Sonunda emeklilere yönelik yeni zamlı tablo açıklandı…

Sonunda emeklilere yönelik yeni zamlı tablo açıklandı…

Milyonlarca emekliyi etkileyen yeni destekler ve iyileştirmeler yolda. Temmuz ayı zammı için yeni formüller üzerinde çalışılırken, emeklilere özel kart modeli de gündemde. Bununla birlikte, Ocak ayında 7.500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltilen taban maaşın...

Bu artış aynı zamanda daha düşük aylık maaş alan emeklilere yönelik havale desteğini de artıracak. Peki taban maaş ne kadar olacak? SSK ve Bağ-Kur'da asgari maaş ne kadar olacak? İşte merak edilen maaş tablosu...

2024 yılı emeklilere yönelik zamlı maaşlar

2024 yılının “Emekliler Yılı” ilan edilmesi, 16 milyonluk bu kesime yönelik art arda alınan önlemlerle dikkat çekiyor. Yılbaşında yüzde artış ve temel aylık ayarlama ile başlayan süreci , ardından tatil ikramiyelerinde artışlar izledi. Bundan sonra bu ayın gündeminde için uygulanacak önemli yardımlar var.

Yılın emekliler yılı ilan edilmesinin ardından, yaklaşık milyonlarca vatandaşın hayatını kolaylaştıracak ve gelirlerini artıracak yardımlar için hazırlıklar sürüyor. Önümüzdeki ayın başında olması beklenen bu kampanyaya ücretsiz hizmetler, indirimler ve finansman da dahil. Barınma, kira gibi konular da olacak. Ayrıca emekliler için emeklilik kartı başvurusu da başlayacak.

Emeklilere özel “Emeklikart”

Emekliler için hazırlanan şablonda bir de özel yer alıyor. Emeklikart adı verilen bu uygulamada emeklilere yapılan tüm yardımlar bu kart üzerinden ödenmektedir. Emekliler, karta yüklenen nakit yardımını diledikleri yerde harcayabilecek. Kartın hazırlanması Çalışma Bakanlığı ve Aile Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülmektedir.

Bu kart üzerinden de indirim uygulanacaktır. Harita üzerinde çalışmalar devam ediyor. Desteğe yönelik çalışmalar devam ederken, temmuz ayında gerçekleştirilecek artışa dair ipuçları da var. Emekliler Ocak ve Temmuz aylarındaki aylık enflasyona göre artış alıyor. Sözleşmeyle SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ay boyunca enflasyon oranına eşit enflasyon artışı alırken, memurlar ise sözleşmeyle enflasyon farkı alıyor. Şu ana kadar üç aylık enflasyon belirlendi.

Emeklilere özel indirimler

Üç aylık artış 15 sent olarak belirlendi. Buna üç veri daha eklenecek. Altı aylık enflasyonun yüzde 25 ile 30 arasında olması bekleniyor. Ancak masada başka bir formül daha var. Başka bir deyişle Temmuz ayı artışı enflasyona dayalıdır.

Bu formülün uygulanması durumunda emekliler Temmuz ayında yüzde 35'ten yüzde 40'a kadar bir artış bekliyor. İkisi arasındaki farkı ortadan kaldırmak için yıllık enflasyona göre yapılan artış veya hisse ilavesi mertebesinde olabilir.

Ayrıca Ocak ayında 7.500 TL'den 10.000 TL'ye çıkarılan asli maaş da yeniden tanımlanacak. Destek programı kapsamında emeklilere gıdadan giyime, iletişimden ulaşıma kadar pek çok alanda indirim yapılması planlanıyor. Emekliler fatura desteği beklerken; Telefon için özel indirimler sağlanmaktadır. Otobüs ve tren firmalarıyla çalışılarak emeklilerin seyahatlerine yönelik önlemler alınması mümkün olabilir. Emekliler sinema ve tiyatrolardaki indirimlerle sanatsal etkinlikleri yakından takip edebilecek . Tatile çıkma imkanı olmayan emeklilere bu alanda kolaylıklar sunmak gündemde.