Paranızı artmasını ister misiniz? “Faiz oranlarındaki farka dikkat edin”…

Paranızı artmasını ister misiniz? “Faiz oranlarındaki farka dikkat edin”…

Bankalar sık sık faiz oranlarını değiştiriyor. Aracı bankacılığın ve acente bankacılığının faiz oranları arasındaki fark açılmaya başladı. Peki mevduat faiz oranları nedir? Bir kişi 1 milyon TL faize yatırdığında aylık ne kadar kazanır? Detaylar burada...

Şubeye giden ve pazarlık yapan müşteriler, internet bankacılığı faiz oranından daha yüksek faiz elde etmektedir.

Bankalarda mevduat faizleri

Merkez Bankası faiz oranlarının artmasıyla birlikte bankalarındaki mevduat faiz oranlarının da önemli ölçüde artması gerekiyor. Banka şubeleri, çevrimiçi hizmetlerdeki mevduatlara daha fazla faiz oranı vermeye başladı.

Mevduat faiz oranları bankadan bankaya farklılık gösterir. Bankalar müşterilerine özel kampanyalar düzenlemektedir. çevrimiçi bankacılık faiz oranları yüzde 58 arttı. Ancak bankalara yaklaşıp pazarlık yaptığınızda size daha yüksek faiz oranı verilebilir.

Merkez Bankası'nın faiz kararı

Muhasebeci ve ekonomist Muhammet Bayram, sorunun ayrıntılarını milliyet.com.tr'ye anlattı. Bayram konuşmasında şunları söyledi: Merkez Bankası faiz oranlarına ilişkin kararını bugün açıklayacak. Anahtar oranı 50'de sabit kalmalıdır. Belki de 250 baz puanlık bir faiz artışı sürpriz olmayacaktır.

Merkez Bankası, gecelik kredi faiz oranı için %3 marj belirledi. Bankalar mevduatlarını merkezi faiz oranlarındaki artışa göre ayarladı. Şu anda insanlar artan koşullar altında kredi ve mevduat faiz oranlarını sorguluyor ve Birçok vatandaş mülklerini satmayı ve faize koymayı düşünmeye başladı. Bu nedenle internet bankacılığı şubelerinde arama yapıyorlar.

Ajansta müzakere edilen oran ile internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla açıklanan faiz oranı arasında farklılıklar ortaya çıkmaya başladı. Şu anda mevduat faiz oranları yüzde 55 ile 60 arasında. Bu mevduat faizleri, kişinin şirket, gerçek kişi veya tüzel kişi olmasına bağlı olarak değişmektedir. Eğer bu banka için karlı bir müşteriyse, bankalar müşteri çekmek için daha yüksek faiz oranları sunabilir. Vatandaşların, çevrimiçi banka aracılığıyla yerine fiyat teklifi almak için bir kuruma gitmelerini öneriyorum.

Mevduat faizleri daha da artmaya başladı. İnternet bankacılığında faiz oranları yüzde 58'e kadar çıkıyor ama bankaya gidip pazarlık yaptığınızda bu oran yüzde 60'a kadar çıkıyor. Şu anda aylık net 1 milyon TL, eğer kişiler artık vadeli mevduat hesabı isterse 45 TL ile 50.000 TL arasında değişiyor.

32 günlük vadeyi kullanıyorlar ve günlük vade sonunda, kazandıkları faizle birlikte 32 gün vadedeki paralarını yeniden yatırıma yatırmaları gerekiyor. 32 gün sonra mevduatlarının faizi daha da artacak ve paralarını yeni kur üzerinden mevduat hesabına yatırabilecekler.

Şu anda insanlar kendi mallarını, araçlarını satıp gecelik depozitoya yatırım yapmak istiyor. Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz oranı önemli. Bir kişi şu anda faiz oranının yüksek olmadığını düşünüp bugün faiz oranıyla hesap açarsa 1 yıl sonra önemli bir gelir elde edecektir.

Faiz oranlarının 6 ila 7 ay arasında indirileceği bildiriliyor. Vatandaşlar tercihlerini yaparken öncelikle 32 günlük bir süre seçebilecekler. Daha sonra piyasa koşullarının gelişimini değerlendirerek bir yıllık bir vade için yatırım yapabilir. Vatandaşların ihtiyaç duydukları gayrimenkulleri satmaktan kaçınmaları gerektiğini düşünüyorum. Bir kişi yaşadığı evi veya kullandığı aracı satar ve üzerine faiz koyarsa, belki de aracını veya arabasını geri almak istediğinde aynı durumla karşı karşıya kalmayacağını bilir.