Maaşı Bankaya Yatırmamanın Cezası Nedir?

Maaşı Bankaya Yatırmamanın Cezası Nedir?

Kamuajans.com – İşverenin maaşı bankaya yatırmak yerine tamamı ya da bir kısmını elden vermesi çalışanların mağdur olmasına sebep olurken, aynı zamanda eksik yatırılan vergiler sebebiyle devletin de zarar etmesi anlamına geliyor.

İş Kanunu’na göre çalışanların ücretlerinin tamamının bankaya yatırılması gerekiyor. Hiçbir şartta elden maaş ödemesi yapılamıyor. Maaşın elden verilmesi eksik beyan edildiği anlamına geldiği için bu durum hem kişinin emeklilik maaşını etkilerken hem de devletin vergi kazancının kaçırılması ve dolayısıyla zarara uğratılması anlamına geliyor.

ÜCRETİ BANKAYA YATIRMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Böyle durumlar; aylık prim ve hizmet belgesinde ücretin eksik bildirilmesi, bordronun geçersiz olması ve muhasebe defterlerinin geçersiz olması için işveren ayrı ayrı ceza ödemektedir. Bu rakam 2019 yılı itibariyle toplamda 92.102,4 TL'dir. Ayrıca işverenin eksik bildirdiği primlerin ödemesini yapması da istenir. Ayrıca ücretleri bankadan ödememe cezası olarak işverenden 236 TL daha tahsil edilir.

Elden maaş alanlar bu durumu SGK'ya şikayet edebilecekleri gibi, İş Mahkemeleri'ne dava da açabilirler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.