Özel Sektör Öğretmenlerine Bir Dokun, Bin Ah İşit!

Özel Sektör Öğretmenlerine Bir Dokun, Bin Ah İşit!

Özel sektör öğretmenlerinin karşı karşıya kaldıkları özlük hakkı ihlalleriyle ilgili çok sayıda yazı yazdım. Ne özel sektör işveren kesiminden ve temsilcilerinden ses var ne de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan…

Bakanlık özel sektörün eğitimdeki ağırlığını artıracak çeşitli uygulamalara imza atıyor yani sermayeden yana tavır alıyor ama sac ayağının “çalışanlar” bölümünün sorunlarına karşı algısı da, ilgisi de kapalı…

Sözü uzatmayalım…

Öğretmenlerin “özlük hakkı” yazılarımıza yaptıkları sosyal medya yorumlarına bir göz atalım. Yani sorunu, yapılan muameleleri, MEB’den yani bir anlamda devlet babadan beklentileri, yaşanan üzüntüyü ve (kaldıysa hala) umudu onların ifadeleriyle aktaralım…

Bakın, öğretmenler neler diyor:


İbrahim Cebe

Umarım söylediği gibi eğitimcilerin özlük haklarıyla ilgili adımlar biran evvel atılır. Yoksa salon konuşmalarından ibaret kalıyor.


Müjde Oskay

Hamile olup işten çıkarılan öğretmelerden biriyim, 1 yılı aşkındır davam sürüyor. Hala daha duyuyorum ki aynı ya da başka okullarda öğretmenler hamile olduklarından dolayı işten çıkarılıyor. Her hakkınız son kuruşuna kadar ödenecek dense bile hiçbir hakkımız ödenmiyor. Davamın sonuçlanması ile birlikte başımdan geçen herşeyi paylaşacağım. MEB bize bu hakları verdiyse hani nerede???


Esra Savaşan

Bu özel okullar mutlaka sosyal medyada ‘ifşa’ edilmeli?? Yetişkin / eğitimli insanlara ( öğretmenlere) bunları yapan, gözü paradan başka bir şey görmeyen, etik ve insani değerlerden yoksun okul sahipleri olan bu kişiler (ticaretin de ahlakı vardır! ki okulları ticarethane dönüştüren sistem elbette sorgulanmalı! ) öğrencilere ne verebilir??


Dilek Yıldız Görgün

Özel okullarda görev alan öğretmenler 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arası için sözleşme imzalar. 31 Ağustos’ta sözleşme süreniz dolunca eski kurumdan ayrılıp 1 Eylül itibariyle yeni kurumda işe başlarsınız.

Bu arada da vergi dilimi yıl sonuna yaklaşıldıkça yükselir. Bu konu önemli, dikkat!

Eski iş yerinizden %20lik vergi dilimi içindeyken ayrılırsınız fakat yeni başladığınız kurum sizi %15lik vergi dilimine uygun olarak (Ocak ayı vergilendirmesi gibi) işe alır. Haliyle de sizin için devlete daha az vergi öder. Her öğretmen için %5lik bir kazancı olur. (Yekün olarak baktığınızda yüklü bir meblağ.)

Devlet de der ki; “Aradaki %5lik vergi dilimi farkını (Eylül-Ekim-Kasım ve Aralık ayları) ücretli çalışanlar, yani öğretmen” ödesin.

Yani yeni gittiğiniz kurum ile sözleşme sırasında %20 lik vergi dilimi konusunu konuşup netleştirmezseniz ve yukarıda bahsettiğim şekilde %15lik dilime dahil edilirseniz, yaklaşık 1 veya duruma göre 2 maaşınızı devlete vergi borcu olarak ödemek durumunda kalırsınız. Özel okulun patronuna hiçbir şey olmaz. Bu teknik olarak tüm özel okul öğretmenleri, mühendisler ve doktorlar için geçerli. Geçmişe dönük araştırmaya başladı vergi daireleri. Sürekli birilerine belgeler gönderiliyor, bilginiz olsun.


Phd. Stu. Uğur Ataseven

1 yıllık sözleşme imzalandığı halde gelecek yıl için çalışılmayacak kararı alınan öğretmenin, Temmuz ve Ağustos aylarında maaş ödememek için Haziran ayında sözleşmesinin iptal edilmesi…Hakettiği 1 yıllık tazminattan da olması…

Tazminat ödememek için 15 günde bir işten çıkarılıp yeniden giriş yapılması…

Mazeretli de olsa 1 gün gelmeyen öğretmenin 1 günlük ücretinin yanında o gün girmediği dersleri ücretlerinin de kesilerek aslında 2 günlük kesinti yapılması…

Yazın sigorta ödememek için ücretsiz izinli gösterilmesi…

O kadar çok ki…


Ferit Sevinç

Hocam 12 ay maaşı kabul ettirmek için zamanında gerekirse anlaşmadık elde ettik ama yeni nesil 10 aya çok çabuk döndü.


Hayal Togay

Hiç bir gerekce gosterilmeden isten cikarilan, ne kadar ozveriyle ve yillarca ayni kurumda emek vererek calismana ragmen iste kalip kalmaman en tepedekinin iki dudaginin arasinda olan bir sistem. Ne hak arayabiliyorsun ya da neden cikarildim diye sorabiliyorsun. canlari oyle istiyor, o kadar


Abdullah Gençdal

Kesinlikle haklisin bu bütün vahim doğrularda ama şu da bir gerçek ki bu özel öğretim ve kolejlerin sahiplerinin geneli gene öğretmen…


Fatma Akcebe

Öğretmenler kimsenin umrunda degil


Sebahattin Dilaver

MEB, algılayabilme yeterliliğini kaybetmiş.


Şule Yurcu

Harika Ogretmenlerimiz is bulma kaygisiyla bu mobbinglere katlanmak zorunda kaliyorlar dile getirdiginiz icin saygilar


Ozgur Zengin

Bir özel okul öğretmeni olarak yukarıda saydiklariniza maruz kaldık. Bu tür uygulamalar daha çok ilçe bazındaki özel okullarda oluyor. Örneğin Antalya Demre Bil Okulları ve Kumluca Sınav Koleji gibi. Sene sonu sözleşme bitince istifa etmiş oluyorsun ve işsizlik ödeneği anlamıyorsun. Kıdem tazminatınin bahsi bile açılmıyor. AGI her zaman maaşın içinde oluyor. Maaşın hepsi bankaya yatmıyor. Çocuğunuzu parasız okutuyor gösterip vergi kaçıran ama sizden zorla para alan.

Önce sizi guzelce karşılıyorlar. Anlaşmayı yapıyorsunuz ve evinizi taşıyorsunuz. Size o kadar masraf ettirdikten sonra nasıl olsa gidemez diye kanunsuz ve usulsüz uygulamalari dayatiyorlar.

Hiçbir etik kuralları ve iş ahlaklari yok. İş ahlakı olan ve kanunlara uyan çok az okul var.

Bu şartlara rağmen tüm bakan, bürokrat, vekil ve öğretmenler çocuklarını özel okula gönderiyor. Bunu anlamış değilim.


Sedef Yürek

Kesinlikle katılıyorum. 9 senedir öğretmenim özel okullarda en son çalıştığım kurum kurucusu tüm veli ve öğretmenleri dolandırdı. 3 aylık maaşlarımızı alamayıp ağustos ayında okulun kapısına zincir takılarak muhatap olacağımız herkes kayboldu. Haberlere çıkıldı şikayetler edildi. İşsiz kaldık, öğrenciler okulsuz kaldı, veliler ödemelerini geri alamadı ve mağdur edildik. Fakat kimse bişey demedi ve yapmadı. Bu nasıl adalet nasıl soygunluk? Ki Tayfun Cavusoglu çok önemli konulara değinerek diğer yaşadığımız sıkıntılara da ses oldu. Teşekkür ederim umarım bir şeyler yapılır??


Erkan Şuekinci

Bence bu durum organize bir olay,bu kadar büyük sıkıntı olacak,bir taraftan da her gün onlarca özel okul açılacak? Akıl alır gibi değil. Çökmüş olan sistemin son can çırpınışları bunlar. Ama M.E.B. hiçbir açıklama yapmıyor . Suskunluğunu koruyor. Sayın Bakan Öğretmenler odasının boya rengi şöyle olsun böyle olsun gibi hedef saptırmaya yönelik açıklamalar yapıyor.


Fatma Akcebe

Şunu da eklemek istedim sayin bakan telefon zil sesi şu yapti, bu “yaptimla” gündemde. Ozel okullar piyasası cok kotu durumda, sonumuz hayrolsun bakalim. (düzenlendi)


Mahmut Agar

İstanbul un en seçkin özel öğretim kurumlarında bile hizmetliler dahil maaş alamıyorlar.Son iki ayı ben de alamadım ve müdürlüğünü yaptığım kurumdan ayrıldım.


Mehmet Ekmen

Çözüm üreten sendikalar olmadığı sürece, devlet eliyle haklar koruma altına alınmadığı sürece öğretmenlerin hakları yenmeye devam edecektir.


Yunusemre Çendik

Özlük hakları konusu sendika, iş veren ya da derneklerin inisiyatifine bırakıldığı sürece, bu insanlar mantar gibi okulda açar ucuza öğrenci alıp öğretmeni de sömürür, eğitimi de ticari olarak görmeye de devam eder.

Bu nedenle de hem özel sektörün önünü açmak hemde milli eğitim öğretmenlerinin niteliğini arttırmak adına meslek yasası oluşturulup öğretmenlik mesleği kamudan çıkarılmalı taban ücret politikasına geçilmeli.


Gamze Adatepe

AGİ lerin maaşa dahil sayılması,

MEB evraklarında maaşın düşük gösterilmesi + ek ders yazılması,

Eğitim ödeneğinin ASLA ödenmemesi ve sözleşmeye kurşun kalemle “ödenmeyecek” ibaresi eklenmesi,

Eğitim ödeneğinin maaş bordrolarında yatırıldı gösterilip, takip eden ay/aylarda maaş oranında kesintiye uğraması (şubata kadar maaşından kesilen öğretmen var),

Uygulanan çirkin mobbingler,

Hafta sonlarının mesai sayılmaması,

Servis güzergahlarının ana arterlerden yapılması ve öğretmenlerin kesinlikle okula geliş-gidişlerde ve hafta sonları mağdur edilmesi,

İflas eden kurumların öğretmenlerin vicdanıyla mantığı arasında kalmaya zorlanması (6 ay maaş almadan çalışmak zorunda kalmak b., sicilinize işletirim işe geleceksiniz tehditleri..),

Sahte istifa dilekçeleri,

Zam beklerken, ücretli öğretmene dönüştürülmesi (2.000 alacakken 500 teklif edilmesi),

2018-2019 yılında 2.000 TL ye 32 saat öğretmen çalıştırılması….

Anlatsak roman olur ama kimse inanmaz.

Ne çalışma ve sosyal güvenlik, ne işkur, ne de il-ilçe MEB. Hepsi de BÜYÜK PROBLEM. Çözüm üretmiyorlar.

14.Yılımda büyük bir arzuyla çalıştığım özel okulculuğu, geçtiğimiz 2019 Haziran ayında sonlandırdım.

Kurucuların bitmeyen istek ve arzuları, yöneticilerin kibir-kapris ve egoları, akademik kadroların yetersizliği tüm bunlara etken. Özellikle de belirtmeliyim ki hayatım boyunca majör okullarda çalıştım. Özellikle; eğitime yön verenler. Birçoğu hep aynı sorunla karşıma çıktı.


Gamze Adatepe

Eğitim ödeneklerinin yatırıldığı günün ertesi, ödeneklerin elden yeniden muhasebeye teslim edilmesi,

Biz zaten okula 60-70 bin liralık kırtasiye masrafı yaptık, bu paraları ödemeyeceğiz söylemleri…

Aklımıza geldikçe yazıyoruz, MEB Bakanımız bunları umarım çözüme kavuşturabilir. Çünkü; bu yıl için sözleşme imzalayan zavallı öğretmenler, Ekim ayı içerisinde bu ödeneklerini “mecburiyetten” alamayacaklar…


Aykut Uçar

Atlanan çok ama çok önemli bir o kadar da manidar bir gerçek daha var . Devletin ücretli öğretmen politikası. Eşim 5 yıldır devlette yarı zamanlı sigorta karşılığı asgari ücretin dahi altında haftada 30 saat derse giriyor. Hem de özel eğitim sınıfına. Şimdi siz kimi kime şikayet edeceksiniz ? Devletin vermediği imkanı adaleti özel mi verecekmiş ? Ayrıca çok fazla boşta öğretmen var bu şartlara geçim için kendi isteğiyle katlanacak sayısız insan var .

Boş tartışma bunlar boş.


Zeki Palu

Bence özel okul öğretmenleri sendikalaşmalı


Emine Öğüt

Birçok özel okul maaşı asgari ücret gösterip sigorta pirimini düşük yatırıyor, maaşın kalanını ise elden veriyor. Bunu kabul etmediğinizde ise kurum sizinle anlaşamayıp yerinize bunu kabul eden öğretmeni alıyor. Hem vergi kaçırıyor hem de öğretmeninin buna zorla razı olmasını sağlıyor.


Zeki Palu

Stajyer öğretmensin deyip vatandaşın emdiği sütü burnundan getiriyorlar


Ahmet Yetiş

Aksaray Bahçeşehir Kolejinde çalışıyordum. Karne gününe kadar olan 2,5 aylık maaş yaz tatilini dahil edersen 4 aydır maaş almıyorum. Okul kapatıldığına dair bir evrak gönderiler. Maaş felan yok. Şimdide okul birine devredilmiş dediler.

Kanunlar haklının hakkını değil haksız tarafı tutuyor. Yani paran varsa haksızda olsan haklısın


Sevilay Atış

Özel okul çalışanları çok yalnız, devlet sahip çıkmıyor mualesef


Tarkan Karakılıç

Özel okulların çoğu ya vermiyor ya da verip geri alıyor. MEB bildiği halde ses çıkarmıyor!!!

Tayfun Çavuşoğlu

egitimradyosu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.