİ?

14 Kasım gecesi, Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacak; ondan sadece iki saat önce 2.30'da (GMT 11.30) da Ay Dünya'ya en yakın noktada olacak, 356.500 km kadar. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle yirmibirinci yüzyılda Ay'ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım olmuş oluyor, yani en azından şu ana kadar.

Öte yandan atmosferdeki kırınım etkisinden dolayı Ay'ın en büyük göründüğü an doğarkenki hali olacak. Yani gün batımında. Gözlem için en uygun an da bu an olacak.

SÜPER AY TUTULMASI NEDİR?

Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya'ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya'ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor.

Ay, Yerberi'de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte'de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre.

Uzmanlara göre Süper Ay'a bakmak için ekstra bir korumaya ihtiyaç yok.



Anadolu Ajansı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.