Kanunda Öğretmen Hamallık Yapmaz Yazmaz Öğretmene Hamallık Yaptırtabilir Mi?

Kanunda Öğretmen Hamallık Yapmaz Yazmaz Öğretmene Hamallık Yaptırtabilir Mi?

Kamuajans.com - Eğitim camiasının seçkin eğitimci-yazarlarından biri olan Sedat DEĞER, kişisel Facebook hesabından öğretmenleri ilgilendiren çok önemli bir konu hakkında yazı paylaştı. İşte o yazı:

Kanunda Yazmasa Da Boş Güne Nöbet Verebileceğini Düşünenlere Soru;

Öğretmenliğin tanımının yapıldığı 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 43. Maddesinde "Öğretmenler Hamallık Yapmaz" yazmaz (!) 

Bu durumda kanunda öğretmenlere hamallık yaptırılmayacağı yazmadığı için hamallık,öğretmenin görevi olarak kabul edilip amirleri tarafından hamallık yaptırtılabilir mi yoksa kanunda görevi için ne yazıyorsa o görevleri yapması mı beklenir ? Çok basit bir hukuki soru !

Yukarıdaki sorunun cevabına göre kanunda yazmamasına rağmen boş güne nöbet yazılabileceğinin nasıl da hukuka uygun olmadığını ve hukuku ihlal eden davranış olduğunun farkına varın.Zaten idari davaların sonuçlarını incelediğimizde idari işlerin iptal edilmesinde hukuka uygun olup olmadığına bakılarak kanunda yazıp yazmadığına bakılır.Kanunda yazmıyorsa ve anayasaya uygun değilse iptal edilir.

Ayrıca,657 sayılı Devlet Memurları 10.maddesinde "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar. Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz." hükmü mevcut.Kanun hükmü açık ,amir konumundaki kişiler. " Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez. " diyerek kanunda yazmayanı uygulayamayacağını anayasaya uygun şekilde emretmiştir.

O halde kanunda öğretmen hamallık yapmaz yazmadığı için nasıl öğretmenlere hamallık yaptırılamıyor ve kanunda tanımlanan görev sınırı görev olarak esas ise kanunda boş güne nöbet de kanunda yazmadığı için yazılamaz, mevzuatta sınırı nasıl belirlendiyse ona göre nöbet görevinin iş ve işleyişi uygulanabilir.

Saygılar

Sedat DEGER 

Eğitimci-Yazar

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.