DİJİTAL BASIN YAZARLARI DA BASIN KARTI ALMALI
Dijital platformda, bir internet haber sitesinde köşe yazarlığı yapan, kitap yazan, memur ve emeklilerin “basın kartın alma hakkı ” konusunu araştırmak için İletişim Başkanlığına gittim.
İlgililer, “ dijital platformda köşe yazarlığı yapanların, devlet memurlarının, emeklilerin -Anadolu Ajansı ve TRT çalışanları hariç- bu kartı alamayacaklarını, bizzat bir gazete veya dergide köşe yazarlığı yapması gerektiğini” söyledi.
Hadi çalışan memurların alanlarını açıklamama, eleştirmeme gibi bir mecburiyeti var.
Ya 30-40 yıl devlette çalışmış, tecrübe kazanmış, sonunda da emekli olmuş, memurlar neden böyle bir haktan yoksunlar?
Böyle bir kısıtlama olmadığına göre, alanlarıyla ilgili kitaplar yazan, çeşitli dijital platformlarda düşüncelerini dile getiren emekli memurlara basın kartı verilmeme mantığı anlaşılır gibi değil.
Gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapanlarla, dijital ortamda köşe yazarlığı yapanlar arasında ne fark var?
İkisi de bu işleri bir yere gitmeye gerek kalmadan, internet ortamında yerine getirmiyorlar mı? İkisi de olayları, sorunları ve çözüm yollarını haber ve yorumlarıyla ortaya koyarak bir nevi amme hizmeti yapmıyorlar mı?
Bu arada basın kartının ne anlama geldiğini açıklayalım; Sarı Basın kartı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından belli şartları ve yasal bekleme sürelerini yerine getiren gazetecilere Basın Kartları Komisyonu tarafından verilir.
Sahiplerinin gazeteci olduğunu belgeler ve kimlik kartı yerine de kullanılabilir. Devletin bütün kuruluşları tarafından tanınan bu kart, tüm şartlar yerine getiren gazeteciler için yılda 3 defadan az olmamak şartıyla komisyon toplanır.
Devletin, resmi kurumların haberlerini takip edebilme özgürlüğü, ulaşım araçlarında ise kolaylık sağlar...
Bu kartı alabilmek için basın yayın sektöründe çalışmanın yanı sıra bazı özel şartları da yerine getirmiş olmanız gerekir.
Basın Kartları Komisyonu başvuruları değerlendirir, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü imzalar ve kartınızı alırsınız.
Bu sektörün tümünde çalışanların görevi, halkı aydınlatmak, halkın güncel sorunlarını sergilemek değil midir?
Üstelik artık insanlar günümüzde daha çok dijital basını takip etmektedirler
.
Bunlardan dolayı Basın Kartı Yönetmeliği, değişen şartlar çerçevesinde yeniden belirlenmeli, kitap yazanlara, köşe yazarlığı yapanlara, ister çalışsın, ister emekli olsun bu sektörde çalışanlara, belirlenecek kıstaslara göre basın kartı verilmelidir.
Şemsettin CERAN
Eğitimci-Araştırmacı/YAZAR-ANKARA
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.