İBAN'la Alan Satanlar Dikkat! İhbarlar Patladı...

İBAN'la Alan Satanlar Dikkat! İhbarlar Patladı...

Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında IBAN hesaplarını denetleme kararı aldı. Kimler kimleri neden ihbar ediyor? Tüm detay haberde...

Maliye IBAN'larda Denetleme Seferine Çıktı! Vergi Kaçakçılarına Dikkat!

Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında IBAN hesaplarını denetleme kararı aldı. Bu kararla birlikte, vergi cezalarından kurtulmak isteyen vatandaşlar tarafından ihbar furyası başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamıştı. Bu çalışmanın ardından, IBAN yoluyla tahsilat yapan işletme ve kişiler vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde ihbar edilmeye başlandı.

Maliye Neden IBAN'ları Denetliyor?

Yetkililer, IBAN konusunun son derece yaygınlaştığını ve IBAN hesap kiralamasının neredeyse bir sektör haline geldiğini ifade ediyorlar. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, Maliye'nin IBAN çalışmasının son derece önemli olduğunu ve banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından denetlendiğini belirtiyor. Tolu, IBAN hesaplarının ilk kez bu derece yaygın ve yoğun olarak denetime tabi tutulacağını, ilk belirlemelere göre IBAN hesaplarına milyarlarca TL havale/EFT yapıldığını ve "Bunların vergisel yönden sorgulanmasının son derece normal" olduğunu söylüyor.

Hangi Sektörlerde IBAN'la Tahsilat Daha Sık Yapılıyor?

IBAN'la tahsilatı en çok perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.’ler yapıyor.

Alıcılar Neden IBAN'a Yönlendiriliyor?

İşletmeler, bankalara kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları ve satıştan doğan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna başvuruyor, müşterilerini IBAN'a yönlendiriyor. Ancak bankalar yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye'nin bilgisi dışında olması mümkün değil.

Maliye IBAN Hesap Sahiplerine Ne Yapacak?

Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen işletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek. Bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenmişse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlenmemiş ise, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek.