Mardin Yemekleri ve Tatlıları - Mardin Dizme Tarifi
Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur. Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en çok merak edilen şehirlerinden biridir. Çiğ köfteden kelle paçaya, etli ekmekten işkembe dolmasına, içli köfteden kaburga dolmasına, sembusaktan kıbbeye daha birçok Mardin'e özgü yemek ve tatlılar haberimizde.
Kaburgadan ve işkembeden dolmanın yapıldığı Mardin'de Mardin Dizme'si de oldukça meşhurdur. Soğan Kebabı da bazı yörelerde yapılıyor olsa da Mardin'e özgün olan Soğan Kebabı başka. Kızartmalı bir tatlı olan Zingil ağızlarda muhteşem bir tat bırakacak.
Kiliçe
2 yumurta
3 su bardağı şeker
Un
Süt
Tere yağı
2 paket vanilya
1 paket kuru maya
2 yemek kaşığı tarçın (1 kaşık üstüne)
2 yemek kaşığı anason
1 yemek kaşığı yenibahar
Üzerine;
1 yumurta
1 yemek kaşığı tarçın
Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin 1. 5 saat mayalanmasını bekleyin sonra oklava ile açıp şekil verin üzerine yumurta ile tarçın karışımını sürüp isteğe bağlı çörek otu susam serpip 180 derecelik fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirin.
İncasiye
400 gr. Kuzu eti (kuzu kürek etinden daha lezzetli olur)
10 adet kuru kara erik
1 adet soğan
2 kaşık sızma zeytinyagi
3 kaşık pekmez
3 bardak sıcak su(önceden kaynatılmış su kullanınız,sakın yemeğe soğuk su katmayın)
Eti kuşbaşı şeklinde kesip kendi suyunda suyunu çekene kadar kavurun. Et kavrulduktan sonra soğanı iri doğranmış şekilde üzerine atıp rengi pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. Üzerine önceden kaynatılmış 3 bardak su koyup altını kısarak tıklama usulü haşlamaya bırakın. Yaklaşık bir saat sonra et suyunu çekmeden yumuşamaya başlayınca erikleri üzerine koyarak 10 dakika sonra eriklerin yeterince yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin. Altını kapatmadan hemen önce 3 kasik pekmez, yarım sıkılmış limon suyu ve arzunuza göre tuzunu ekleyip karıştırıp dinlendirin.
Firkiye
500 gram kuzu eti
500 gram çağla
½ bağ taze soğan
1 adet limon
500 gram kuşbaşı kuzu etini kavurulmaya başlanır. 500 gram çağlanın çekirdekleri ayıklanıp, yumuşaması için üstüne sıcak su dökülür. Yarım bağ taze soğan incecik doğranıp, etlerle buluşturularak kavurulup, Kavurulan et ve soğana biraz sıvı yağ eklenir. Sıcak suda yumuşacık olan çağla kabukları ezilerek püre haline getirilip, etlerle karıştırılarak pişirilir. Pişen yemeğin üzerine limon sıkılıp, doğranan maydanoz serpilir.
Kaburga Dolması
3 kglık kuzu kaburga
150 gr badem içi
Tuz
Karabiber
Yenibahar
250 gr kuzu kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
Maydanoz
Kaburganın et ile kemik arasını, kemik tarafı delinmeyecek şekilde cep gibi açın. Bademleri suda haşlayıp kabuklarını soyun ve yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı eti, bademden sonra aynı yağ ile kavrun. Bu arada pirinçi yarım pişirin. Kavrulan badem, et, baharatlar, maydanoz veya reyhanı bir kapta karıştırın. Kaburganın içini ve dışını tuz, karabiber ve yenibaharla ovun. Hazırlanan iç malzemesini içine doldurun. Etrafını dikin. Geniş bir tencerede sırt kısmı az kızartın. Bir tencereye sırt kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin ve üzerine 3-4 su bardağı kaynar su eklenerek orta ateşte buhar ile pişirin. Hazırladığınız kaburga dolması etin körpeliğine göre 3-6 saatte pişer.
Accin
300 g çiğ köftelik dana eti.
6 adet yumurta.
2,5 su bardağı köftelik bulgur.
1 adet kuru soğan.
2 yemek kaşığı kişniş.
1 tatlı kaşığı pul biber.
1 demet maydanoz.
1 yemek kaşığı tereyağ.
yarım çay bardağı zeytinyağı.
1 yemek kaşığı tuz
2,5 bardak köftelik bulgur geniş bir kaba alınır. Üzerine pul biber tuz ve dövülen kişniş bırakılır. Doğranan soğanlar ilave edilir ve su ile özleşene kadar yoğurulur. 3-4 kere çekilen dana eti karışıma eklenip tekrar yoğurulur. Sunum tabağına alınıp bastırılarak yayılarak yerleştirilir. Ortasına doğranan maydanoz dökülür. Yağda kırılan yumurtalar pişince üzerine yerleştirilir.
Kibe (İşkembe Dolması)
2 tane işkembe
İşkembeyi temizlemek için;
2 adet büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı Kaya tuzu
Biraz karbonat
2 tane limon suyu
Dolma malzemesi;
200 gram kuzu kıyma
2, 5 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1, 5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı kuru nane
Önce kasaptan aldığımız işkembelerimizi kare kare doğrayıp bıçakla üstlerini sıyırıp tuz ve yan yan doğradığımız soğanlarla ovalayıp 1 saat kadar böyle bekletiyoruz biraz yıkadıktan sonra limon ve karbonatla da ovalayıp bir gece bekletiyoruz sonra tekrar suyla yıkıyoruz, ve büyük iğneyle iri iri ağzı biraz açık kalacak şekilde dikiyoruz. Sonra dolma malzemelerimizi derin bir kaba tüm malzemeleri bırakıp karıştırıyoruz ve diktiğimiz işkembeleri dolduruyoruz açık olan ağızlarını da dikip düdüklü tencereye bırakıyoruz üzerine 2 lt kadar su bırakıp 1-1, 5 saat kadar pişiriyoruz.
Mardin Dizme
Yarım kilo kadar dana kıyma
Üç adet küçük boy kabak,
Bir adet kuru soğan,
Beş adet sivri biber,
Yarım demet maydanoz,
Bir tutam karabiber ve bir miktar pul biber,
Bir tutam yenibahar,
Bir miktar sıvı yağ,
Dört adet domates,
Üç adet patlıcan
Dört diş kadar sarımsak
Öncelikle patlıcanların tümünü alacalı bir şekilde soyarak halka halka patlıcanları bir kap içerisine doğrayın. Halkaların eşit büyüklükte olmasına özen gösterin. Patlıcanlar soyularak doğrandıktan sonra tuzlu su içerisine koyarak bir süre boyunca bekletin. Bu şekilde patlıcanın acılığı gidecektir. Daha sonra elimizde olan kabaklarında kabuklarını soyarak halka olarak doğrayın ve bir kaba koyun. Bu durumdan sonra domateslerin de kabuğunu soyarak bir domates altı dilim olacak şekilde bölün. Unutmayın ki temiz bir şekilde soyulan domatesler lezzeti arttıracaktır. Bu aşamada biberleri de yıkadıktan sonra boylamasına ortadan ikiye keselim. Şimdi tava içerisine kızartma yapmak için bir miktar tere yağı ya da sıvı yağ kullanarak bu sebzelerin tümünü kızartınız. Fakat unutmayın ki hepsini karıştırmadan sırayla kavurarak ayrı kaplarda muhafaza etmelisiniz. Şimdi ise yemeğin içerisinde kullanılacak olan köfteler için harç yapalım. Bir kap içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar kıymayı koyarak üzerine baharatları ve biber türlerini ekleyelim. Üzerine ise ince ince doğranmış olan maydanozları ekledikten sonra yeteri kadar tuz atın ve yoğurun. Tam olarak karışana kadar bu işlemi gerçekleştirin. Şimdi harcımızı kullanarak köfteleri ceviz büyüklüğünde hazırlayarak bir yere dizelim. İşte bu aşamada malzemelerimizi birleştirmeye hazırız. Öncelikle bir fırın tepsisi alarak malzemeleri sırayla patlıcan, köfte, kabak, domates, biber olacak şekilde dizin. İşte sonlara geldik. Şimdi yemekte Mardin usulü maldum yemeğinde kullanılacak olan sosu hazırlamak için bir kap içerisine salçayı ekleyerek bir su bardağı kaynar su ekleyelim ve bir tatlı kaşığı pul biberle birlikte iyice sos olana kadar çırpalım. Bu soru fırın tepsisi üzerinde gezdirin. Şimdi son olarak fırına atarak 180 derecede sebzeler kızarana kadar bol bol pişirin.
İkbebet
1 kg kıyma
2 kg kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 orta boy kase ince bulgur
6 orta boy kase irmik
Kişniş
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı pul biber
1 bağ maydanoz
6-7 limon tuzu
su
Soğanları doğruyoruz tencereye sıvı yağ ile birlikte kavuruyoruz içine kıymayı da koyup kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra kavrulunca yeni bahar karabiber pul biber tuz ve maydanozu içine katıp iyice kavuruyoruz. Sonrasında ocağın altını kapatıp bir kenara soğumaya bırakıyoruz. Hamuru için ince bulgur ve irmiği bir kaba boşaltıyoruz içine tuz ve kişniş atıyoruz. Biraz suyla ıslatıp (su soğuk olacak) bekletiyoruz. Daha sonra beklettiğimiz hamuru hafif suyla ıslatarak kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. İçli köfte şeklini ben midye şekli vererek yapıyorum açmış olduğumuz hamurun içine kıymalı harçtan koyup kaptatıp tepriye diziyoruz. Şekil verdikten sonra tencereye su koyup kaynatıyoruz. İçine tuz ve 5-6 adet limon tuzu atıyoruz. Limon tuzu içli köftelerin dağılmamasını sağlıyor. Su kaynadıktan sonra içli köftelerimizi atıp pişiriyoruz. Piştiğini köfteler su üstüne çıkınca pişmiş demektir. Ben süzgeçle alıp suyu tamamen süzülünce servis ediyorum.
Maklube
500 gr kuşbaşı doğranmış et
2 su bardağı pirinç
2 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Derin bir tencerede etleri kavurun. Etleri tencereden almadan üzerine yıkadığınız pirincin yarısını dökün. Halka halka kesip kızarttığınız patatesleri pirincin üzerini kaplayacak şekilde dizin. Üzerine kalan pirinci dökerek düzeltin. Pirinçlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağını minik parçalara ayırarak koyun. Tuzu ve pirinçlerin üzerini bir parmak kadar geçecek sıcak suyu ilave ettikten sonra kapağını kapatın. Karıştırmadan kısık ateşte pişirin. Pilav demini aldıktan sonra bir tepsinin ortasına etler üst kısımda kalacak şekilde tencereyi çevirin. Pilavın etrafını isteğinize göre hazırlamış olduğunuz salata ve yoğurt ile süsleyin. Biz resimdeki gibi süsledik siz de kendi zevkinize göre servis yapabilirsiniz.
İrok
İç malzemesi;
750 gram kıyma
1 su bardağı sıvı yağ
1 buçuk kilo kırmızı soğan
3 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
İki tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Dış harcı için;
8 su bardağı köftelik bulgur
2 yemek kaşığı öğütülmüş kişniş
1 kilo patates
1 adet tavuk göğsü
Yarım kilo kırmızı et
3 yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
1 buçuk su bardağı su
İlk önce bulgurun üzerine öğütülmüş kişniş ve bir buçuk su bardağı su koyulup karıştırın. Dinlenmesi için üzerini kapatın. Patateslerin üzerine su koyup haşlanması için ocağın üstüne alın. O pişerken soğanlar soyulup rondodan geçirilir ve suyu süzülsün diye süzgece alınır. Sonra dış malzemesi için alınan eti kasapta üç dört defa makineden geçirtmeniz iyi olur ama öyle bir imkanınız yoksa evde robottan geçirin ve bir tabağa alın. Daha sonra tavuk göğsünü robottan geçirin. Onu da başka tabağa alın ve son olarak haşlanmış patatesleri robottan geçirin. Şimdi iç malzemesi için alınan 750 gram kıyma tencereye alınır ve hafiften kavrulup üzerine bir su bardağı yağ eklenir ve kavrulunca üzerine soğanlar eklenir ve kapağı kapatılır. Sulanınca kapağı açılır ve böyle pişmeye devam etsin. Soğanlar renk değiştirince maydanoz, tuz, karabiber ve pul biber eklenir ve beş dakika daha pişince ocaktan alınır. Daha çabuk soğuması için ayrı bir kaba alınır. Bulgurun ağzını açıp tekrar karıştırın ve üstüne robottan geçirdiğiniz kırmızı eti, tavuk göğsünü, patatesi ve son olarak yumurtaları koyup 15-20 dakika boyunca tüm malzemeler birbirine geçip yumuşayana kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde paraçalar alıp ortasını oyarak şekil verin ve iç malzemeden koyun. Bu islem bitince kızgın yağda kızartıp servis edebilirsiniz.
Soğan Kebabı
300 gr yağlı kuzu kıyması
1 kg ufak ve düzgün şekilli soğan
1 kahve fincanı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı biber salçası veya pul biber
Tuz ve karabiber
Kıymaya tuz ve karabiber eklenip yoğrulur. Soğanlar bir kat soyulur (kabuğu ince ve düzgünse kabuğunu soymayadan da kullanabilirsiniz) ikiye bölünür. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır, ikiye bölünen soğanların arasına konur. Sıra sıra tepsiye dizilir, üzerine yarım su bardağı suyla bir miktar tuz, biber salçası veya kırmızı pul biber karıştırılıp gezdirilir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sonra tepsi fırından alınır nar ekşisi az miktarda suyla karıştırılıp kebabın üzerine gezdirilir. Tepsinin üzeri bir başka tepsi ile kapatılıp 10-15 dk daha fırında pişirilerek kebap terletilir ve soğanların yumuşaması sağlanır.
Dobo
50 gr badem içi
8 diş sarımsak
1 adet 2 kg. kuzu budu
45 gr (3 çorba kş)katı yağ
1 lt(4 su bardağı)su
Tuz
15 adet tane karabiber
1 çay kş tatlı toz kırmızıbiber
200 gr (1 orta boy)patlıcan
5 adet çarliston biberi
250 gr (2 orta boy) domates
1 bağ maydanoz
110 ml ( ½ su bardağı) ayçiçeği yağı
Bademleri suda birkaç dakika kaynatıp, soğuk sudan geçirerek kabuklarını soyun. Sarımsakları soyup, bütün bırakın. Budun üzerinde 5cm aralıklarla yarıklar açıp, sarımsaklarla bademleri bu yarıklara sokun. Yarıkları sıkıştırarak kapatın. Budu alabilecek bir tencerede yağı eritin. Yağ kızınca budu tencereye yerleştirip, her yanı eşitçe renk alacak biçimde kızartın. Suyu katıp bir taşım kaynatın. Tuzu ve biberleri serpin. Kapağını kapatıp, 20 dakika harlı ateşte pişmeye bırakın. Bu süre sonunda budun öteki yanını çevirip, ateşi biraz kısın. Kapağını tekrar kapatarak 1 saat daha pişirmeyi sürdürün. Bu arada patlıcanı çaprazlamasına 1cm ‘lik dilimleyin. Tuzlayıp, süzgece koyun. Su serperek acısını atmak için 15 dakika bekletip yıkayın. Biberleri enlemesine ikiye bölüp tohumlarını temizleyin. Ayçiçeği yağını tavada kızdırın, patlıcan ve biberleri altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek tavadan alıp, havlu kâğıt serilmiş bir tabağa çıkarın. Domatesleri dilimleyin. Maydanozları ince kıyın. Pişen budu ılınmaya bırakın. Bir servis tabağında üzerine maydanoz serpiştirin. Yanında domatesler ve kızartılmış sebzelerle servis yapın.
Sembusek
300 gr kıyma
5 adet soğan
3 tane sivri biber
4 tane domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1, 5 tatlı kaşığı tuz (biber salçanızın tuz oranına göre ayarlayın )
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı pul biber
Hamuru için;
5 su bardağı un
2. 5 su bardağı ilik su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
yumurta sarısı
Hamurumuzun tüm malzemelerini yoğurup 15 dakika mayalandırıyoruz. Tüm iç malzememizi hazırlıyoruz. Biber domates soğan sarımsağı rondodan çekiyoruz. Derin bi kaba alıp kıymayı ve salçaları da ekleyip baharatları katıp iyice karıştırıyoruz. Mayası tam gelmeyen hamurumuzdan portakal kadar parça alıp. Yemek tabağı kadar açıyoruz. içerisine harç koyup varsa rulet yardımı ile yarım ay şeklinde kapatıp kesiyoruz. Fırın tepsilerine dizip yumurta sarısını sürüp pişiriyoruz.
Alluciye
250 gr kuzu kuşbaşı veya kemikli kuzu eti
15-20 tane yeşil erik
Yarım demet maydanoz
6-7 dal taze soğan
Yarım limonun suyu
tuz
Etimizi suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz. Bir su bardağı kadar su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Et yumuşadıktan sonra yıkayıp ayıkladığımız yeşil erikleri ekliyoruz. Erikler yumuşayınca doğranmış maydanozu ve soğanı ekliyoruz ( taze soğanın sadece yeşil kısmını kullanıyoruz). Yeşillikler çabucak yumuşuyor zaten. Limon ve tuz ekleyip bir iki dakika daha kaynatıyoruz.
Bello
6 çay bardağı köftelik bulgur
3 kuru soğan
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
Tuz
Kişniş
Maydanoz
Yeşil soğan
Göz kararı mercimek çorbası
Mercimek çorbasına sadece tuz ekleyerek pişiriyoruz. Sıcak iken köftelik burguru üzerine ıslatacak şekilde döküyoruz, o ıslanırken ayrı bir tavada soğanları kızartma üzerine salçalı ekleyip birazda su ekleyip pişiriyoruz. Salçalı karışımı köftelik bulguru üzerine döküyoruz, iyice karıştırdıktan sonra ayrı bir yerde 1 demek maydanoz ve yeşil soğanı ince ince doğruyoruz. Köftesi ne kadar yoğurulursa o kadar lezzetli oluyor. Kişniş ve tuzu ekleyip yoğurduktan sonra maydanoz ve yeşil soğanı ekleyip karıştırıyoruz. İster üzerine kıymalı yumurta kırın isterseniz sıkım sıkım yapıp servis edin size kalmış.
Haşu
250 gr kemiksiz kuzu eti
1. 5 su bardağı pilavlık pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı su
1 avuç badem
1/2 (yarım) demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
Öncelikle eti pişirmek gerekiyor. Et suyunu salıp çektikten sonra tuz ve su ekleyip etler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ayrı bir tencerede yıkayıp iyice süzdüğümüz pirinci zeytinyağıyla kavuruyoruz. Tuzunu ve baharatları ekleyip iyice kavrulduktan sonra etin kalan suyunu ve toplamda 3 bardak olacak şekilde sıcak su ekliyoruz ve pirinci pişiriyoruz. Bademlerin üzerine sıcak su döküp kabuklarını soyuyoruz. Kısık ateşte birkaç damla yağla bademleri kavuruyoruz. Üzerine suyu süzülmüş etleri ve ince doğranmış maydanozu ekleyip bir iki tur çevirdikten sonra altını kapatıyoruz. Pilav pişince etli karışımı pilavla karıştırıyoruz ve kapağını kapatıp 10 dk kadar demlenmeye bırakıyoruz.
Kıtel Raha
Dışı için;
yarım kg ince bulgur
1 çay bardağı irmik
tuz
ılık su
İçine;
2 adet soğan
300 gram orta yağlı kıyma
birkaç dal maydanoz
3 çorba kaşığı sıvı yağ yada margarin
1 tatlı kaşığı reyhan
tuz
karabiber
pul biber
Bulgur, su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip, yumuşayana kadar, irmik ile elimizle su ekleyerek iyice yoğurun(yaklaşık 15-20 dk) İç malzeme için ince kıyılmış soğanı yağ ile kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Baharat ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. (istenirse iç malzemeye ceviz de eklenir, ben ekliyorum bazen) Hazırladığınız bulgurlu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve baş parmağınızla açıp, aynı içli köfte gibi inceltin. İçine kıymalı iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve kapatın. Üçgen yada yuvarlak şekil vererek yassılaştırın. İç malzeme bitene kadar işleme devam edin. Tencereye sıcak su, 2 tane limon tuzu, tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Yaptığınız hamurları 4er 5 er tane atarak haşlayın. Su üstüne çıkıyorsa pişmiş demektir. Ben görüntü için dış harca yoğururken 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ekledim. İsteğe bağlı eklenebilir. Üzerine eritilmiş tereyağı dökülebilir. Diğer adı olarak içli köfte ya da Siirt içli köftesi de deniyor. Ben bu şeklini Kitel olarak biliyorum.
Lebeniye Çorbası
1, 5 bardak yarma( kırık buğday )
15 su bardağı su
isteğe göre tuz eğer tuzsuz içmek isterseniz çorbayı pekmez ile tatlandıra bilirsiniz
7 büyük yemek kaşığı yoğurt
1, 5 kırık buğdayı yıkayıp 15 su bardağı su ekleyip yarım saat düdüklü tencerede pişirmeye bırakın .Buğday piştikten sonra bir kaba alıp soğumasını bekleyin ben kaynayan suyunu süzmedim .Siz süzmek isterseniz süzün .Arkadaşlar 7 yemek kaşığı yoğurt ekleyip iyice karıştırın .Sonra da buzdolabında soğumaya bırakın tuzlu sevmeyenler için soğuduktan sonra üzerine biraz pekmez gezdirip içebilirsiniz.
Zingil
Hamur için;
1 yumurta
1 çay bardağı süt ya da su (ben sütle yaptım)
1 su bardağı un
1 silme cay kaşığı karbonat
Bir kaç damla limon suyu (karbonatı köpürtmek için)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı portakal-limon kabuğu rendesi
Şerbeti için;
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu
Süslemek için;
Hindistan cevizi,ceviz
Kızartmak için;
Sıvı yağ
İlk önce şerbeti hazırlayalım, şeker ve su eriyene kadar karıştırıp yoğunlaşması için fazlaca kaynatalım. Şerbetin şekerlenmemesi için şeker eriyene kader mutlaka karıştıralım. Kaynayan şerbete bir kaç damla limon sıkalım ve en az 2-3 saat soğumaya bırakalım. Hatta daha çabuk soğuması için 1 saat buzdolabında bekletebilirsiniz. Şerbetimizi biraz fazla kaynatalım ki yoğun bir şerbet olsun. Yoksa hamurlarımız yumuşak olur. (bunlar çok önemli püf noktalarındanmış yani şerbetimiz yoğun ve soğuk olacak, şerbeti en az 5dk, en fazla ise 10 dk kaynatılmalı. Eğer ki şerbetiniz artarsa kavanoza koyup dolapta diğer şerbetli tatlılar için bekletebilirsiniz. Benim şerbetim artmadı evdekiler şerbetli sevdikleri için servis esnasında üzerine de gezdirdim. Hamur için yumurta, su ya da süt, un, portakal-limon rendesini, karbonata-limon suyu ve vanilyayı ekleyip çırpalım. (yine bir püf noktası hamurun kıvamı kek kıvamında olacak. Portakal-limon kabuğu rendesini ve vanilyayı yumurta kokusunu bastırmak için ekliyoruz. Ve hamur harcımızdan tatlı kaşığıyla azar azar koyup orta ateşte kızgın ve bol yağda kızartın. Kızaran hamurlarımızı bekletmeden şerbetle buluşturup servis tabağına alalım ve dilediğimiz gibi süsleyelim.
Kahiye Tatlısı
Hamuru İçin
2 Bardak Su
1 Çay Bardağı Tuz
1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Aldığı Kadar Un
Şerbeti İçin
3 Su Bardağı Şeker
2 Bardak Su
Yarım Limon
İçi için
1 kilogram künefelik peynir
4 yemek kaşığı sade yağ
5 su bardağı sıvı yağ
Yoğurma kabına unu havuz yapıp bir fiske tuz, yağ ve azar azar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve hamur mayalanmaya bırakılır. Bu arada şerbet soğuması için önceden hazırlanır. Mayalanan hamur bezelere ayrılır ve sırayla yufkalar açılır. Açılan yufkaların üzerine eritilen yağ gezdirilir, her yerine dağılması sağlanır ve ortasına künefelik peynir konur kare olacak şekilde kenarlar karşılıklı olarak kapatılır. Açılmaması için kenarları hafifçe bastırılarak kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Kızaranlar bir tepsinin içinde üzerine sırayla şerbet dökülerek ıslatılır. Servis tabağına ikiye katlanarak alınır ve görsel olarak çam fıstığı ile süslenerek servis edilir.
Harire Tatlısı
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 çay kaşığı tarçın
Tarçın hariç bütün malzemeleri tencereye alıp karıştıralım ve ocağa alıp karıştırarak pişirelim. Koyulaşmaya başladığında altını kısıp tarçını ilave edelim. 2-3 dakika daha pişirip altını kapatalım. Kaselere koyup buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Beşiktaş | 34 | 72 |
2. Fenerbahçe | 34 | 69 |
3. Galatasaray | 34 | 66 |
4. Trabzonspor | 35 | 60 |
5. Hatayspor | 34 | 53 |
6. Alanyaspor | 34 | 52 |
7. Gaziantep FK | 33 | 51 |
8. Sivasspor | 34 | 51 |
9. Karagümrük | 34 | 50 |
10. Göztepe | 35 | 47 |
11. Rizespor | 34 | 42 |
12. Antalyaspor | 35 | 42 |
13. Konyaspor | 34 | 41 |
14. Ankaragücü | 34 | 38 |
15. Malatyaspor | 34 | 37 |
16. Kasımpaşa | 34 | 37 |
17. Kayserispor | 34 | 35 |
18. Erzurumspor | 35 | 34 |
19. Başakşehir | 33 | 33 |
20. Gençlerbirliği | 34 | 32 |
21. Denizlispor | 34 | 27 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Giresunspor | 31 | 63 |
2. Adana Demirspor | 31 | 61 |
3. Samsunspor | 31 | 61 |
4. Altay | 31 | 57 |
5. İstanbulspor | 31 | 57 |
6. Altınordu | 31 | 53 |
7. Ankara Keçiörengücü | 31 | 49 |
8. Ümraniye | 31 | 47 |
9. Tuzlaspor | 31 | 47 |
10. Bursaspor | 31 | 43 |
11. Bandırmaspor | 31 | 39 |
12. Boluspor | 31 | 38 |
13. Balıkesirspor | 31 | 35 |
14. Adanaspor | 31 | 34 |
15. Menemenspor | 31 | 31 |
16. Akhisar Bld.Spor | 31 | 26 |
17. Ankaraspor | 31 | 23 |
18. Eskişehirspor | 31 | 8 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Man City | 33 | 77 |
2. M. United | 32 | 66 |
3. Leicester City | 31 | 56 |
4. Chelsea | 32 | 55 |
5. West Ham | 32 | 55 |
6. Tottenham | 33 | 53 |
7. Liverpool | 32 | 53 |
8. Everton | 31 | 49 |
9. Arsenal | 32 | 46 |
10. Leeds United | 32 | 46 |
11. Aston Villa | 31 | 44 |
12. Wolverhampton | 32 | 41 |
13. Crystal Palace | 31 | 38 |
14. Southampton | 32 | 36 |
15. Newcastle | 32 | 35 |
16. Brighton | 32 | 34 |
17. Burnley | 32 | 33 |
18. Fulham | 33 | 27 |
19. West Bromwich | 31 | 24 |
20. Sheffield United | 32 | 14 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Real Madrid | 32 | 70 |
2. Atletico Madrid | 31 | 70 |
3. Sevilla | 32 | 67 |
4. Barcelona | 30 | 65 |
5. Real Betis | 32 | 49 |
6. Villarreal | 32 | 49 |
7. Real Sociedad | 31 | 47 |
8. Osasuna | 32 | 40 |
9. Granada | 30 | 39 |
10. Athletic Bilbao | 31 | 38 |
11. Celta de Vigo | 31 | 38 |
12. Levante | 32 | 38 |
13. Cádiz | 32 | 36 |
14. Valencia | 32 | 35 |
15. Getafe | 31 | 31 |
16. Deportivo Alaves | 32 | 30 |
17. Real Valladolid | 31 | 28 |
18. Huesca | 31 | 27 |
19. Elche | 32 | 27 |
20. Eibar | 31 | 23 |