Öğretmenden Öğrencilerine İlginç Ders Anlatma Yöntemi

Öğretmenden Öğrencilerine İlginç Ders Anlatma Yöntemi

Kamuajans.com - Okulların açılmasıyla birlikte hem öğretmenleri hem de öğrencileri büyük bir heyecan sardı. Öğretmenlik mesleğini Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Başlamış Köyü'nde icra eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Muhammet Emin Altunkaynak ise bu heyecanı sadece birgün değil her zaman yaşıyor.

Kamuajans.com - Öğrencilerinin dersleri daha iyi anlaması için teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya çalışan Altunkaynak, ders materyali olarak kısa filmleri tercih ediyor. Zamanla derslerin içeriğine uygun içerik bulmakta zorlanan Altınkaynak, çareyi öğrencileriyle film çekmekte bulmuş. Hatta bir film akademisi bile kurmuş. Yüksek lisans tez konusunu "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Bir Ders Materyali Olarak Kısa Filmlerin Kullanımı" olarak belirleyen Altunkaynak, bu zamana kadar öğrencileriyle birlikte 7 tane kısa film çekmiş. Değerli Film Akademisi'nde çalışmalarını yürüten Altunkaynak, "Sinemayı tebliğ ve eğitim aracı olarak kullanmalıyız" diyor.


TECRÜBELERİ YOK

Altunkaynak'ın kısa film çekme hikayesi okul panosunda gördüğü bir yarışma afişiyle başlamış. Önceleri sınıfta ders konusuyla ilgili öğrencilere kısa filmler izlettiğini söyleyen Altunkaynak, kısa film yarışması afişini görünce ilk filmini çekmeye karar vermiş. Zaten elinde tamamlanmamış bir senaryosu da varmış. "İmkansızlık nedeniyle filmi cep telefonuyla çekmeye karar vermiştim. Okuldaki bir arkadaşımın fotoğrafçılık kursuna gittiğini öğrenince bize yardımcı olmasını istedim. Oyuncu olarak da tecrübesi olmayan ama hevesli öğrencilerim vardı" sözleriyle sinema dünyasına nasıl adım attıklarını anlatıyor.

Öğrencileriyle beraber bilmedikleri bir işe girdikleri için başta epey zorlandığını itiraf eden Altunkaynak, yaşadıkları sıkıntıları ve ardından elde ettikleri başarıyı "İlk olarak fotoğraf makinasının ayarlarını yapmakta zorlandık. Öğrencilerim de utanıyor ve doğal davranamıyordu. Ayrıca taşımalı gelip gittikleri için çekimleri öğle arasında yapmak durumundaydık. Bunların neticesinde tek günde bitecek çekimler 10 gün sürdü. Sonunda çekim sürecini tamamlayıp, montaj kısmına geçebildik. Elimizde montaj programı vardı, ama biz kullanmayı bilmiyorduk. Günlerce süren uğraşlar sonucunda, video sitelerinden izlediklerimiz üzerinden deneme yanılma yöntemiyle öğrendiklerimizi uygulayarak, montajı tamamlamayı başardık. Kısa filmimiz bitmişti ve bunun için ne maddi ne fikri ne de farklı hiçbir destek almamıştık. Sonuç mu? Türkiye ikincisi olduk." şeklinde açıkladı.


MESAJ VERMİYORUZ HİKAYE ANLATIYORUZ

Çektikleri 'Keşif' adlı kısa filmle ikinciliği ardından farklı filmlerle birincilik ödülleri alan Altunkaynak ve öğrencileri o günden bugüne 7 kısa film çekmiş. Güncel konuları ve sorunları anlatmaya çalıştıkları bu filmlerde, bazen bir ayeti, bazen bir hadisi, bazen de bir değeri merkeze alıyorlar. Bir şeyi anlatırken, mesaj verme kaygısı taşımadan bunu bir hikaye içinde sunmaya çalışıyorlar. Örneğin 'Keşif' ile yardımseverliği, 'Rüzgar Gülü' ile bir öğretmenin emek, sevgi ve fedakarlığını, 'Vatan Sağ Olsun' ile ülke sevgisinin önemini, 'Bir Umuttur Anadolu' ile ise mültecilerin dramını anlattılar. Amatör olarak çalışan bu azimli ekip yerel başta olmak üzere Türkiye çapında düzenlenen birçok kısa film yarışmalarına katılarak dereceler de elde etti. Ortaya koydukları her projede çıtayı bir basamak daha yukarı çıkarmak istediklerini söyleyen Altunkaynak'a Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek vermiş ve Değerli Film Akademisi'ni kurmuşlar.

Fatma Çelik 

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.