Bakan Albayrak'tan Yeni İstihdam Paketi Açıklaması

Bakan Albayrak'tan Yeni İstihdam Paketi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Bankalar Birliği’nin 63. Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İktisadi faaliyetteki toparlanmayı güçlü bir şekilde görüyoruz. Düşük maliyetli konut kredisi 133 bin başvuruyu geçti, 101 binin üzerinde vatandaşımıza 25 milyar TL üzerinde tahsis yapıldı." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Üzerinde çalıştığımız yeni istihdam paketi, önümüzdeki dönemde ekonomideki iyileşme sürecini güçlü bir şekilde resetlemeye devam edecek. Türkiye'nin bu süreçten 'V' şeklinde bir toparlanma ile çıkarak potansiyel büyümesine yakınsamasını bekliyoruz. Haziran ayının ilk 21 günlük döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,6 artış gösterdi." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ''düşük maliyetli konut kredisi 133 bin başvuruyu geçti, 101 binin üzerinde vatandaşımıza 25 milyar TL üzerinde tahsis yapıldı.Değişim sürecinde bankalar olarak, sizlerin de bazı eski alışkanlıklardan kurtulması ve kabuk değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizlerden ülkemizin kalkınma hedefleriyle daha uyumlu bir bankacılık yapmanızı bekliyoruz. Kaynakları daha çok yerli üretim ve ihracatın finansmanına, istihdam oluşturucu alanlara yönlendirmemiz lazım.

Kaynaklarımızı en verimli nerede kullanılacaksa o alanlara yönlendirelim. Aldığınız kararlar sosyal, toplumsal refahı etkiliyor, bunun bilincinde olarak milli bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz. Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan Zorunlu Karşılık (ZK) ve Aktif Rasyosu (AR) düzenlemelerinin etrafında dolaşmak, rasyoyu tutturmak için etrafta dolaşan bazı kurumlar veya işlemler duyuyoruz. Bunlardan kaçınmak lazım. Düzenlemelere samimiyetle uyum sağlamaya çalışmamız ve düzenlemelerin ruhuna uygun hareket etmemiz lazım.'' dedi.

Açıklamalardan satır başları:

- Selden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm imkanlarıyla bu yaraları saçacak. Normalleşme süreci, dönemi özellikle en başında bankacılık sektörümüzle böyle bir toplantıda buluşmayı çok önemli görüyorum.

- Tüm dünyayı etkisi altına alınan kovid-19 salgını ile mücadele önlemini aldığımız ve süreçten en az etkilenen ülkelerden biri olduk. Tüm paydaş ve kurumlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

- Koronavirüs kaynaklı yılın 2. çeyreğinde olumsuz ekonomik görünüme rağmen haziran ayındaki toparlanmalar önemli pozitif işaretler vermeye başladı. Salgının etkilerini önlemeye yönelik güçlü tedbirlerin alınması, genel anlamda bir karantina alınmaması mayıs ayından itibaren atılan normalleşme adımları etkili oldu

- Aldığımız önlemler sonucunda normalleşmeye en hazır giren ülkelerden olduk. Haziran ayına ilişkin öncü rakamlar toparlanmaya ilişkin pozitif işaretler verdi.

- İktisadi faaliyetteki toparlanmayı güçlü bir şekilde görüyoruz. Yurt içi talepte ve beklentilerde iyileşme net bir şekilde gözlemleniyor.

- Çalıştığımız istihdam paketi toparlanmaya destek verecek. Şu ana kadar 101 binin üzerinde vatandaşımıza yaklaşık 25 milyarlık tahsis yapıldı. İstihdamı korumayı ve üretimi güçlendirmeye yönelik ekonomik istikrar kalkanı paketinin tutarı 280 milyar lirayı geçti.

- Mayıs ayında ihracatımız artış kaydetti. Haziran ayı ihracatımız bir önceki yıla yüzde 24.6 oranında artış gösterdi. Trendin haziranda güçlü bir şekilde devam ettiğini ortaya koyuyor. İhracatta da toparlamanın başladığını görüyoruz.

- Alınan tedbir ve açıklanan paketlerle Türkiye'nin bu süreçten V şeklinde bir toparlanmayla çıkarak kısa sürede potansiyel büyümesine yakınsamasını bekliyoruz. Bu büyüme trendine baktığımızda özellikle ihracat istihdama ve yüksek katma değerli üretime dayalı modeli emin adımlarla hayata geçirmeye devam edeceğiz.

- Bankacılık sektöründe kur riski söz konusu değil. Türkiye birçok ekonomik değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. İki temel hedefimiz var. Birincisi finansal istikrar ve güvenliğini güçlendirmek. İkincisi yüksek katma değerli üretim yoluyla ihracat ve istihdam yoluyla cari dengeyi güçlendirerek sağlam makroekonomik temeller üzerinde güçlü bir ekonomi inşa etmek. Bu, iki temel ana felsefe.

- Bankacılık sektörü noktasında bazı eski alışkanlıklardan kurtulması ve kabuk değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin hedeflerine daha uyumlu bir bankacılık bekliyoruz. Bankacılık sektörü çok stratejik bir sektör.

- Daha çok yerli üretim ve ihracatın finansmanına istihdam oluşturucu alanlara yönelmemiz lazım. Ülke kaynaklarını farklı manada kullanayım motivasyonuyla hareket etmememiz lazım. Ülkemiz kalkınmasını tamamlayıp zenginleştikçe en önce kazanacak sektör bankacılık sektörü. Birçok farklı sektörde yatırımcıları yönlendirecek uzman ekipler oluşturmamız lazım. Yatırımcıyı kendi haline bırakmamamız lazım, bir nevi ortağısınız o projenin. Yerli üretimi destekleyin..

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.