Aydın'ın Eğitimdeki Hızlı Yükselişi Göz Dolduruyor...

Aydın'ın Eğitimdeki Hızlı Yükselişi Göz Dolduruyor...

Kamuajans.com – Önceden “eğitim” denince akla gelen 3-5 şehirden biri olan Aydın’ da okullaşma oranı, öğrenci devamsızlığı, okul binalarının fizikî durumları, okulların güvenlik/temizlik/donatım malzemeleri, öğrenci taşıma/yemek/barınma, yine öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere katılım/ulaşım gibi bir problemleri neredeyse yok gibi veya kaynağında çözülecek boyutta.

Bundan dolayı İl Millî Eğitim Müdürü Seyfullah OKUMUŞ’un, göreve başladığı ilk günden itibaren üzerinde en çok yoğunlaştığı konuların başında akademik başarının arttırılması çalışmaları gelmiştir.

Bu bağlamda; daha 2019-2020 eğitim öğretim yılı başlamadan önce İlçe Millî Eğitim Müdürleri, eğitim sendikaları, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli meslek grupları ile istişareler yapmış; daha sonra 5-6 kişilik gruplar halinde Aydın’ın tüm ilçelerinden ortaokul ve lise müdürleri ile toplantılar düzenlemiştir. Okul müdürleri ile yapılan toplantılardan sonra, 2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk ders zilinden salgın nedeniyle eğitimin uzaktan devam ettiği 16 Mart’a kadar, Sayın OKUMUŞ’un bizzat kendisi okulları ziyaret ederek, öğretmenler odasında öğretmenlerle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerde Aydın İl Millî Eğitim Müdürlüğünün hedefleri ve beklentileri konuşularak, eğitimin tüm paydaşları dinlenmiş, Aydın’ın eğitimini etkileyen faktörler ortaya koyulmuş, eğitimdeki güçlü ve zayıf yönler ortaya çıkarılarak akademik başarıyı arttırmaya yönelik yol haritası çıkarılmıştır. Dönemin ikinci yarısında bu toplantılar uzaktan online şekilde devam etmiştir.

Aydın’daki akademik başarıyı topyekûn üst seviyelere çıkarmak için birinci dönem 3, ikinci dönem online olarak 2 defa Hazırbulunuşluk ve Kazanım Değerlendirme Uygulamaları yapılmıştır. İlki Kasım ayında yapılan uygulamada öğrencilerin hangi kazanımda hangi seviyede olduğu tespit edildikten sonra diğer uygulamalarda gelişim durumları gözlemlenerek, derslerdeki durumu periyodik olarak değerlendirilip, onlara hangi kazanımlara ağırlık vermeleri gerektiği konusunda anında geri dönüş yapılmıştır. Bu uygulamalara ek olarak ikinci dönemin başından itibaren internet aracılığı ile 5.000 yaprak testten oluşan bir doküman da öğretmen ve öğrencilerle paylaşılmıştır.

Sayın OKUMUŞ, tam gün eğitim yapan okullarda öğle aralarında veli izni olmayan çocukların okul dışına çıkmasının önüne geçerek yemekten sonra kalan zamanda öğrencilere kütüphaneden, atölyelerden, sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerden faydalanma, eksik kaldığı konuları öğretmenlerine sorma imkânı vermiştir.

Sonuca odaklanmanın yanında süreci de yöneterek, öğrencilerin önlerindeki engelleri ortadan kaldırmak amaçlı yapılan bir çalışma da Adnan Menderes Üniversitesi akademisyenleri Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerinde derslere girmeleridir. Adnan Menderes Üniversitesi ile yapılan protokollerle akademisyenler belirlenen saatlerde, belirlenen ders ve konularda öğretmenlerle birlikte derslere girerek, konularını anlatmış, bilgilerini paylaşmışlardır. Yine bu bağlamda öğrencilerin oturduğu sıralardan geçerek mesleğinde uzmanlaşmış, başarıya ulaşmış devlet, iş dünyası, eğitimci insanlar ile yazarlar okullara davet edilerek tecrübeleri öğrencilerle paylaşılmış, kitap ve yazar tanıtımları yapılmıştır. Bu sayede öğrencilere geleceğe yönelik ufuk oluşturmaya ve ilham verilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmalar ilerleyen yıllara yatırım olması açısından ilkokul öğrencilerine yönelik de yapılmaktadır. Bu bağlamda 4. Sınıf öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek, yazarlık konusunda gerçek yaşantılar sunmak ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini keşfetmelerini sağlamak amacıyla “Küçük Yazarlar” projesi hayata geçirilmiştir. Her ilçenin kendi organizasyonu ile öğrencilerimizin belirli bir süre içerisinde yazdıkları hikâyeler kitaplaştırılarak basılmış ve toplu bir imza günü buluşması gerçekleştirilmiştir.

Tüm çalışmalarda veli katılımı ve desteği unutulmamış, sürekli veli ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Veli katılımına dikkat çekmek ve veli desteği konusunda farkındalık oluşturmak için aynı gün tüm ilçelerde “Çayımızı Sohbetle Karıştıralım” sloganı ile bir günde 3.782 aile ziyaret edilmiştir. Çok farklı hikâyelerin ortaya çıktığı, çok güzel geri dönüşlerin olduğu bu ziyaretler uzaktan eğitim sürecinde online olarak toplantı şeklinde devam etmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan, öğretmenlere ve öğrencilere eğitimde büyük kolaylık sağlayan, Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) ders anlatımları, sunumları, notları ile soru örnekleri, görseller ve daha birçok içerik bulunmaktadır. EBA kullanımının öğrencilerin başarısını daha yukarılara çıkaracağı kesindir. Bunu teşvik etmek için yıl içerisinde EBA’dan en çok yararlanan öğretmen ve öğrencilerin okullarına her bir okul türünde ayrı ayrı olmak üzere ödül verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu teşvik sayesinde salgın nedeniyle eğitime EBA üzerinden uzaktan devam edilmeye başlanması ile beraber Aydın ili EBA kullanımında ülkenin en üst sıralarında yer almış, öğretmen ve öğrenciler EBA’yı yoğun bir şekilde kullanmıştır.

Son olarak, tüm çalışmaların odağında Aydın’ın eğitimdeki başarısını daha üst seviyelere çıkarmak olduğunu öğrencilere hissettirmek, bunun farkına varmalarını anlatabilmek için bir teşvik daha getirilmiştir. Bu bağlamda YKS’ de Türkiye genelinde ilk 1000’e giren 12. Sınıf öğrencileri ile LGS’de tüm sorulara doğru cevap vererek tam puan alan tüm 8. Sınıf öğrencileri 5 gün Kuşadası’na tatile gönderileceği duyurulmuştur. Duyurular okullarda tüm 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yapılmış ve bu onlarda büyük bir heyecan uyandırmıştır. Tatil ile ilgili planlama çalışmaları başlamıştır.

Aydın’da bir yıllık bu yoğun çalışma ve gayretler meyvelerini vermeye başlamış ve salgın süreci ve sınava giren öğrenci sayısındaki artışa rağmen 2020 LGS’de başarı oranı bir önceki yıla göre gözle görülür şekilde yükselmiştir.

YKS’de ise bir TYT Türkiye 1.liği, bir AYT(EA) Türkiye 2.liğinin yanında 49 öğrenci ilk bin içerisinde yer alarak ulusal ve yerel medyada Aydın ili ismini duyurmuştur.

 



HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.