Öğretmenler Ne Tür Şirketlere Ortak Olabilir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurlara ticaret yapmayı yasaklarken; bazı şirketlere ortak olma yasağını açıkça belirtmiş, ortak olmayı açıkça yasakladıkları dışında kalan şirketler bakımından ise bu şirketlerde görev alma yönüyle bir yasaklamaya gitmiştir.
Öğretmenlerin şirket kurması veya şirkete ortak olması
Devlet memurlarının ticaret yapmasına ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmasına yasak getiren düzenlemenin kapsamına bakıldığında, Öğretmen unvanlı kadrolarda bulunan Devlet memurları;
**Anonim şirket kurabilirler ve böyle bir şirkete ortak olabilirler.
Ancak, anonim şirket ortağı olan bir öğretmen, şirketin yönetim ve denetiminde görev alamaz, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilcisi olamazlar.
**Limited şirket kurabilirler ve böyle bir şirkete ortak olabilirler.
Ancak, limited şirketin ana sözleşmesinde şirketi idare ve temsile yetkili olanların belirtilmiş olması ve öğretmenin bu kişiler arasında yer almaması gerekir. Öte yandan, limited şirket ortağı olan öğretmen, şirketin yönetim ve denetiminde görev alamaz, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilcisi olamazlar.
**Komandit şirketlere, sermayesi paylara bölünmüş komanditer ortak ve komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olabilirler. Ancak komandit şirketlere komandite ortak olmazlar. Öte yandan, komandit şirket ortağı olan öğretmen, şirketin yönetim ve denetiminde görev alamaz, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilcisi olamazlar.
**Kooperatif şirket ortağı olabilirler. Üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatiflerinin yönetim, denetim ve disiplin kurullarında görev alabilirler.
**Kollektif şirket ortağı olmazlar.
**Adi şirket kuramaz ve adi şirket ortağı olamazlar.
Şirket ortaklığı yasağına uymayan öğretmene uygulanabilecek yaptırım
Ortak olamayacakları şirketlere ortak olan ya da ortak olabilecekleri şirketlerin yönetim ve denetiminde görev alan, bu şirketlerin personeli sayılacak bir görev yapan veya bu şirketlerin kanuni temsilciliğini yürüten Öğretmenler hakkında disiplin hükümleri çerçevesinde işlem yapılması gerekir.
657 sayılı Kanunun 125/D maddesinde, Devlet memurlarına Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası verilmesini gerektiren fiil ve haller arasında "Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak" da sayılmış olduğundan, şirket ortaklığı konusunda yukarıda sayılan yasaklara uymayan Öğretmen hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi söz konusu olabilir.
Aynı fiili 2 yıl içinde yeniden işleyen Öğretmen hakkında ise Devlet memurluğundan çıkarma işlemi yapılır.
Memurunyeri
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz