Yusuf Sevingen

Yusuf Sevingen

Bir Öğretmenden Gelen Uzaktan Eğitim Raporu

Bir Öğretmenden Gelen Uzaktan Eğitim Raporu

Raporumuz, aşağıda da görüleceği üzere 11 Mart 2020-15 Mayıs 2020 tarihleri arasını kapsayan uzaktan eğitim süreci içindeki Türkçe dersine ait canlı derslerimizi 4 başlık altında mütalaa etmektedir.

1- Hazırlık Aşaması: Haftanın 4 günü (Pazartesi, salı, çarşamba, cuma) EBA üzerinden 5,6,7 ve 8.sınıflara dönük; 2 günü (Pazartesi, çarşamba) ise Teamlink üzerinden yalnızca 8.sınıflara dönük idarenin belirlediği muhtelif canlı ders saatlerinde, EBA’da birer saatlik, Teamlink’te ise yarımşar saatlik canlı dersler yapıyorum. Bilgisayarımın işletim sistemi Lınux olması nedeniyle bu canlı derslere kişisel telefonum üzerinden giriyorum. Ayrıca canlı derslerde seyyar ve portatif beyaz tahta kullanıyorum. Bu bağlamda ev ortamında canlı ders için gerekli donatıya, materyale vs. sahip olduğumu düşünüyorum. Tüm canlı derslere, 1 gün öncesinden hem materyal hem de donatı bakımından hazırlandığımı ifade edebilirim. Bu noktada hiçbir sıkıntı ya da sorun yaşamıyorum.

2- Canlı Ders Aşaması: Hem EBA olsun hem de Teamlink olsun, bu programlar üzerinden canlı derslere girişlerde ve canlı dersler esnasında herhangi bir sorun yaşamıyorum. Derse katılan öğrencilerimle her iki program üzerinden de sağlıklı bir iletişim kurabiliyorum. Diğer yandan belli öğrencilerin canlı derslere düzenli katıldığını gözlemliyorum. Ve Teamlink’teki canlı dersler sırasında MEB’in uyarısı doğrultusunda kesinlikle öğrenci kameralarını açtırmıyorum ama EBA’daki canlı derslerde bunu öğrencinin tercihine sunuyorum. Yani isteyen açıyor, istemeyen açmıyor. Canlı ders disiplinini sağlamak için de öğrencilerin mikrofonları her daim kapalı vaziyette oluyor, ben söz hakkı tanıyınca öğrenci mikrofonunu açıyor.

Ayrıca 5,6,7.sınıf öğrencilerime dönük canlı derslerde, EBA TV ve 1.dönem müfredatını; 8.sınıf öğrencilerime dönük canlı derslerde (EBA ve Teamlink) LGS müfredatını takip ediyorum. Derse katılan öğrencilerimizle birlikte konuları tekrar ve pekiştirme amacıyla sorular çözüyoruz. Derse katılamayan öğrencilerimin de bu soruları görmesi için ders sonrasında soruları içeren testleri EBA’ya yüklüyorum. Ve testleri yüklediğimi, Veli WhatsApp grubu üzerinden hem velilere hem öğrencilere bildiriyorum. Devam edecek olursak canlı dersler esnasında soru paylaşımını, telefonum üzerinden ekran paylaşımı özelliğini kullanarak yapıyorum. Canlı dersler sırasında kısmen de olsa telefonumun önüne koyduğum beyaz tahtayı da sınıf ambiyansı oluşturmak bağlamında kullanmaya özen gösteriyorum. Öte yandan okuma becerilerini geliştirmek maksadıyla bazı sorulardaki uzun metinleri öğrencilerime okutuyorum. Okuma sırasında metin içinden kendimce anlık sorular çıkararak öğrencilere yöneltiyorum. Öğrenciler, mikrofon açma ya da parmak kaldırma özelliklerini kullanarak soruları cevaplandırıyor. Ya da ben seçim yapıyorum. Bu bağlamda canlı dersler sırasında bilhassa soru-cevap tekniğine sık başvurduğumu söyleyebilirim. Bu, bazen öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci arasında olabiliyor. Tamamıyla sorgulamaya, birbirlerinin tezlerini ya da cevaplarını çürütmeye dönüktür. Her canlı ders esnasında derse gelen öğrencilerime mutlaka söz hakkı tanıyarak onları konuşturmaya çalışıyorum. Böylece onların dinleme, konuşma, okuma gibi becerilerini taze tutmak istiyorum. Önemli bulduğum yerleri kısa kısa notlar aldırarak da yazma becerilerine dönük bazı hamlelerim oluyor.

Sonuç olarak Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK’un, canlı derslerin öğrenciyi soğutmaması için önemli rol üstlendiğini ifade etmesi bağlamında öğrencilerimi canlı derslerde diri tutmak amacını ya da şiarını güttüğümü ifade etmeliyim.






3- Pozitif Yönleri:

a) Öğrencinin teknolojiye bağımlılığını canlı ders yönüne çevirerek onlara bir pencere açmış oluyoruz. Bu, kötü bir durumun iyiye kullanılmasıdır.
b) Öğrencinin imkanı var ise canlı dersler ona kolaylık ve rahatlık sağlıyor. Oturduğu yerden bir tıkla, teknolojinin nimetlerinden yararlanıp iletişim kurarak öğrenmeyi gerçekleştirdiğini görüyor. Öğrenci nazarında eğitime dönük yeni bir bakış ve anlayış kazanılıyor.
c) Evde eğitimin temelleri atılarak öğrencinin dünyasında teknolojinin kullanımına dair değişik bakış açıları meydana geliyor. Özellikle eğitime dair... Yeni bir eğitim dünyası canlanıyor kafasında.
d) Öğrenci fiziksel yalıtım halinde olduğu için öğrenmeye yönelik güveni ve motivasyonu artıyor. Yani akranlarıyla etki-tepki ilişkisinden uzakta olması hasebiyle kendiyle baş başalık, kafasını dış etkilerin olumsuz etkisinden kurtarıyor ve ona bir rahatlık veriyor. Bu da öğrenme yolunu açıyor. Bir müddet sonra da, bu süreç uzarsa, kendi kendine öğrenme yolları daha da genişleyebilir.
e) Sosyal ortamları özlem hissi ve akranlarının değerini bilme fikri oluşuyor.
f) Öz denetim, öz disiplin, öz sorumluluk ve otokontrol kazandırabilir. Öğrencinin öz ile yani kendisiyle bağlantısına vesile olabilir. Kendini tanımasını, keşfini sağlayabilir.

4- Negatif Yönleri:

a) Öğrencinin imkanı ya da teknolojik bilgisi ve kullanımı yok ise derslere erişimi güçleşiyor.
b) Fırsat eşitsizliği doğurabiliyor. Herkes aynı oranda istifade edemiyor.
c) Canlı derslerin en büyük güçlüğü öğrenci devamlılığıdır. Bunu imkan yok diye de gerekçelendirebiliriz. Öğrenci için canlı derslerin yasal zorunluluğunun olmaması ya da puanlama sistemi yok diye de...
d) Sanal olma yönü itibarıyla bazı öğrencilerde eğitim hissini ve fikrini köreltebiliyor.
e) Öğrencinin giderek okul-öğretmen olmadan da olur fikrine doğru evrildiği kanaatindeyim. Bunun ise gelecek perspektifinde olumlu mu, olumsuz mu olup olmadığı noktasında kararsızım. Ama öğrencinin kendi kendine, öğrenmeyi öğrenme gibi yollara evrilmesi durumunda geleceğe dair daha olumlu bir ufuk çıkıyor karşımıza.
f) Öğrencinin kişisel özellikleri bağlamında öz denetim, öz disiplin, öz sorumluluk ve otokontrol kazandıramadığı takdirde öğrenciyi derbeder bir yaşam tarzına sürükleyebilir. Bu da yaşam içinde boş vermişlik şeklinde tezahür edebilir.
g) Okul ile kurduğu duygusal aidiyet bağını yitirebilir.


Sonuç:

Sıkı takip, alınan geri dönütler ile evde eğitimin geliştirilebileceğini ve özellikle orta-uzun vadede bunun okul dışı eğitime kaynak teşkil edeceğini öngörüyorum. Uzaktan eğitim sürecini geleceğe atılan adımın hazırlık egzersizleri olarak tanımlayabilirim. İfade etmeliyim ki bu sürecin her öğrenciye olumlu ve olumsuz olmak üzere tesiri/etkisi farklılık göstermektedir. Kimi bakış kazanıp atılım yapacak kimi körelecek. Bunu zaman gösterecektir kanaatindeyim.

Gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.

... .05.2020

......................................
Türkçe Öğretmeni


Yukarıdaki raporu olduğu gibi aktararak ilgililerin ve yetkililerin dikkatlerine sunmayı bir mesuliyet kabul ediyorum. Öğretmenimizin kalemine sağlık, teşekkür ediyoruz düşünüp taşınıp kafa yorarak, kes-yapıştır yapmadan yazdığı bu rapor için... Naçizane ışık tutabilir kanaatindeyim.


Saygılarımla...


Yusuf SEVİNGEN
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yusuf Sevingen Arşivi
SON YAZILAR