Yusuf Sevingen

Yusuf Sevingen

Millet İttifakı Ortak Mutabakat Metni

Millet İttifakı Ortak Mutabakat Metni

Millet İttifakı ‘‘Ortak Mutabakat Metni’’ni açıkladı. Başlık başlık duyuruldu.

Ve eğitime ilişkin konuların da yer aldığı bir başlığa yer verildi.

Malumunuzdur ki ‘‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’’ ile bilhassa üst düzey görevden almalar ve üst düzey atamalar artık daha hızlı ve kolay olabiliyor. Ayrıca kamu görevlisinin memuriyetten çıkarılması da kolaylaştı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kadro yenileme gücü muazzam… Fevkaladenin fevkinde… Millet İttifakı’nın ilk etapta bu sistemin kendilerine getirdiği bu muazzam gücü kullanması elzem, gereklilik ve mecburiyettir. Hukuki olan da budur zaten.

Zira ‘‘Mutabakat Metni’’nin, sağlıklı ve herhangi bir manipülasyona ya da sabotaja maruz kalmadan uygulanabilmesi için zaruri bir yükümlülüktür bu.

Öncelikle tüm üst düzey kadrolara ‘‘Bizimle beraber misiniz?’’ çağrısı yapılabilir. Isındırma amaçlı…

Görevini layıkıyla yapan insanlara asla dokunulmamalıdır. Onlarla iş birliğine çok rahat gidilebilir. Düşünün ki en çok baskının olduğu bir dönemde onlar kendilerini hiç bozmamışlarsa bence çok değerlidirler ve değerlendirilmelidirler. Bunu hak ediyorlar.

Fakat suçu olan ve birtakım kirli işlerin içinde bulunan, insanlara haksızlık yaparak onları mağdur eden, hukuksuzlukta sınır tanımayan, siyasi ve inançsal ideolojiye boğulmuş, birtakım aidiyet duygularıyla (sendikal-tarikat-cemaat vs.) hareket ederek adam kayıran (iltimas), makam nüfuzunu kullanıp çevresini ihya eden, makamının nimetlerini dibine kadar sünnetleyen insanlar ise devlet kadrolarını kadroları asla işgal edemez. Hatta ve hatta bu insanlar, memuriyette de kalmamalıdır. Niçin memuriyetten atıldıkları da özellikle vurgulanmalıdır. Ahaliye bir şekilde ilan edilmelidir. Şeffaflık ya da saydamlık önemli… Çünkü yeni dönemde o kişiler gibi haksızlık ve hukuksuzluk yapmaya meyledecek olan insanlar varsa bu müeyyide hem onlara ders olmuş olacaktır hem de kötü işlere yönelebilecek yanlarına dudak payı dahi bırakmayacaktır.

‘‘Milli Eğitim’’ kadrolarında da büyük bir revizyon olacağı kesindir. Zira illerde herkes ildeki üst düzey yöneticilerin ne işler çevirdiğini biliyor. Gün gün çetelesini tutuyor. Tarihe not düşüyor. Bu noktada herkesin bir not defteri ve ajandası olduğu kanaatindeyim. Herkes, her bakımdan çok dolu…

Yukarıda da söylediğim üzere ‘‘Milli Eğitim’’ üst düzey kadroları, merkez ve taşra teşkilatlarındaki, üçe ayrılarak sınıflandırılabilinir.

Ehil olan kadrolarla iş birliğine gidilir ve onlarla devam edilir. Bunlar, çok kıymetlidir. Ehil olmayan kadrolar devre dışı bırakılır, bunlar memuriyete devam edebilir. Yalnız takip edilmelidir. Gerekirse sosyal çevre incelemesi, arşiv, güvenlik soruşturmaları yapılmalıdır. Ehil olmadığı bir kadroya nasıl getirildiği iyi araştırılmalı. Suç unsuru varsa hem idari hem de adli tatbikat başlatılmalıdır. Tatbikat sonunda suç unsuru tespit edilirse memuriyetten çıkarılmalıdır. Ehil olmayıp yandaşlık yapmış ve suç işlemiş kadrolar hem devre dışı bırakılmalı hem de memuriyetleri sona erdirilmelidir. (Suçu olan ve birtakım kirli işlerin içinde bulunan, insanlara haksızlık yaparak onları mağdur eden, hukuksuzlukta sınır tanımayan, siyasi ve inançsal ideolojiye boğulmuş, birtakım aidiyet duygularıyla (sendikal-tarikat-cemaat vs.) hareket ederek adam kayıran (iltimas), makam nüfuzunu kullanıp çevresini ihya eden, makamının nimetlerini dibine kadar sünnetleyen insanlar)

Görevden alınması planlanan kişilere öncelikle istifa çağrısında bulunulur. İstifa etmesi beklenir. Sonrasında da gereği yapılır.

Böylece ‘‘Millet İttifakı’’ bu hükümet sisteminin muazzam kadro yenileme gücü ile ilk aylarda kafasındakileri ve mutabakat metnindekileri hayata geçirmek için uygulama sahasına kavuşacaktır. Uygulama sahası hazır hale gelince kollar sıvanmalıdır. Böyle bir durumda eskiden olduğu gibi ölme eşeğim ölme vaziyeti ile karşılaşılmayacağını düşünüyorum. Devletin otoriter yönü kişisel çıkarlar ve hesaplar için değil, tamamıyla kamu yararı için sonuna kadar kullanılmalıdır.

Yani demem o ki illerin ekseriyetinin il milli eğitim müdürleri başta olmak üzere milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri vs. yenilenecektir kanaatindeyim. İllerdeki bilhassa büyük ve gözde okulların okul müdürleri… İlk etapta elbette… Sonrası ehil kadrolarla ehil kadroları seçerek atamalar ve görevlendirmeler yapmak… Bunun yöntemleri ise önemli… Objektif kriterler… Ve asla taviz verilmeyecek hukuk normları… Tepeden tırnağa kamunun yararı için çalışacak kadrolar… Kişisel yarar ve hesap gözetmeyen… Nepotizmi çöp sepetinde göreceğiz o zaman. İltimasa değil, liyakate itibar olacak.

Ehil kadrolar, sistemi oturtursa ‘‘Milli Eğitim’’ şaha kalkar.

Hakikaten şaha kalkmayı bekleyen bir potansiyelimiz var.

Eksiğimiz sistemsizlik, adam kayırmacılık, ayrımcılık, hukuksuzluk, adaletsizlik vs… Herkes, her şeyi biliyor illerde. Herkes, çok dolu…

Bütün engelleyici unsurlar bertaraf edildikten sonra niçin muasır medeniyetler seviyesine yükselmeyelim.

Kendinden başkasını, kendi siyasi ve inançsal ideolojisinden başkasını düşünmeyen insanlarla bir adım öte gidilemez. Zaman kaybı yaşanır. Onun için ‘‘Millet İttifakı’’ kendi içinde de bir denge ve denetim rolü barındırıyor. Renkliliği, çeşitliliği ve ‘‘hep bana’’cılığı bertaraf ediyor. Yani bitaraf olan bertaraf olmuyor. Bitaraf olan ihya oluyor. Yükseldikçe yükseliyor. İtibar görüyor. Değer görüyor. El üstünde tutuluyor. Ne kadar güzel ve özel değil mi?

Millet İttifakı’nın; YÖK kıskacını söküp atması, eğitim sisteminin 1+5+4+3’e evirmesi, bir sürece bağlayarak öğrencileri yönlendirecek olması, öğrencilerin ilgi-yeteneklerinin karşısına çıkan sınavları zamanla devre dışı bırakarak bunu yapacağını vaat etmesi ortak mutabakat metninde yer verilen eğitim başlığı altındaki bazı planlarıdır.

Dahası da var…

Okuyunuz, okutunuz, duyurunuz…

Değişim, insanın yararınadır.

Saygılar…

Yusuf SEVİNGEN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yusuf Sevingen Arşivi
SON YAZILAR