Yeni Anayasada Bakanlara ‘Vekilliğe Dönüş’ İmkânı

Yeni Anayasada Bakanlara ‘Vekilliğe Dönüş’ İmkânı

AK Parti’de ‘yeni anayasa’ trafiği yoğunlaştı. AK Parti kurmayları, cumhurbaşkanı seçilmesi için getirilen yüzde 50+1 şartı, 5 yıllık görev süresi ve iki dönem seçilme hakkı gibi kurallarda bir değişiklik düşünmezken, milletvekiliyken bakan atananların TBMM üyeliğinin düşürülmesi yerine dondurulmasını planlıyor.

Cumhurbaşkanlığı’nda Prof. Dr. Yavuz Atar başkanlığında oluşturulan Anayasa Bilim Kurulu’nun çalışmalarını sürdürdüğü 120 maddelik taslak, üzerinde yapılacak revizyonlar için henüz AK Parti’ye gönderilmedi ancak AK Parti’nin hukukçu kurmayları özellikle yeni hükümet sistemi ile alakalı düzenlemelerde kendi hazırlıklarına başladı.

‘Yedek vekillik’

2017’de yapılan anayasa değişikliğine göre bakan atanan milletvekillerinin TBMM üyeliği düşüyor. AK Parti bu konuda değişiklik planlıyor. Söz konusu formül, bakan olarak atanan milletvekillerinin TBMM üyeliğinin düşürülmesi yerine bakanlık görevi bitene kadar dondurulmasını öngörüyor. Bu formülün benimsenmesi halinde bakanlık görevinin herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda dondurulan vekillik statüsü yeniden geçerli hale gelecek. Meclis’ten kabineye kaydırılanlar bu sayede bakanlık koltuğunu kaybetse de milletvekili olarak Meclis’e geri dönebilecek. 2016 yılında yapılan anayasa çalışmasında gündeme getirilen ancak AK Parti içinde de görüş birliği sağlanamadığı için rafa kaldırılan “yedek milletvekilliği” sistemi yeni anayasa çalışması kapsamında yeniden gündeme alındı. Çalışma, her ilden bir yedek milletvekilinin seçilmesi ve asil milletvekillerinin ölüm ya da başka bir nedenden dolayı vekilliğinin düşmesi durumunda yedek vekilin bu göreve getirilmesi şeklinde planlanıyor. 

Ayşegül Kahvecioğlu

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.