Yargıtay'dan Emeklilere Kötü Haber!

Yargıtay'dan Emeklilere Kötü Haber!

KamuAjans.Com-Emekli maaşına bloke konulup konulmayacığına yönelik tartışmalar sürerken Yargıtay'dan bu konuda emsal niteliğinde bir karar geldi. Yüksek mahkeme, bankadan aldığı kredi borcunu ödemeyen emeklilerin maaşlarına bloke konulabileceği yönünde hüküm verdi. Yüksek mahkeme, kredi sözleşmesini imzalayan emeklinin, kredi borçlarının maaşından tahsil edilmesine bir anlamda kabul etmiş olduğunu kaydetti.

mahkeme tutanaklarına göre, örnek dava bir emeklinin iki yabancı bankadan tüketici kredisi kullanması ve her iki bankaya olan kredilerinin ödemelerini aksatması üzerine gerçekleşti. İki bankadan tüketici kredisi kullanan emekli, maaşını ise PTT üzerinde almaya başladı. Bankalar da PTT'ye yazı göndererek, emeklinin ödenmeyen taksitleri nedeniyle maaşına bloke konulmasını istedi. PTT de gelen yazılar üzerine bankada bulunan 2.217 TL'yi bloke koydu. Emekli bunun üzerine konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme emekliye lehine karar vererek, blokenin kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine, bankalar ve PTT kararı temyiz etti.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi ise, bu konuda emsal niteliğinde bir karara imza attı. Daire, bankadan kredi kullanan bir emeklinin, kredi sözleşmesini imza attığını ve bu imzalarla maaşı ile bu krediyi ödemeyi taahhüt altına aldığını kaydeti. Daire, bankaların da tüketiciye emelli maaşına güvenerek kredi kullandırdığını hatırlattı. Bu unsurlar dikkate alındığında, emekli maaşına bloke uygulanmasının hukuka uygun olduğu vurgulandı. Daire, bu nedenle mahkemenin kararının bozulmasını hükmetti.

Dairenin konuyla ilgili kararı şöyle:

".....Zira davacı yürürlükteki bu Yasaları bilerek sözleşmeyi imzalamış olup, serbest iradesiyle sözleşme şartlarına uygun olarak kredi borcu taksitlerinin PTT'den aldığı maaşından kesilmesi için talimat verdiğine göre artık sözleşmenin söz konusu hükmünün müzakere edilerek kararlaştırılmadığı söylenemez. Ayrıca bankanın yaptığı işlemin sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerin dürüstlük kuralına aykırı düşecekşekilde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olduğu kabul edilemez. Davacının bankadan kullandığı kredi borcunu sözleşme şartlarına uygun olarak ÖDEMESİ ZORUNLUDUR.

Davacının taksitlerin maaşından ödenmesini ihtirazı kayıtsız kabul edip daha sonra dava açıp kesinti bedelini geri istemesi hakkın kötüye kullanılması olup iyiniyet kurallarıyla bağdaşmaz. (TMK m.2) Tüketici haklı bir sebep olmadan sözleşmeyi tek taraflı feshedemez, ifası yapılmış

bedellerin iadesini isteyemez, bu şekilde edimin tek taraflı geri istenmesi de hukuken himaye göremez. Aksi halde; kredi isteyen kişinin mali durumu ve maaş gelirine göre borcunun ödenebileceği güvencesiyle kredi veren bankanın alacağının imkansızlaşması, kötü niyetli bir

kredi borçlusunun borcunu hiç ödememesi gibi birSONUÇ DOĞACAKTIR.

Başka bir deyişle yeni yasanın yürürlük tarihi olan 28.02.2009 tarihinden sonra kullanılan kredilerde emekli maaşından kesinti yapılmasına yönelik muvafakatlerin önceden verildiği gerekçesiyle geçersizliğinden ve haksız şart teşkil ettiğinden bahsedilemez. Hal böyle olunca, mahkemece

uyuşmazlığın sözleşmeye bağlılık, ahde vefa ilkesi ve tarafları bağlayan sözleşme hükümleri çerçevesinde çözümlenmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir...."


SGKREHBERİ  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.