Bankalar yolu buldu: emekliler için faiz engeli…

Bankalar yolu buldu: emekliler için faiz engeli…

Daha fazla promosyon ödemesinden yararlanmak isteyen emekliler, hesaplarını başka bankaya aktarmaya çalışırken kredi faiziyle ilgili engellerle karşılaşıyor. Emeklilerin promosyon ödemeleri için daha dikkatli olması gerekmektedir.

Bankalar emekli promosyonları artırdı

Bankaların emeklilik promosyonları katlandı. Ancak emekliler daha yüksek promosyonlar sunan şirketlere yönelmek istediklerinde kredi engelleriyle karşı karşıya kalıyorlar.

NTV'den Sibel Can'a konuşan TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, şunları söyledi: Emekli kredisi kullanmıştı ve kullandığı tarihte aylık faizi 1,05 idi. Bugün git öde diyor. Ödemek için başka bir bankadan yeni kredi almak gerekiyor.

Peki aylık faiz ne kadar? Yüzde 5 buçuk. “Böylece emekli terfi için ayrıldığında, bir kredi borcu var ve eski borcuna faiz ödüyor, emeklilerin hesaplarını başka bir bankaya aktarma taahhüdünü tamamlamalarına gerek olmadığını açıkladı. Tamamlamadığı döneme karşılık gelen promosyon masraflarını iade etmelidir.

Ölmez,"Burada toplanacak paralar şöyle. Aldığınız promosyonu 36'ya böleceksiniz. Bankada kaldığınız süre boyunca bu 36'yı 10 ile çarpacaksınız. Hak ettiğiniz para bu. Bu, sizin bankaya geri ödemeniz gereken paradır, hak ettiğiniz para, aldığınız promosyondan düşülmektedir ," diye açıkladı. Bankalar geri ödenmeyen tutara da faiz uyguluyor.

Ölmez, ek olarak: “ bankası, sen bu parayı faizsiz kullandın diyerek ihtiyaç kredisi için benden faiz alıyor. Kanunumuzda da bu durum haklı görülmüştür ancak uygulanan faizler tüketici kredileri için bugünkü faizlerdir. Yani yüzde 6'lar. “Promosyonun önemli bir kısmını faizle ödüyorsunuz” dedi.