Cafer GÜZEL

Cafer GÜZEL

Yönetici Atamada Görevlendirme Nasıl Olmalıdır?

Yönetici Atamada Görevlendirme Nasıl Olmalıdır?

Bilindiği üzere yönetici görevlendirme yönetmeliği taslağı bakanlık tarafından görücüye çıkarılarak tüm paydaşların ve hatta tüm bakanlık personelinin görüşlerine sunulmuştur. Öncelikle bu demokratik uygulamadan dolayı bakanlık yetkililerine teşekkür ederek bu konudaki görüşlerimi arz etmek istiyorum. 

İlk Atama Yalnızca Yazılı Sınavla Olmalıdır

Taslakta müdür ve müdür yardımcılığına yazılı sınav ve sözlü sınavın aritmetik ortalamasına göre atama yapılacağı öngörülmüştür. Yazılı sınavda başarı sınırı ise 60 puan olarak belirlenmiştir.

Öncelikle belirtelim ki sözlü sınavın adının bile geçtiği yerde mevcut duruma göre hiç bir şey değişmeyecektir. Nitekim yine yanlış teamüller kural haline gelecek, yine fetret kavgaları yaşanacak  ve nihayet yine kul hakkı yenecektir.  Hem de yazılı sınavın başarı puanı 60 tutularak formalite gereği yapılacağı, belirleyici unsurun sözlü sınav olacağı ima edilmiş iken… Bir başka ifade ile bu ülkede sözlü sınavı içeren bir düzenleme yapmak demek aslında hiçbir düzenleme yapmamak demektir. Zira yerelde herkesin kendi gücü ve kendi yöntemine terk etmek demektir.  Bu nedenle sözlü sınav tamamen kaldırılmalı hem müdürlüğe hem de müdür yardımcılığına sadece yazılı sınav puanı üstünlüğüne göre atama yapılmalıdır.

 

Mevcut Yöneticilerin Rotasyonu ve Yeniden Atama

            Taslakta 4 yılını dolduran yahut aynı kurumda sekiz yılını dolduran müdürlerin Ek-1 Değerlendirme formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucuna göre görevlendirmelerinin yeniden yapılacağı düzenlenmiştir.

Mevcut yöneticilerin tekrar sınava alınması şeklindeki yaklaşımdan vazgeçilerek Ek-1 değerlendirme formu üzerinden yeniden görevlendirilme yapılacağı şeklindeki düzenleme yerinde olmuştur. Ancak Ek-1 Formunun B kısmında yer alan kriterlerin puan değerinin olmaması, ölçülebilir nitelikten uzak olması ve belgelendirilmesinin imkansız olması gibi sebeplerle uygulama şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle B kısmı çıkarılarak A kısmı ile yetinmek yerinde olacaktır. 

Ayrıca Ek-1’de ödüllere verilen puanların yüksek olması nedeniyle alanda ödüller üzerinden adalet duygularını rencide eden kirli işler yürütülmektedir ki bu durum dolaylı olarak Ek-1’e gölge düşürmektedir. Bu nedenle ödüllere verilen puanların sembolik düzeyde tutulması yerinde olacaktır.

 

Dört Yılda Bir Rotasyon Olmalı Ama Yöneticilik Görevleri Sürekli Olmalıdır

Okul yöneticiliğinin sürekli bir görev olmaktan çıkarılarak 4 ya da 8 yıl ile sınırlı hale dönüşmüş olması bu göreve iğreti bir nitelik kazandırmıştır. Buna bağlı olarak da bilhassa gençlerin bu görevlere olumsuz yaklaşımlarına sebep olmuş ve dezavantajlı okullara yönetici bulma konusunda sorun yaşanmasına neden olmuştur. Bu nedenle her dört yılda bir zorunlu okul değiştirme uygulaması olmalı ancak yönetici görevleri sürekli bir görev olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.


Cafer GÜZEL
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Cafer GÜZEL Arşivi
SON YAZILAR