Şemsettin CERAN

Şemsettin CERAN

ACİL DEPREM KURULTAYI YAPILMALI

ACİL DEPREM KURULTAYI YAPILMALI

Kurultay, temel sorunları görüşüp, karara bağlamak üzere, uzmanların, ilgililerin katıldığı büyük toplantıdır.

Bir deprem ülkesi olan ve bundan dolayı da belli aralıklarla binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz deprem anında yaşananları bu sonmuş zannederek hemen unutuyoruz. Gelecekle ilgili bir planlama, bir tedbir almıyoruz. Sonra kendi kendimize suçlular arıyoruz.

Hâlbuki pek çok fay hattının geçtiği bir deprem ülkesi olduğumuzu ve ülkemizin yeni depremlere gebe olduğunu ,hatta yakında İstanbul'da deprem ihtimalinin yüksek olduğunu unutuyoruz.

Yaşamakta olduğumuz ve binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz, Kahramanmaraş ve on ili etkileyen depremler de olayın tuzu biberi olmuştur.

Bu maksatla, yöneticilerin ve halkın bilinçlenmesi için, can kaybını en aza indirmek için bir deprem kurultayı acil olarak yapılmalıdır.

İnsanı, deprem değil, kötü yapılar öldürür, parolasından hareketle, depreme dayanıklı evler, okullar, hastaneler nasıl yapılmalı sorusuna herkesin cevap araması gerekir.

Aynı derecede, hatta daha da yükseği Japonya’da, Çin’de, Güney Kore’de yaşanan depremlerde neden insan kaybı bizlerden azdır, bunlar bu maksatla neler yapmaktadır soruları araştırılmalıdır.

Bir yol haritası çizilmeli, hükümet neler yapmalı, belediyeler neler yapmalı, muhtarlar neler yapmalı, vatandaş neler yapmalı sorusunun cevabı bu kurultayda net olarak belirtilmelidir.

Bu konuda alınacak kararlar bir tavsiye niteliğinde olmamalı. Öneriler derhal TBMM’de yasalaşmalı ve görevini yapmayanlarla ilgili yasal müeyyideler konulmalıdır.

Maalesef bizim milletimiz, yöneticilerimiz tavsiyeyi, öneriyi pek önemsemez. Onun için para ya da hapis cezası getirilmelidir.

Bu maksatla ülkemiz üniversitelerinde görev yapan yerbilim, inşaat, şehir planlama uzmanları ile Japonya’dan da uzmanlar da getirilerek bir yol haritası, bir kesin kararlar manzumesi ortaya konmalıdır.

Depreme dayanıklı inşaatlar nerelerde yapılmalı, ne kadar demir, çimento kullanılmalı, hangi vasıfta kum kullanılmalı sorusu net olarak belirlenmelidir.

Kurultaya bunların yanında, hükümetin ilgili bakan ve bürokratları, 81 ilin vali ve belediye başkanları mutlaka katılmalıdır.

Ardından burada alınan kararları her ilin valisi-belediye başkanı kendi iline göre bir şehir planlaması, bir imar planı ve bir iş bölümü yapmalı ve bunu vatandaşa imza karşılığı duyurmalıdır.

Mevcut tüm yapılar deprem kontrolünden geçirilmeli, çürük olanlar ya güçlendirilmeli, ya yıkılmalıdır. Bundan sonraki gayrimenkul alım-satımında tapuda depreme dayanıklılık belgesi istenmelidir.

Çünkü çoğu vatandaş haberim yoktu, duymadım vb. mazerete hep sığınır.

Bir rant temin etmek maksadıyla, imar planlarında değişikliğe gidilmemelidir.

Vatandaş nerelerin fay hattı üzerinde olduğunu bilmeli ve ona göre arsa almalı, ona göre inşaat yapmalıdır.

İnşaatın kalitesinden, sağlamlığından inşaat sahibi, inşaat kontrolü kadar, çalışan usta ve işçiler önce bilinçlendirmeli, ardından da sorumlu tutulmalıdır. Bir oto-kontrol sistemi kurulmalıdır. Böylelikle sorun daha başlamadan kökünden çözülecektir.

En önemlisi, gençlerimizin bilinçlenmesi için lise 1.sınıfta jeoloji dersi zorunlu ders olarak konulmalıdır.

Şemsettin CERAN

Eğitimci-Araştırmacı/YAZAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Şemsettin CERAN Arşivi
SON YAZILAR