Rehber Öğretmenler Nöbet Göreviyle Yükümlü Tutulmamalıdır
Genel Sekreter Latşf Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla imzalı resmi yazıda ''10 Kasım 2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin ''Rehberlik Öğretmeninin Görevleri'' başlıklı 34'üncü maddesinin birinci fıkrasının (ff) bendiyle rehber öğretmenler yönünden ''Sınavlarda görev alabilir, belleticilik ve nöbet görevi yapar.'' hükmü getirilmiştir.
Rehber öğretmenlik, bireyin kendisini tanıması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitesini kendine uygun bir düzeyde gerçekleştirmesi, kendine uygun bir mesleği seçmesi, öğrenme becerilerini geliştirmesi, içinde yaşadığı topluma dengeli ve sağlıklı uyum sağlaması ve böylece kendisini gerçekleştirerek toplumla bütünleşmesini sağlayan bir psikolojik yardım mesleğidir.
Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri koruyucu ruh sağlığı kapsamında bir meslek olup bireyin yaşamında şimdi ve sonraki yıllarında uyumuna hizmet etmektedir. Dolayısıyla bireyin yaşantısında önemli etkileri olabilecek bir meslek elemanının çalıştığı ortamdaki rolü ve ona yüklenen görevler bu durum ile bağdaşır olmak durumundadır.
Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında öğretmen, branş/alan öğretmeni ve rehber öğretmen arasında bir ayrı yapılmakta, rehber öğretmen adı öğretmen olmakla birlikte verdiği hizmet itibariyle öğretmenlik hizmeti vermemekte, bu nedenle de belletici/nöbetçi görevlendirilmesi kapsamındaki öğretmen veya branş öğretmeni olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri incelediğinde, rehber öğretmen okuldaki diğer branş/alan öğretmenlerinden ayrı görülmekte ve ayrı tanımlanmaktadır. Nöbet ve belleticilik görevlerinin yönetmeliğin rehberlik hizmetini tanımlayan maddeleri ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık görev anlayışı ile hiçbir ilişkisi yoktur.
Okulda, etütte, yatakhanede nöbetçilik/belleticilik görevinin gereği olarak öğrenciyi disipline etmek yükümlülüğü getiren nöbet görevi, rehberlik öğreteni eliyle yürütüldüğünde öğrencilerle rehber öğretmen arasında arzu edilmeyen bir güvensizlik ilişkisinin oluşmasına sebep olacak ve okulda rehberlik hizmetleri olumsuz etkilenecektir. Esasında temel güven ilişkisine dayalı bir hizmet olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetinin okulda gerçekleşmemesine yol açacaktır.
1 Kasım 2017 tarihli ve 30227 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanan 2017/17 sayılı Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ Eki Ek-2 Okul Psikolojik Danışmanı (Seviye 7) Ulusal Meslek Standardı'nda ''İnsanları kabul edici ve sıcak bir tavır sergilemek'', ''Mesleki konularda ve danışan haklarında savunucu olmak'' ve ''Olaylar ve durumlar karşısında esnek ve olumlu davranış ve tutuma sahip olmak'' okul psikolojik danışmanlarından beklenen tutum ve davranışlar arasında sayılmıştır. Söz konusu yeterlik kriterleri ile belleticilik/nöbetçilik görevlerinin gereklerinin birbirleriyle çatıştığı, yönetmelik hükümleri düzenlenirken mesleki esas ve gerekliliklerin dikkate alınmadığı görülmektedir. Bu itibarla; rehberlik öğretmenlerine nöbet ve belleticilik görevi üstlenme zorunluluğu getiren Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükmünün kaldırılması ya da söz konusu görevlerin rehberlik öğretmenlerinin isteklerine bırakılması noktasında düzenleme yapılması ve neticeden Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz