Sınav Anını Doğru Yönetebilmek
6 Haziran Pazar günü LGS'ye girecek olan tüm öğrencilerimize başarılar dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Bu zorlu salgın döneminde canla başla çalışan, gerek uzaktan eğitimle gerek yüz yüze eğitimle gerekse okul kurslarıyla öğrencilerini sınava hazırlayan okul idarecilerimize ve eğitim neferi öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu süreçte her şeye rağmen sınava hazırlanan, mazeret üretmek yerine hedefine ve geleceğine odaklanarak son ana kadar mücadele eden geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizi ve evlatlarına bu çetin süreçte desteklerini esirgemeyen anne babaları tebrik ediyorum.
Sevgili Genç Kardeşim, zorlu bir sürecin artık sonundasın. 8 yıl boyunca emek harcadın. Şunu unutma ki emek harcayanın emeği asla zayi olmaz. Yine sen bu sınavda başarılı olup istediğin yeri kazanınca da her şey bitmeyecek, istediğin hedefe tam olarak ulaşamadığında da hayat sona ermeyecek. Hayatı boyunca istekli olan, işi ciddiye alan, önemseyen kişi hayatta er ya da geç başarıya ulaşacaktır.
Sınav, sınav anında kazanılır Sevgili Kardeşim. Bunu unutma. Haydi gel şimdi beraber sınav sürecini yönetelim. Sınav günü sınıfına geçtin ve yerine oturdun. Sıranı kontrol ettin. Kitapçığın önünde. Sınav kitapçığını açtığında öncelikle senden bir şey yazmanı istiyorum. "Olumlu düşünceler, olumlu sonuçlar dôğurur." Bu sözü lütfen kitapçığına yaz. Takıldığın her soruda aklına bu söz gelsin. Soruları çözmeye başladın. Heyecanı olan biriysen muhtemelen sınavın ilk beş dakikasında yani ilk sorularda heyecanlı olacaksın. Bunu üzerinden atmanın yolu da doğru yapabileceğin sorularla muhatap olmak. Şunu unutma arkadaşım, bu sınavda her testte bir iki eleyici, zorlayıcı soru olacak. Bu sorular senin kitapçığında ilk sorulara gelmiş olabilir. Bu yüzden takıldığın veya zorlandığın soruda sakin kalabilmen çok ama çok önemli. Unutma "Sınav, sınav anında kazanılır." ve "Olumlu düşünceler, olumlu sonuçlar doğurur." Sen sınava hazırlanmış, elinden gelen çalışmayı yapmış ve hedefi olan bir öğrenciysen sınavda bir soruda takılmışsan o soruda emin ol ki diğer arkadaşların da takılmıştır. O yüzden bu soruda kendi kendine şunu demelisin. "Ben bu soruda takıldıysam şu an herkes bu soruda takılmış olabilir." Bu soru ile inatlaşmak ve kendini gereksiz yere üzmek yerine o sorudan uzaklaş. Daha sonra sakin kafayla o soruya dönmem daha faydalı olacaktır. Öğretmen olmak için girdiğim KPSS'de eğitim bilimleri sınavında ilk beş sorum boştu. Kendi kendime şunu dedim. "Sakin ol Erkin. Sen sene boyu çalıştın ve gayet başarılısın. Şu an takıldıysan ya şu an biraz heyecan yaptın ya da zor sorular senin kitapçığında ilk sayfaya denk geldi." O soruları geçtim ve diğer sorulara bu bakış açısı ve rahatlamayla bakınca diğer soruların kolay olduğunu gördüm. En sonda o boş bıraktığım sorulara döndüğümde onları da rahatlıkla çözdüm. O yüzden Sevgili Arkadaşım sınav anında kendini daima rahatlatman ve olumlu düşünmen çok önemli.
Uzun sorularla karşılaştığında genellikle öğrencilerin tedirgin olduğunu duyuyorum, biliyorum. Ben uzun soruları, kendisini uzun uzun, her detayıyla tanıtan çok açık kişiye benzetiyorum. Böyle kişiyi tanımak, o kişiyle ilgili değerlendirme yapmak çok kolaydır. Çünkü her şeyi ortadadır. İşte uzun sorular da bu kişiler gibi. Aslında sorunun içinde her türlü bilgi ve detay vardır. Dikkatli bir şekilde soruda verilenleri okuduğumuzda cevabın da soru içinde açıkça sırıtttığını fark etmek zor olmayacaktır.
Sevgili Arkadaşım şunu da asla unutma. Sınavda başarılı olmanın koşulu 90 soruda belirli bir sayıda doğru yapmak değil. Yani sınavda 90 soruda 85 doğru yapınca ne olacağını bilemeyiz. Ne demek istiyorum biraz daha açık yazayım. Diyelim ki sınav soruları çok zor geldi ve sınavın toplamında 82 doğru yaptın. Denemelerde 87 88 doğru yapıyordun. Eğer ki sınavda senden sonra gelen kişi 80 doğru yapmışsa sen 82 doğru ile sınavda birinci olursun. Diyelim ki sen sınavda 87 doğru yaptın ama sınav çok kolaydı ve çok kişi 88, 89, 90 doğru yaptı. Bu kez sen 87 doğru yaptığın sınavda gerilerde yer alabilirsin. Yani demem o ki genç arkadaşım sen sınav anında diğer arkadaşlarının ne yaptığını bilmiyorsun. Sen sadece 75 dakika sözel ve 80 dakika sayısal testinden sorumlusun. Sana düşen de bu anı çok ama çok iyi bir stratejiyle yönetmek. Ne olursa olsun sınav anında senin moralini bozacak, seni strese sokacak düşüncelerden uzak durmalısın. Unutma "Olumlu düşünceler, olumlu sonuçlar doğracaktır."
Yazımın sonunda da şunu ifade etmek istiyorum. Görev yaptığım okuldaki müdür yardımcımız okul grubuna şöyle bir mesaj yazdı. "Arkadaşlar, sınav sonucu ne olur bilmem ama elimizden gelenin en iyi yapmanın huzuruyla sınava gireceğiz." İşte bütün mesele de bu. Sen elinden gelen çalışmayı yaptın ve artık yalnızca emeklerinin karşılığını almayı bekleyeceksin. Yolun açık, geleceğin parlak, hayallerin gerçek olsun Sevgili Kardeşim. Rabb'im yardımcın olsun, zihin açıklığı versin. Başarılar diliyorum. Her şey gönlünce olsun.
Erkin SAÇAR
Eğitimci Yazar
Instagram: erkinsacarcom
Twitter: erkinsacarcom
YouTube: erkinsacarcom
Web: www.erkinsacar.com
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.