Mesleki ve Teknik Eğitimde Tamamlayıcı Eğitim ve Telafi Eğitimi Uygulamaları

Mesleki ve Teknik Eğitimde Tamamlayıcı Eğitim ve Telafi Eğitimi Uygulamaları

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Mesleki ve Teknik Eğitimde Tamamlayıcı Eğitim ve Telafi Eğitimi Uygulamaları konulu, 20880154-10.06.01-E.14217938 sayılı 19 Eylül 2017 tarihli resmi yazı yayımlandı.

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı: 20880154-10.06.01-E.14217938

Konu: Mesleki ve Teknik Eğitimde Tamamlayıcı Eğitim ve Telafi Eğitimi Uygulamaları

19.09.2017

...............VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

b) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Kanun ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmış olup, bu değişikliklere ilişkin ilgi (b) Yönetmelikte gerekli düzenleme yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemeler kapsamında telafi eğitimi ve tamamlayıcı eğitime ilişkin uygulamanın ne şekilde yapılacağı hususunda tereddüte düşüldüğü Bakanlığımıza ulaşan yazılardan anlaşılmaktadır.

İlgi (a) Kanunun 35'inci maddesinin birinci fıkrasında; ''Kapsamı, şartları ve süresi Bakanlıkça belirlenen telafi eğitimi veya tamamlayıcı eğitime katılan ve bu eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kalfa, usta ve ortaöğretim kurumu mezunlarına, bitirdikleri meslek alanının diploması verilir.'' hükmü yer almaktadır.

İlgi (a) Kanunun;

a) 3'üncü maddesine göre tamamlayıcı eğitim; açık öğretim yoluyla eğitimi yapılmayan alan veya dallarda, mesleki ve teknik orta öğretim programlarını tamamlayamadan okuldan ayrılanlar ile yurtdışında öğrenim görenlerin denklik işlemleri sonucunda tespit edilen eksik meslek alan veya dal derslerini işletmelerde mesleki eğitim esaslarına göre tamamlamalarına imkan sağlayan eğitimdir. 

b) 35'inci maddesine göre telafi eğitimi; en az ilköğretim okulu mezunu veya ortaokulu/imam hatip ortaokulunu tamamlamış kalfa ve ustalar ile bir ortaöğretim kurumu mezunu olup bir alan/dalda mesleki ve teknik ortaöğretim diploması almak isteyenler için düzenlenen eğitim programlarıdır. Bu kapsamda, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunları isterlerse farklı bir alan/dalda eğitim alabilecektir.

Tamamından da anlaşılacağı üzere tamamlayıcı eğitim uygulamasından, uygulamalı derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilecek olan 11'inci ve 12'nci sınıftan ayrılanlar yararlanabilecektir.



HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.