Azerbaycan Türkiye Kardeşlik Topluluğu

Azerbaycan Türkiye Kardeşlik Topluluğu

Azerbaycan'ın işgal altındaki bölgelerinde oluşturulan, adına "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" denilen sözde devletin dünyanın pandemi ile uğraştığı bir dönemde "cumhurbaşkanlığı seçimleri" düzenleyerek 21 Mayıs'ta Şuşa'da yemin töreni yapmaya hazırlanması uluslararası hukuk, barış ve istikrar için bir tehdit oluşturmaktadır ve bu Azerbaycan'a karşı bir provokasyondur.

Karabağ Azerbaycandır! Bazı devletler ve uluslararası örgütler Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve bu sözde devletdeki seçimleri tanımadıklarını ifade ederek “seçim” şovunu kınamışlardır. Avrupa Birliği, AGİT, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Katılmama Harekatı, Türk Konseyi, GUAM, Avrupa Parlamentosu, TURKPA, yetkili medya ve toplumun önde gelenleri de dahil olmak üzere dünya çapında birçok ülkede bu "seçim" sabotaj olarak nitelendirmiş, Kafkasya'da barış ve istikrara yönelik sorumsuz siyasi adımı, sorunun barışçıl yollardan çözülmesinin önünde ciddi bir engel ve uluslararası hukuka bir tehdit olarak nitelendirerek, bu "seçimler" ve sonuçlarını yasadışı ilan edilmiştir.  Sadece Ermeni liderliği, çakma rejimler ve Ermeni lobisi tarafından desteklenen, başka hiç bir uluslararası örgüt veya ülke tarafından tanınmayan sözde rejim tarafından düzenlenen “seçimler” uluslararası hukuka aykırıdır.

Aynı zamanda, Azerbaycan ve Ermenistan devletleri arasında sürdürülen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin müzakereleri kötü etkileyen bu adım, karşı tarafın gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymakta, sorunu çözmeyi amaçlamadıklarını göstermektedir. Yasadışı bir parlamento tarafından sözde "seçim" yapılması Ermenistan'ın barış görüşmelerinde uluslararası toplumu kandırmaya çalıştığınının bir kanıtıdır. Bu nedenle dünya devletleri ve uluslararası örgütler Ermenistan'ı uluslararası hukuk normlarına uymaya zorlayarak daha ciddi yaptırımlar uygulamalı ve uluslararası hukuka saygı göstermeye zorlamalıdır.

Biz Sakarya'da yaşayan Azerbaycanlılar olarak Azerbaycan'ın uluslararası hukuk tarafından tanınan toprak bütünlüğüne aykırı olarak yapılmış sözde devletin "cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yemin töreni"ni asla kabul etmiyoruz. 

Sakarya'da yaşayan Azerbaycanlılar  olarak bu yapılanları Azerbaycan işgal edilmiş topraklarında, özellikle Hocalı faciasında sivilleri öldüren bölücü rejimin ve işgalci Ermenistan'ın suç faaliyetlerinin devamı olarak kabul ediyor ve bu kışkırtıcı eylemleri şiddetle kınıyoruz.

İşgalci Ermenistan'ın ve bölücü rejimin sözde devletinin sözde cumhurbaşkanının yemin törenine izin verilmemesi adına ve Ermenistan'ın bu suç eylemine verdiği desteği durdurmak için Azerbaycan Devleti'nin ve Devlet Başkanı İlham ALİYEV'in verdiği mücadeleye, başta kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Başkan Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Türk halkının desteğinden şüphemiz yoktur. 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Vugar NASIROV

Sakarya Üniversitesi 

Azerbaycan Türkiye Kardeşlik Topluluğu 

Öğrenci Temsilcisi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.