Tatbikat yetmez artık önlem alın: Okullar depreme hazır değil

Tatbikat yetmez artık önlem alın: Okullar depreme hazır değil

Ülke genelinde düzenlenen deprem tatbikatını BirGün’e değerlendiren Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, “Anaokullarının ve ilkokulların yüzde 95’inde deprem çantası, birçok okulda acil çıkış kapısı dahi yok” dedi.

12 Kasım 1999’da meydana gelen, 845 kişinin yaşamını yitirdiği ve 4 bin 948 kişinin yaralandığı Düzce depreminin yıldönümünde, ülke genelinde “çök kapan tutun” sloganıyla tatbikat düzenlendi. Dün saat 18.57’de AFAD koordinasyonunda düzenlenen tatbikat, 81 il ve Kuzey Kıbrıs’ta eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Bir yandan tatbikat düzenlenirken bir yandan da yurttaşlar depreme dayanıklı olmayan evlerde yaşamaya mahkum ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçen ağustos ayında yaptığı açıklamaya göre sadece İstanbul’da 500 bine yakın orta hasarlı, 90 bine yakın ağır ve çok ağır hasarlı bina bulunuyor. Öte yandan başta İstanbul olmak üzere kentlerdeki deprem toplanma alanlarının büyük bir kısmı da AKP döneminde yapılaşmaya açıldı.

DEPREM ÇANTASI BİLE YOK

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan “çök kapan tutun” sloganıyla düzenlenen tatbikatı BirGün’e değerlendirdi.

Türkiye’nin tek bir afet riskiyle karşı karşıya olmadığına dikkat çeken ve farklı afetlere karşı yerel düzeyde de tatbikatlar yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Kaptan, “Tatbikatlara anaokulu düzeyindeki çocuklarla başlanmalı ve sık sık yapılmalı. Tatbikatı yapmış olmak için yapmamak lazım. İlk önce küçüklerin seviyesinden başlayarak, insanlara, çocuklara giderek, çocuklara oyunlarla öğreterek ve tatbikatlar yaparak öğretmek gerekiyor. Yaptığımız araştırmalara göre anaokullarının ve ilkokulların yüzde 95’inde deprem çantası bile yok. Çocukların başına düşebilecek çok fazla nesne ve eşya var okullarda” dedi.

Birçok okulun acil çıkış kapısı dahi olmadığını ifade eden Kaptan sözlerine şöyle devam etti: “Okullarda düzgün ilk yardım çantası sayısı çok az. Ne öğretmenler ne de çocuklar afetlere karşı eğitimli değil. AFAD hem deprem tatbikatı düzenliyor hem de acil uyarı sistemini deneyecek. Acil uyarı sistemiyle cep telefonlarına mesajlar gidecek. ABD’de acil uyarı sistemi 1997 yılında başladı.”

***

24 ilin kent merkezinden aktif fay hattı geçiyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, ülke genelinde yılbaşından bu yana meydana gelen yaklaşık 17 bin depremin 2 bininin son bir ayda yaşandığını söyledi. Bunlardan 13ü ise 4 ve üzeri büyüklükte oldu. AFADdan edinilen bilgiye göre de Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6şar, Doğu Anadolu Fay Hattında 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu iller Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.

BİRGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.