Başlıyoruz Genç Arkadaşım
Değerli Okurlarım, merhabalar. Öğretmenlerimizden, okul idarecilerimizden, velilerimizden gelen yoğun istek ve sorulara karşılık özellikle en başta sınava hazırlanan gençlerimiz olmak üzere tüm öğrencilerimize yönelik yeni bir yazı dizisine bu hafta başlıyorum.
Özellikle salgın süreci ile birlikte öğrencilerimizin motivasyon kaybına uğradıkları, hedefsizleştikleri ve tamamen kopma noktasına geldiklerine dair veli endişelerini içeren mesajlar her geçen gün biz eğitimcilere ulaşmakta.
Değerli Genç Arkadaşım, sana sesleniyorum. Bugün seninle yeni bir başlangıca merhaba diyoruz, demeliyiz, demelisin. Ne oldu sana, hani hayallerin vardı, hani hedeflerin vardı, neredeler? Ne değişti? Salgın süreci seni tamamen kopardı mı hayallerinden? Tüm dünya aynı durumda değil mi? Ya ülkemizde yine durum aynı değil mi?
Pes etmek, bu şartlarda ben nasıl başarılı olabilirim ki demek en kolayı. En kolayı bırakmak, vazgeçmek kısacası bahane üretmek. Peki ürettiğimiz bahaneler, salgın süreci, motive olamıyorum, okula gidemiyoruz, uzaktan eğitimle anlayamıyorum demek -daha da çoğaltabiliriz bunları- bizim başarısızlığımızı ortadan kaldırır mı? Bahaneler yalnızca bir süreliğine vicdanımızı rahatlatmaya yarar ancak başarısızlığımızı ortadan kaldırmaz. O halde ne yapmalı? Ne yapacağız? Öncelikle salgın sürecinin herkes için olduğunu ve şartların şu anda böyle olduğunu kabul edeceğiz. Bu şartlar altında ben ne yapabilirim, sorusunu kendimize soracağız.
Kaderimizin kendi elimizde olduğunu bileceğiz. Kaderin bir şans oyunu olmadığını da bileceğiz. Çalışmayanları ve çalışmadan bir yerlere gelebilen azınlık insanı değil doğru seçimleriyle kaderini yönlendiren kişileri örnek alacağız ve o kişilerden olacağız.
Ben başarılı olmayı istiyorum, bu yönde çalışmaya da başlıyorum ama bir süre sonra yine bırakıyorum mu diyorsun genç arkadaşım? O halde sen henüz gerçekçi bir hedef belirleyememişsin demektir. Bunun için de önce hayal et arkadaşım, hayal et, hayaller kur. Hayallerin, gerçeklerin yol haritası olacağına inan. Allah’ın nasip ettirmeyeceği şeyi hayal ettirmeyeceğini de bil. Şimdi senden ilk hafta şunu istiyorum. Hayaller kur, nerede olmayı istiyorsun, ne olmak istiyorsun? Bunları bir kağıda yaz. Yaz ama gönlünden, aklından, kalbinden gerçek manada çok istediğini yaz. Yazmak için yazma. Arzulayarak yaz. Hayallerini kimsenin çalmasına da izin verme olur mu? Bu haftaki giriş yazımızı şu hikayeyle bitirelim. Hikayenin kahramanı öğrenciliğine dair bir anısını gazetecilere anlatır. Gazetecilerle röportaj yaptığı yer ise kendisine ait bir hayvan çiftliğidir.” Öğretmenimiz bir kompozisyon yazma ödevi vermişti. Ben çok büyük bir toprağa sahip olup orada bir hayvan çiftliği kurma hayalimi yazmıştım. Öğretmenim kağıdı incelediğinde dersten kaldığımı, bir hafta süre içinde bunu tekrar düzenlememi söyledi. Sebebini sorduğumda ise bu hayalin gerçekçi bir hayal olmadığını, çok fakir olduğumuzu, bu kadar büyük bir toprağa sahip olamayacağımı ve hayvanlarımın da olmasının imkansız olduğunu söylemişti. O akşam babama durumu anlattım ve ne yapmam gerektiğini sordum. Çok önemli bir karar vermen gerekiyor, dedi babam ve sustu. Bir sonraki hafta öğretmenimin yanına gidip ödevimi hiç değiştirmeden verdim ve siz notumu değiştirmeyin, ben de hayallerimi, dedim.
Bu yüzden genç arkadaşım, hayallerini topla ve gel. Başarmak, her durumda başarmak senin elinde. Onu başarmayı ne kadar istiyorsun. Gerçekten istiyor ve mücadele etmeye var mısın? Başarılı olanların başarmak için hiç gayret etmeyenler değil aksine başarı yolunda karşısına çıkan her türlü zorluğa karşı pes etmeden mücadele etme başarısını gösterenler olduğunu unutma. Başarının zevki, önüne çıkan engelleri ne kadar aştığınla da doğru orantılı.
Sonuç olarak her ne olursa olsun, sana düşen hayata karşı amaçlarının, hedeflerinin olmasıdır. Şartlar ne olursa olsun, ben bu durumda ne yapabilirim sorusunu kendine sorman ve gerekeni yapmandır. Bu hafta gerçek hedeflerimizi belirleyelim. Haftaya kaldığımız yerden devam etmek ümidiyle… Sağlıcakla kalın.
Erkin SAÇAR
Eğitimci Yazar / Türkçe Öğretmeni
Instagram: liderimogretmenimkitabi ve erkinsacar
Twitter: ErkinSacar
Gmail: erkinnsacar@gmail.com
YouTube: Erkin Saçar
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.