Okul Yöneticiliği Öğretmenliğe Benzemez!

Okul Yöneticiliği Öğretmenliğe Benzemez!

MEB Personel - Okul yöneticilerinin mesleki gelişim ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları ile tanınan ve eğitim yönetimi alanında önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Öncü Yöneticiler Derneği, ücretsiz düzenlediği web seminerlerine devam ediyor.

   Şubat ayının ilk haftasında gerçekleşen web seminerinin uzman konuğu Prof. Dr. Servet Özdemir, “21. Yy. Okullarında Yönetici Yeterlikleri” başlıklı bir seminer verdi.

Prof. Dr. Özdemir online seminerine "Eğitim yöneticiliğini nasıl meslekleştiririz?" sorusuyla başladı. Eğitim yöneticiliğinin meslekleşmesinin ve atama yoluyla öğretmene verilen bir görev olmaktan kurtarılmasının gerektiğini ifade eden Özdemir, okul yöneticiliğinin profesyonel bir meslek olarak görülmesinin zaruriyet taşıyan ve reforma ihtiyaç duyulan bir husus olduğunu belirtti.  Okul yöneticiliğinin mesleki yeterlilikleri konusunda "Liyakate, yeteneğe, uzmanlığa ve çeşitliliğe" önem verilmesinin altını çizen Servet Özdemir, bu hususta hareket noktasının adalet temelli olması gerektiğini vurguladı. 

Özdemir’in seminerinden önemli notlar ise şöyle;

“Dünyada adından söz ettirmek, dünyanın en büyük ekonomisi ve lider ülke olmak nitelikli insan kaynakları oluşturmaktan geçer. Eğer nitelikli insan kaynağınız yoksa Sanayi 4.0'la birlikte rekabet şansınız da yok demektir. Bugün eğitim reformu için bütün göstergeler mevcuttur.  Birinci reform olarak eğitim yöneticiliğinin meslekleşmesi ve eğitim kurumlarının profesyonel kişilerce yönetilmesini gündeme taşınmalıdır.

Türk Devleti'nin üreten zihinlere ihtiyacı vardır.  Kendi başına düşünebilen, özgür karar verebilen bireyler özgür öğrenme ortamlarında, iyi yetişmiş profesyoneller tarafından yönetilen okullarda yetişir. 



Okul yöneticisi okuldaki herkese dokunabilmeli, iyi bir sosyoloji ve psikoloji eğitimi almalıdır. Okul yöneticiliği mevzuat bekçiliği değildir. Okul yöneticiliğinin kaynağını öğretmen oluşturur. Peki, okul yöneticiliğinin ve öğretmenliğin ortak özellikleri nelerdir? Her ikisi de okulda bulunur. Bunun dışında roller açısından karşılaştırıldığında  öğretmenlik ve okul yöneticiliği arasında hemen hemen hiçbir benzerlik yoktur. 

Okul yöneticiliğin meslek haline getirilmesinde uzmanlık bilgisi ve hizmet öncesi eğitimin yanında mesleki standartlarının belirlenmesi ülke eğitiminin nitelik kazanması açısından büyük önem arz eden konulardır.”

“Okul Yöneticiliği Meslek Olsun Kampanyası” kapsamında çalışmalarını yürüten Öncü Yöneticiler Derneği Mart ayı içerisinde de ücretsiz seminerlere devam edecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.