Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yargı Reformuna İlişkin Açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2020-2021 Adli Yılı'nın yargı mensuplarımız başta olmak üzere ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hakimlerimize, savcılarımıza, avukatlarımıza başarılar diliyorum. Vazifeleri başında hayatlarını kaybeden hakim ve savcılara Allah'tan rahmet diliyorum.
Mahkeme salonlarımızın duvarlarında yazan 'Adalet mülkün temelidir' sözü özellikle Hz. Ömer'e atfedilen bu söz, devletin ordu ile değil, parayla değil, petrolle doğalgazla değil, adaletle yaşadığını belirtiyor. Çünkü adaleti tam manasıyla tesis ettiğinizde diğer her şey kendiliğinden gelişecek, yaşayacak ülkeyi ve toplumu kuşatacaktır. Adaletin üzerinden en çok durulan kavram olmasının nedeni de budur. Adaletle davranmanın, hükmetmenin önemine vurgu yapılır.
Geçmişten bugüne isimleri tarihe altın harflerle kazınan devlet yöneticilerine baktığımızda en önde gelen vasıflarının adaletli olduklarını görüyoruz. Sizler böylesine ulvi bir vazife icra ediyorsunuz. Hakimlerimiz, savcılarımız, avukatlarımız bu şuurla vazifelerini yürütüyor. Böylesine hayati bir vazife çok büyük bir vebal üstlenmenin anlamına geliyor. Adaletin tesisi için çalışmak çok başka bir mana taşıyor.
Son 18 yıldır kesintisiz bir şekilde hayata geçirdiğimiz reformların önemi var. Yargı bu reformların başında geliyor. Amacımız erişilebilir ve güven veren bir adalet sistemini tesis etmek. Hazırladığımız Yargı Reformu Strateji Belgemizi milletimizle paylaştık. Sadece belgeyi hazırlamakla kalmadık, politikaları hayata geçirmek için adımları attık.
Geçtiğimiz yıl kanunlaşan 1. Yargı Paketi ile pek çok tarihi değişikliği hayata geçirdik. Yeni hukuki müesseseler oluşturduk. Bazı usul düzenlemelerini bize uygun modellerle sisteme dahil ettik. Temel hak ve özgürlüklerle, ifade özgürlüğü için bazı suçlar için temyiz yolunu açtık. Eleştiri ve haber verme hakkının mevzuatımızda daha güçlü temele sahip olmasını sağladık. İnternet suçlarında tüm sitelerin kapanmasının önüne geçtik. Tutukluluk sürelerini yeniden belirleyerek çocukları korumaya yönelik adımlar attık. Kıdemi 15 yılı geçen avukatlara yeşil pasaport imkanı sağladık. Sesli ve görüntülü bilişim sisteminin kullanılmasını temin ettik. 2. Yargı Paketi ile infaz süresini revize ederek, iyi hal usullerini yeniden belirledik. Ceza adaleti ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi köklü değişiklikleri sisteme kazandırdık. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini geliştirdik. Hedef süre uygulaması ile soruşturma ve mahkeme aşamalarının daha hızlı yürümesini sağladık. HSK etik kuralları belirleyerek kamuoyuna duyurdu.
Adalet sisteminde de asli özne insandır. 15 Temmuz darbe girişiminde en çok ihracın olduğu kurumlar arasında Adalet Bakanlığımız da vardır. 9 bin 349 seviyesinden bugün 22 bin seviyesine çıkardık. Personel sayısını da 51 bin 681'den 150 binin üzerine yükselttik. İstinaf mahkemelerinin kuruluşu Cumhuriyet dönemi en önemli kararlardan birisidir. Dava dosyalarının neticelenme süreci kısalmıştır. E-tebligat uygulaması da bütçe konusunda katkı sağlamıştır. Lekelenmeme hakkı önemli kararlardan birisidir. Nöbetçi noterlik ve konsolosluklardaki noterlik işlemlerinin ülkemizden alınabilmesiyle vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırdık. Yaptığımız reformları sürdüreceğiz.'' dedi.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz