Soner Aslan

Soner Aslan

TEOG Neden Gerekliydi? Neden Kalkmalıydı?

TEOG Neden Gerekliydi? Neden Kalkmalıydı?

Teog son dönemdeki sınav furyalarından biriydi. Bu sınav Oks/Sbs gibi sınavların ardından öğrencilerin kaygı düzeyini en iyi yönetebildiği sınav formatıydı. Özellikle sınavı yazılı edasına çevirmesi, öğrencinin sınav için başka sınav merkezlerine yönlendirilmeyip, kendi okulunda sınava tabi tutulması, kazanım odaklı olup, sadece bu kazanım aralığından soru çıkması, mazeret sınavlarının oluşu ve ders başarısının da yerleşmeye etkisinin oluşu Teog sisteminin artılarıydı.

Ayrıca Oks’de 6/7/8.sınıf konularının tek bir sınavla yoklanması, Sbs’de 6/7/8. sınıf sonunda öğrencileri sınavla baş başa bırakması, öğrencileri adeta okul+dersane+özel ders cadı kazanına sürüklemekteydi. Bu zorlu sınav süreçlerinden sonra yukarıda sıraladığımız artıları sebebiyle Teog son süreçteki en ideal sınav sistemi haline gelmişti.

Bu süreçte, her ilde parmakla sayabileceğimiz kadar, öğrencilerin(işin özünde velilerin) tercih ettiği okul olunca bir sıralama sınavına ihtiyaç vardı ki işte bu da Teog sistemiydi.

Bu artıları yanında işin özü “sınav sınavdır”. Erinlik/Ergenlik dönemi gibi insan yaşamının en buhranlı dönemlerini yaşayan ve aileleri ile işin doğasından kaynaklanan gerilimleri bulunan öğrencilerin bir de bu tarz bir sıralama sınavına tabi tutulması ergen/aile çatışmalarını içinden çıkılmaz bir hale getiriyordu. Özellikle erken olgunlaşan öğrencilerimizin sınava yoğunlaşması çok daha güç hale geliyordu. Bu sebeple Teog sistemi kalkmalıydı ve de kalktı.

Şimdi asıl merak konusu ise bundan sonra ne olacak. Çünkü sınava o kadar alışmış bir sistemimiz var ki. Bugün okullarda öğretmenlerimiz ellerindeki testlerle kala kalmış. Öğrenciler yaz kurslarındaki bilgileri unutmamanın derdinde, veliler ise şimdi ne olacak sorusunun peşinde.

Tüm bu belirsizlikler Bakanlığımızın çalışmalarının netleşmesinin ardından ortaya çıkacak. Bir çok seçenek konuşulmakla birlikte, umarız öğrencilerimizin çok yönlü gelişimlerini destekleyen ve hayatımız sınav algısından bizleri kurtaracak bir sisteme kavuşuruz.

Yabancı film sahnelerinden alışık olduğumuz öğrencileri yöneltmede sınav değil öğrenciyi çok yönlü tanımaya dayalı sistem acaba ülkemizin eğitimdeki atılım isteğine ne ölçü de katkı sağlayacak. Bunu zaman gösterecek.

ASLAN SONER
(BİR ÖĞRETMEN)
KamuAjans.com - Özel Haber

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Soner Aslan Arşivi
SON YAZILAR