80 Bin Mesleki Teknik Öğretmenler 10 Yıldır Atama Bekliyor

80 Bin Mesleki Teknik Öğretmenler 10 Yıldır Atama Bekliyor

“Teknik öğretmenler ilk defa Twitter’ı salladı. 02.12.2020 tarihinde yaptıkları etkinlikte 10 senedir süren kontenjan mağduriyetleri dile getirdiler. Bu, teknik öğretmenler bakımından, bıçağın artık kemiğe dayandığını ifade eden meslek öğretmenleri Kpss den yüksek puanlarla almalarına rağmen verilen 0 1 2 30 gibi kontenjanlar yüzünden senelerdir Kpss kıskacına sıkıştıklarını fakat birçok Meslek Lisesi ve Halk Eğitim Merkezlerinde ücretli öğretmen veya usta öğretici olarak çalıştıklarını dile getirdiler.

28 Şubatın yarattığı en büyük mağduriyetini yaşan teknik ve meslek öğretmenleri tam 14 yıl katsayı zulmüyle meslek liseleri neredeyse bitme noktasına gelmişti. Çok şükür bu yanlıştan dönüldü fakat Meslek Liselerinin önemi ve itibarları hala geri verilmedi. Bizler öğretmen

olabilmek için okuduk ekonomiye katkı sağlayacak bireyler yetiştirmek için Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Fakültelerini tercih ettik diyen teknik öğretmenler 1999 yılından bu yana teknik, meslek öğretmenlerin kontenjanı düşmekte olduğunu dile getiriyorlar.

Gerek meslek öğretmenlerinin yaygın eğitimde nüfusa dayalı norm sistemin kullanılması gerekse birçok Teknik Liselerin kapatılması ya da başka okula çevrilmesi sebebiyle teknik öğretmenler norm fazlası duruma düşürülmüştür. Sistemde oluşan aksaklıklar nedeniyle ilk atamaları neredeyse durma noktasına gelen teknik ve meslek öğretmenlerin özellikle Doğuda Bulunan Meslek Liselerindeki ve Halk Eğitim Merkezlerinin meslek Öğretmeni İhtiyacının karşılanmasına engel olmaktadır.

Bugün sanayimizde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanmakta ve üretmek yerine daha çok ithal ürünlere yönelmekteyiz. Bundan 15 20 yıl önceki gençlere Ne olmak istersin? diye sorduğumuzda "Tamirci olacağım, atölye açacağım, üretim yapacağım...gibi cevaplar alırken şimdiki gençlerin buna verdiği cevap Youtuber olacağım, cafe açacağım, bakkal açacağım...gibi cevaplar vermektedir. Hükümet, son 10 yılda Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olan öğretmenlerin sadece yüzde 3’ünü atayabildi.

Pandemi süresince mesleki ve teknik eğitimin, sanayinin ve üretimin ne kadar önemli olduğu, yapılan yeni ataklar ile üretimin ve ülke kalkınması için gerekirse can damarı olacağını yapılan maske, tulum, dezenfektan, solunum cihazı, yerli otomobil atağı yerli ve milli sanayinin ateşini meslek liselerinden çıkacağının sinyallerini vermiştir.

Almanya bugün teknik ve meslek liselerine önem verdiği için ekonomisi canlı. Bizler bu ülkenin ekonomisine can verecek bireyler yetiştirmek ve ülkemizin kişi başına düşen milli geliri arttırmak için çabalıyoruz. Her ay Milli Eğitim Bakanlığı'nın twitter hesabından (@tcmeb) meslek liselerinden övgüyle bahsedilmekte ve bütçeye teknik liseden şu kadar destek diye paylaşılmakta. Biz bu bütçeyi 10 katına çıkarırız yeter ki teknik öğretmenlere artık gerekli değer ve kontenjan verilsin diyen teknik ve meslek öğretmenleri 80 bin teknik

öğretmen işsiz geziyor. Gerekli düzenlemeler yapılması ve itibarımızın geri verilesini istiyoruz. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı bazı protokoller gerçekleştiriyor ama ne yazık ki günümüz şartları için yeterli olmuyor.

Bu manzara Türkiye için kapkara bir manzaradır, utanç manzarasıdır. Bu nedenle Adaletsiz kontenjan teknik öğretmenlere hak ettikleri yerin ayrılmasını istiyoruz. 2021 yılında yapılacak öğretmen atamasına mesleki teknik alanına 5000 atama istemektedirler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.