“Et satışı düşüyor, fiyatı yükseliyor” diyen Sadettin İnan, ESK’ya tepki gösterdi! 57 tır et nereye verildi?

“Et satışı düşüyor, fiyatı yükseliyor” diyen Sadettin İnan, ESK’ya tepki gösterdi! 57 tır et nereye verildi?

Kırmızı et fiyatlarına gelen zamdan sonra, Sadettin İnan, “İstanbul’da bir zincir markete bir buçuk ay içerisinde 57 tır et verildiğini fakat etin akıbetinin takip edilmediğini” sosyal medya üzerinden açıkladı.

Ortaya atılan bu iddia ise kamuoyu gündemine resmen bomba gibi düştü. İşte bu konu ile ilgili açıklamalar...

Et fiyatları yükseldi!

Et fiyatlarına gelen son zam sonrasında, özelikle dar gelirli ve orta gelirli vatandaşların kırmızı et alması hayal oldu. Kırmızı et fiyatlarına gelen zamlar vatandaşların gündeminde büyük yer kaplarken, Tarım ve Ekonomi Yazarı Sadettin İnan, “İstanbul’da bir zincir markete bir buçuk ay içerisinde 57 tır et verildiğini fakat etin akıbetinin takip edilmediğini” X sosyal medya hesabı üzerinden yayınlayarak, kamuoyunun dikkatini çekti.

İnan, Şubat ayı ortasından itibaren Nisan’ın ilk haftasına kadar, yani yaklaşık olarak, 1, 1,5 aylık süre zarfında ESK’nın, Altun Gıda’ya (Happy Center Market) 57 tır karkas et sattığını, aynı dönem içerisinde Onur Market’e 24 tır, KİM markete 16 tır et verildiğine ifade ederek, bu marketlere verilen et miktarlarındaki çarpıklığa dikkat çekti.

“Halk TV'de Buket Güler ile Haber Masası” programına bağlanan Tarım ve Ekonomi Yazarı Sadettin İnan, Et ve Süt Kurum mağazalarının önündeki kuyruklara dikkat çekerek, “85 yaşındaki insanın 1 kg et almak için saatlerce bekliyor. Öncesinde isimleri kağıda yazılarak sıra bekleyen vatandaşlar, saatlerce beklemenin ardından sadece 1 kilogram et alabiliyor” diyerek, ”et satışı düşüyor, fiyatı yükseliyor” Dedi

Et fiyatları son zamanlar sonrasında ne kadar oldu?

  • Et ve Süt Kurumu mağazalarında daha önce 229 liradan satılan kıyma fiyatlarına %21 zam yapılarak 279 liraya çıktı.
  • 259 liradan satılan kuşbaşı fiyatlarına %23 artış yapılarak 319 liraya,
  • 325 liradan satılan Sığır Bifteğin fiyatı 405 liraya,
  • 380 liradan satılan Pirzolanın fiyatı, 450 liraya,
  • 540 liradan satılan Bonfilenin fiyatı 600 liraya yükseltildi.
  • Buna duruma göre, en düşük artışı %11 ile sığır bonfilede, en yüksek artışı %24,6 ile biftekte yapıldı.