Şemsettin CERAN

Şemsettin CERAN

MİRAS KAVGALARI NASIL ÖNLENİR 

MİRAS KAVGALARI NASIL ÖNLENİR 

Bunu önlemek adına yirmi yıldır bu konuya mesai harcamaktayım. Önce, sistemi nasıl, kavga var mı diye, Amerika, Japonya, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin miras sistemi ile ilgili araştırmalar yaptım.

Sonra, Üniversitede konunun uzmanları, medeni hukuk hocalarıyla görüştüm. Sonra bir fiil işin içinde olan, tereke mahkemesi hâkimi, tapu-kadastro genel müdürü ile daha önce Adalet Bakanlığı yapan bakanla görüştüm. Hatta şiirini de yazdım;

Miras yüzünden öldürüyor kardeş kardeşi

Kalıyor yetim, dul, oğlu, kızı, talihsiz eşi

……………………………………………….

Kavga ettirmeden kendisi yapsa paylaşımı devlet

O zaman olmaz ne kavga ne de pek çok cinayet

Şiirimin tamamını AHESTE adlı yeni çıkan şiir kitabımdan okuyabilirsiniz.

Bin kişiyle , miras paylaşımı sırasında akrabalar arasında kavga çıkıp çıkmadığı ile ilgili anket çalışması yaptım. Ankete katılanların yarısına yakını, miras paylaşımı sırasında tartışmalar, kırgınlıklar yaşandığını beyan ettiler.

Sonunda ZORUNLU ADALET diye, bir uygulamayla bu sorunun tamamen ortadan kalkacağı kanaatine vardım. Araştırmalarımı aynı adla kitaplaştırdım.

Zorunlu Adalet, miras işini , (tıpkı eğitimde olduğu gibi) otomatik olarak devletin yapması demektir.

Peki, bu nasıl olacak? Bunun için iki, alternatif var;

1-Adliyelerde sırf bu işi yapacak bir Miras Bürosu açılacak, alt yapısını burası hazırlayacak. Ayrıca sadece bu işe bakacak bir miras mahkemesi kurulacaktır.

Ancak bu seçenek, mevcut alt yapıyla, hâkim sayısıyla ve varislerin anlaşamaması durumunda, mirasın satılması uzun sürmesi nedeniyle, kısa sürede uygulanması ve vatandaşı memnun etmesi pek mümkün görünmemektedir.

2- Doğru seçenek, İşin zaten alt yapısının bulunduğu yer olan Tapu-Kadastro Müdürlüğünün bünyesinde bir de Miras Kurumu ile sorunun çözülmesidir. Burada içinde bir hukukçu, bir mahalli yetkili, bir oda yetkilisinin olduğu Miras Kurulu bu işi çözümleyecek. İtiraz edilirse menkul ve gayrimenkuller, Mirasbank’a devredilecek.

Bu kurum terekeyi ya satacak, satılmazsa işletecek, atıl kalmayacak. Geliri varisler arasında paylaştırılacak.

Bu işler burada bir haftada bitirilecek. Böylelikle kardeşler arasında kavga çıkmayacak, kadınlar mağdur olmayacaktır. Şeriatın kestiği parmak acımayacağı için herkes hakkına razı olacaktır.

Bu seçenek mevcut alt yapının Tapu Müdürlüğünde olması nedeniyle, bir haftada bitirilmesi nedeniyle daha uygulanabilir görünmektedir.

Miras işini otomatik olarak devletin yapması olan Zorunlu Adaleti bin kişiye sordum. Onların da %87’ si bunun uygulanmasının doğru olacağını beyan ettiler.

Konuyu Hükümete ilettim. Hatta Bakanlar Kuruluna kadar geldi. Konunun detayları belirlenmek amacıyla bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Ancak o sırada gezi olayları ve darbe girişimi nedeniyle gündem değişti. İlgili Bakan ve bürokratlar değişti. Bizim öneri de arada kaynadı.

Ancak ben Kamu Ajanstaki köşemde birkaç defa ve gazete ve televizyonlara röportaj vererek ve Adalet Bakanına ileterek yeniden gündeme taşıdım.

SIRA, DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ BU ÖNERİYİ HÜKÜMETİN UYGULAMASINDA…

Şemsettin CERAN

Eğitimci/Araştırmacı-YAZAR-ŞAİR -ANKARA

“ZORUNLU ADALET” Kitabı Yazarı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Şemsettin CERAN Arşivi
SON YAZILAR