Milletvekili Seçimlerine Katılmayı Düşünen Memurlar Ne Yapmalı?

Milletvekili Seçimlerine Katılmayı Düşünen Memurlar Ne Yapmalı?

Kamuajans.Com – 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Milletvekilli Genel Seçiminde aday olmayı düşünen kamu görevlilerinin, istifa ve geri dönüş konusunda uymaları gereken bazı kurallar var.

Seçimlerde aday olmak için kimlerin istifa etmesi gerekiyor?

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, kamu görevlilerinden bazılarının yapılacak seçimde aday olabilmesi için görevlerinden çekilmeleri gerektiğine hükmetmiştir. Buna göre;

Yüksek yargı organları mensupları ile hâkimler ve savcılar, (aday olamazlarsa ya da seçilemezlerse görevlerine dönemezler)

Subay ve astsubaylar, (aday olamazlarsa ya da seçilemezlerse görevlerine dönemezler)

Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları,

Yükseköğretim Kurulu ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri,

Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri,

Yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında görev yapanlar dahil)

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar,

Belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri ile siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri,

aday adayı veya aday olabilmesi için görevinden ayrılmak zorunda.
İstifa edilebilecek en son tarih ve yapılması gerekenler

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimine katılmak isteyen kamu görevlilerinin en geç 26 Nisan 2018 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor. Emekli olmak suretiyle seçimlere katılmak isteyenlerin de en aynı saate kadar 26 Nisan 2018 tarihinden geçerli emeklilik başvurusu yapmaları gerekecek.

Kamu görevlileri, görevden ayrılma isteklerini içeren dilekçeyi resmi kayıtla en yakın amirine iletmek zorundadırlar. Başvuru yapan kamu görevlisine, dilekçenin alındığına dair bir belge verilir ve dilekçenin kuruma geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde ayrılma isteğinin kabul edildiği dilekçe sahibine tebliğ edilir.

Görevinden ayrılma hakkına sahip olan kamu görevlilerinin ayrılma istekleri kurumları tarafından reddedilemez.

Ayrılma istekleri uygun görülenler, görevlerinde bulundukları sürece propaganda mahiyetinde hiç bir harekette bulunamazlar. Görevleri gereği resmi elbise giyenler, resmi elbiseyle propaganda yapamaz ve bu mahiyette herhangi bir harekette bulunamazlar.


Görevden ayrılış için dilekçe örneği

Seçimlere katılmak için verilecek dilekçelerde yer alacak ifadeler farklı olabilir. Ancak dilekçede, yapılacak seçime ve seçim nedeniyle görevden ayrılma isteğine ilişkin bir ifadenin yer alması gerekecektir. Buna göre, dilekçe örneği aşağıda belirtildiği şekilde de olabilir.
"... BAKANLIĞINA / MÜSTEŞARLIĞINA / BAŞKANLIĞINA / GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE”

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel Seçiminde aday olabilmek için görevimden ayrılmak istiyorum.

Gereğini arz ederim. 26/04/2018

Adres

İmza

Ad ve Soyad


Seçime katılmak için istifa eden memurun hakları

Seçime katılmak için görevinden ayrılan memur, ayrılma tarihinden itibaren memuriyete ilişkin ücret ile mali ve sosyal haklardan yararlanamayacak.

Öte yandan, seçime katılmak için süresi içerisinde istifa edenlerden aday adayı veya aday olarak gösterilmeyenlerden ya da seçilemeyenlerden bazıları, istemesi halinde görevlerine geri dönebilecek.

Görevlerine geri dönenlere, görevden ayrı kaldıkları sürelere ilişkin olarak herhangi bir ödeme yapılmayacak. Bu döneme ilişkin sosyal güvenlik kesintileri de kurumları tarafından karşılanmayacak.

Ayrıca, seçime katılmak için istifa edilmiş olunması, 2 defadan fazla istifa etmiş olanların memuriyete dönemeyeceği kuralında hesaplamaya dahil edilmeyecek.

Memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.