Yusuf Sevingen

Yusuf Sevingen

Sonu ‘S’ ile Biten Sistemler ve TEOGS’nin Ardından...

Sonu ‘S’ ile Biten Sistemler ve TEOGS’nin Ardından...

TEOGS kaldırıldı.
Kimimiz sevindi, kimimiz üzüldü.

Ama gerçek olan şuydu: TEOGS öğrenciyi, öğretmeni ve veliyi sıkıyor, hatta kıstırıyordu. Hem devletin hem velinin cebi yanıyordu. Ne yazık ki, dershaneler kalktı, ama TEOGS yine bu ticari kazanç alanlarını çoğalttı. Özel dersler ve etüt merkezleri ile bu alan genişledi. Öğrenci ve veli için bir mecburiyet; diğerleri içinse bir sömürü alanı oluşmuş oldu.

Ayrıca TEOGS, bazılarının ekmek kapısı oldu. Halbuki, neydi istenen dershanelerin kaldırılması ile? Eğitimin parasız hale getirilmesi değil miydi? Yoksa, biz mi yanlış anladık? Sınav sistemleri neden böyle bir ticari kazanç alanları oluşturuyor? Eğitim öğretim ortamı içinde niçin bu ticari kazanç/piyasa kültürü her vakit kendiliğinden meydana geliyor? Ve neden paraya odaklı/endeksli bir eğitim sistemimiz var? ‘Varsa yoksa para’ kültürü eğitim sistemimizin içinde bir bela bence. Bu bela, her yeniliğe bulaşıyor.

Evet, TEOGS kaldırıldı, iyi oldu, ama biliniz ki TEOGS altyapı ile üstyapı arasındaki boşluktaydı. Bu boşluğu dolduruyordu yani. Şimdi, bu boşluğu nasıl bir sistem dolduracak.

Dilerim, bu boşluk, sonu ‘S’ ile biten bir sistemle doldurulmaz. Doldurulursa, kurulu düzen devam eder. Eğer maksat, öğrencinin ilgi-yeteneklerini ve hayallerini dikkate alacak bir sistemi kurmak ise yeni sistemin sonu ‘S’ ile bitmemeli. Ve altyapı ile üstyapı buna uyumlu olmalı. Fırsat eşitliği, parasız eğitim (veli hiçbir vakit elini cebine götürmeyecek, zaten doğrudan ya da dolaylı vergilerle eli her daim cebine git-gel yapıyor), eğitim kalitesinde her okulun bir standarta kavuşması gibi hedeflere kilitlenilmelidir.

Mesela, öğretmen adayları da, üniversite adayları da, sonu ‘S’ ile biten KPSS’den, Alan Sınavlarından, LYS’den yani onları bir yere ya da şeye mecbur bırakan sınavlardan kurtarılmalıdır.

TEOGS getirilirken bir eğitimci yazar arkadaşımızın, konumuzla ilgili olduğunu düşündüğüm, yıllar önce yazdığı yazısını aşağıda dikkatlerinize sunuyorum:
TE, TE, TE!.. Haydi Sınav Halayına...

Tarihin tozlu raflarını şöyle bir üfürünce, ne kadar da çok sınav sistemimiz varmış diyeceğiz. O tozlu raflarda o kadar çok sınav sistemimiz var ki, hangi birini sayalım. OKS mi dersiniz, LYS mi dersiniz, LGS mi dersiniz... Gelinen noktada, o tozlu raflara ismen konulacak olan bir sınav sistemimiz daha oldu. ADININ KISALTMASI SBS... Tozlu raflara bir gün konmaya namzet nur topu gibi bir sınav sistemimiz ise, bugün bakanımız Sayın Nabi AVCI tarafından kamuoyuna tanıtıldı. ADININ KISALTMASI TEOGS... (Sınav sistemlerinin adlarının kısaltmalarını kullanmamın en önemli nedeni ise, hatırda kalıcı olanlarının açılımlarının değil, kısaltmalarının oluşudur.)

Ağzı olan konuşur diye, bizim için kulağımızın aşina olduğu kadar bazıları içinse kulak tırmalayıcı olan bir sözümüz vardır. Malumunuzdur ki, Türkiye’de 4+4+4 eğitim sistemine dair yorum yapmayan kaldı mı, kalmadı. Zira, ağzı olan herkes konuştuğundan ya da ağzı torba değil ki büzesin düsturundan harekete icabeten, yeni eğitim sistemine dair bilen de bilmeyen de, uzman da uzman olmayan da konuştukça konuştu, dem vurdukça dem vurdu. Kimisi ideoljik kimisi siyasi kimisi de menfaat gözeterek eğitim sisteminin altından girdi üstünden çıktı. Eğitim sisteminin ne jakobenliği ne de ucubeliği kaldı. Şimdi, soruyorum tüm bu ettiğim kelamı göz önüne alarak, bakanımızın kamuoyu ile paylaştığı sınav sistemi hakkında konuşmayan olur mu? Elbette, olmaz. Onun için naçizane birkaç kelam etmekte bize düşer sanırım.

Yeni sınav sisteminin, diğer sınav sistemlerinden şekil bakımından hemen hemen hiçbir farkı yok diyebiliriz. Şekil cihetinde tek fark olarak, TEOGS diğerlerine nazaran biraz daha fiyakalı duruyor denilebilir. Fiyakası ise isim kısaltmasının başındaki ‘TE’ den gelmektedir. Bu ‘TE’, fiyakasından mıdır, albenisinden midir yeni sınav sisteminin isim kısaltmasına ANTİPATİDEN ZİYADE BİR SEMPATİ kazandırmıştır.

Gelelim, yeni sınav sisteminin biçiminden içeriğine.

İçeriksel bakımdan yeni sınav sisteminin kısa, orta ve uzun vadeli olduğunu söyleyelim. Bu bakımdan değerlendirirsek, nihayetinde yeni sınav sistemi yöresel tabirle ‘TE’ noktasına eriştiğinde, tam TEOGS olacaktır sanırım. TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.... (UZUN VADE KASTEDİLİYOR.)

Çoktan seçmeli soru tipi kısa vadede var iken, orta ve uzun vadede açık uçlu soru tiplerinin de, sınavlarda kullanılması planlanmaktadır. Bu, kısa vadede dershanelerin devrede ve faal iken; orta ve uzun vadede devre dışı ve pasif duruma düşürülmesi anlamına geliyor.

Merkezi sınavların, yıl içinde ders bazında yapılacak olması, birçok sorunu beraberinde getirebilir. Sınavlar uygulanırken, keşmekeş içinde kalan okulları, il/ilçe milli eğitim teşkilatlarını, sorunların göbeğinde görebiliriz.

Dönemsel yapılacak olan sınavlar, müfredata paralel olarak hazırlanacak sorulardan oluşacak. Bu bağlamda, aklıma bir soru geldi. Paylaşmak istiyorum:
Kar ya da şu bu tatillerinden ya da öğretmensizlikten, sınav kapsamında yer alan derslerden birinde müfredat bakımından geride kalan bir okulun öğrencilerinin bu durumu için ne yapılacak? Görmezden gelinip sınava mı alınacak yoksa fırsat eşitsizliği aleni gözler önüne mi serilecek. Ya da şikayetler üzerine bu durumdaki okulların sınav takvimlerinde değişiklik mi yapılacak?

ÖNGÖRÜLÜ CEVAP: Bu sınavlar her yönüyle okullarımızdaki FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERECEKTİR KANISINDAYIM.
ŞİMDİ, ELİNİZE BİR MENDİL ALIN, OKULUNUZDA TEOGS HALAYININ BAŞI OLUN... TE, TE, TE NİDALARI İLE YENİ SINAV SİSTEMİNİ KUTLAYIN... TE, TE ,TE DİYE DİYE BAKALIM ORTA VE UZUN VADEYE YOL ALINABİLECEK Mİ? HER NE KADAR KISA, ORTA, UZUN VADEYE YAYILSA DA; BİLİYORUZ Kİ ŞEKLEN EĞLENCELİ, SEMPATİK ALGI YARATAN BU SINAV SİSTEMİ, ÇOK ÇOK ÇOK KISA VADELİ OLACAK GİBİ...
SONUÇ ÇIKARIMIMIZ:
TEOGS’DEN ÇOK TÜREV ÇIKAR...
TEOGS ŞEKLEN SEMPATİ; İÇERİKSEL OLARAK ANTİPATİK...
Saygılar...

Yusuf SEVİNGEN
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yusuf Sevingen Arşivi
SON YAZILAR