Taşeron Maaşlarına Son Dakika Ardı Ardına Zam Mı Geliyor?

Taşeron Maaşlarına Son Dakika Ardı Ardına Zam Mı Geliyor?

Kamuajans.com – Taşeron işçilerin ücretlerine yapılacak zam oranı 4/D'li personeller için en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Taşeron işçiler için en önemli beklenti yüksek oranda maaş zam oranı. Asgari ücret zam görüşmelerinin ardından TİS görüşmeleri başlarsa taşeron işçiler için asgari ücret zam oranı belirleyici etmen olacaktır.

Yüzdelik dilim mevzusunda pozitif adımların yer aldığı bu yazı daha sonra kaldırıldı. Yüzdelik dilim düzenlemesi taşeron işçilerin kadroya alınmadan önceki maaşlarına göre yapılacak. Taşeron işçiler kadroya alınmadan önce ne kadar maaş alıyorlarsa maaşlar o dönem ki asgari ücrete göre oranlanacak. Peki Taşeron maaşlarına ayrı ayrı zam mı geliyor? İşte yüzdelik dilimle asgari ücret zammı!

Taşeron maaşları son dakika: Kadroya alınan taşeron işçilerin TİS görüşmeleri için heyecan başladı. Asgari ücret için masada yüzde 16 zam iddiası bulunuyor. Enflasyon oranlarının yılsonunda yüzde 12 bandında olacağı pandemi süreci gibi etmenler nedeniyle çalışanlara yüzde 4'lük bir refah payı sunulacağı iddia edildi. Eğer bu iddia gerçekleşirse asgari ücret yüzde 16 oranında artacak. Bu oran taşeron işçiler için belirleyici rakam olabilir. Çalışma Bakanlığı, taşeron işçilerin maaşları için bir düzenleme gerçekleştirirse kadroya alınmadan süreçteki maaşlar göre yeni bir düzenleme yapılacak. İşte taşeron işçilerin beklediği yüzdelik dilim düzenlemesine göre son gelişmeler.

YÜZDE 16 ZAM İDDİASI VAR

Asgari ücret için masada yüzde 16 zam iddiası bulunuyor. Enflasyon oranlarının yılsonunda yüzde 12 bandında olacağı pandemi süreci gibi etmenler nedeniyle çalışanlara yüzde 4'lük bir refah payı sunulacağı iddia edildi. Eğer bu iddia gerçekleşirse asgari ücret yüzde 16 oranında artacak. Bu oran taşeron işçiler için belirleyici rakam olabilir.

4/D personelleri için bir diğer zam konusu yüzdelik dilim ek zam. Çalışma Bakanlığı'nın ve Türk İş Sendikasının yüzdelik dilim konusunu görüşmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu alanda bir anlaşma sağlanırsa maaşlara yeni bir düzen gelebilir. Bu sayede işçiler hem yüzdelik dilim hemde maaş zammı alabilirler.

KİM NE KADAR ZAM ALACAK?

Burada önemli olan nokta kadroya geçiş süreci. O dönem ki maaşların asgari ücrete göre ayarlaması yapılacağından burada avantajlı olup ek maaş alacaklar maaşı yüksek olanlar olacak. Ancak bakanlık kararı farklı maddeler de ile de çıkarabilir. Beklentiler ise asgari ücretten yüksek maaş alırken kadro sonrası maaşı düşenlere yönelik bir ek zam.

Yüzdelik Dilim düzenlemesi ise yetkili konfederasyonun Çalışma Bakanlığı ile yapacağı 2020 TİS görüşmeleri sonrasında belli olacak.

YÜZDELİK DİLİM İLE TAŞERON İŞÇİLERE YENİ ZAM

Yüzdelik dilim düzenlemesi taşeron işçilerin kadroya alınmadan önceki maaşlarına göre yapılacak. Taşeron işçiler kadroya alınmadan önce ne kadar maaş alıyorlarsa maaşlar o dönemki asgari ücrete göre oranlanacak. Şuan ki maaşlarda o orana göre yeniden belirlenecek. Ancak tüm bunların olabilmesi için Çalışma Bakanlığı'nın onay vermesi gerekiyor.

MAAŞ DÜZENLEMESİ

1 milyona yakın 4/D'li işçi, bu düzenleme sonrası bir de seyyanen maaş zammı bekliyor. Enflasyona ezilen maaşlara en az 1000 TL zam isteniyor.

MAAŞ ZAM ORANLARI YÜZDE KAÇ OLACAK?

4/D'li personellerin 2020 yılı sonunda en büyük beklentileri maaş zam oranlarına yönelik olacak.

Uzun süredir her 6 ayda bir yüzde 4 zam alan işçiler alım güçlerinin düştüğünü bildirerek yüksek orandan zam talep ediyorlar. Ne Çalışma Bakanlığı ne de yetkili sendika herhangi bir açıklamada bulunmazken en düşük zam oranı için 2021 enflasyon hedefi yüzde 8.5 oranı üzerinde duruluyor. En yüksek oran için ise yüzde 15, yüzde 17.5 oranları sıkça konuşuluyor.

4/D'Lİ TAŞERON İŞÇİLERİN BEKLEMESİ GEREKEBİLİR

Devlet birimlerinin her kademesinde görev alan 4/D'li personeller 2020 yılının ikinci yarısını toplu iş sözleşmesini beklemekle geçirdiler.

31 Ekim tarihinde iş kolları değişecek olan taşeron işçiler, Ekim sonrası toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamasını bekliyorlardı. Görüşmelerin belli bir sürede tamamlanması ve yeni kararların açıklanması beklenirken konuya ilişkin yeni bir açıklama geldi.

2020 TİS BAŞLIKLARI

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taşeron işçilerin mali ve sosyal hakları yeniden belirlenecek. Bu alanda yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. TİS görüşmelerinin zirvesinde ise maaş zammı, görev tanımı, yüzdelik dilim, tayin hakkı ve ek ödeme ikramiye promosyon artışları olması bekleniyor.




Kaynak : Takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.