Güvenlik Soruşturması Teklifi Üzerindeki Görüşmeler Tamamlandı
TBMM Genel Kurulunda, Güvenlik Sorusturmasi ve Arsiv Arastirmasi Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi.
Teklifin tümü üzerinde IYI Parti Grubu adina söz alan Grup Baskanvekili Dursun Müsavat Dervisoglu, 15 Temmuz darbe girisimini animsatarak, bu olayin ardindan iktidarin kamu hizmeti ve ise alimlarda güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi yapilmis olunmasi sarti aramaya basladigini dile getirdi.
Hükümetin yasalari uygulamasi durumunda FETÖ mensuplarinin devletin kritik noktalarina sizamayacagini belirten Dervisoglu, sunlari söyledi:
"Eger yasalar uygulansaydi bu devlet, FETÖ mensubu binlerce hakim ve savci, büyükelçi, vali, kaymakam, polis, asker ile karsi karsiya kalmazdi. Devletimizin kurum ve kuruluslari bu hain örgütün sizmalarina maruz birakilmazdi. Devletimizin güvenlik kaygilarini gidermek, adil bir degerlendirme mekanizmasi olusturmak ve Anayasal düzeni korumak adina iktidarin tedbir almasi gereklidir, mesrudur. Buna süphesiz katiliyoruz. Ancak bu tedbirin siyasallastirilmasi, bu tedbirin devletin degil iktidar partisinin bir aygiti olarak kullanilacak olmasi konusunda endiselerimiz var. Nitekim bu hakliligimizi kanitlayacak örnekleri de tecrübe ettirdiniz, ettiriyorsunuz."
Dervisoglu, düzenlemenin bu haliyle kabul edilmesi durumunda yasanan hiçbir sorunun çözülmeyecegini savunarak, "Teklif, devletin kurum ve kuruluslarinin güvenligi için degil, bürokrasiyi daha da siyasallastirma kasti tasiyor." diye konustu.
MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, dünyanin her yerinde kamu hizmetine alinacak kisilerle ilgili güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi yapildigini kaydetti.
"Güvenlik sorusturmasi" kavraminin Türk hukuk mevzuatinda yer aldigini ifade eden Atay, güvenlik sorusturmasinin kisinin kamu hizmetine alinmasina uygun olup olmadigina yönelik bir arastirma süreci oldugunu söyledi.
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rustu Tiryaki, AK Parti'nin ülkeyi OHAL kararnameleriyle yönettigini, bu kararnamelerin zamanla yasalasarak kalici hale geldigini ileri sürdü.
Teklifle devlet memuru olmak isteyenler için güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasinin sart haline getirildigini, idareye sinirsiz bir yetkinin verildigini savunan Tiryaki, HDP olarak bu adimi dogru bulmadiklarini belirtti. Kararnamelerle on binlerce kamu çalisaninin sorgusuz ve sualsiz bir sekilde isinden oldugunu ifade eden Tiryaki, vatandasin tehdit olarak görülmekten vazgeçilmesi gerektigini dile getirdi.
CHP Istanbul Milletvekili Ibrahim Özden Kaboglu, teklifin açikça Anayasa'ya aykiri oldugunu öne sürerek, kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesine tasinacagini belirtti.
Kaboglu, teklifle masumiyet karinesinin ihlal edildigini, güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasiyla birtakim öznel degerlendirmelerin yapilabilecegini, bu nedenle vatandaslarin kamu hizmetine atanmasinin engellenebilecegini, bu durumun da Anayasa'ya aykiri oldugunu savundu.
Kamu görevinde diploma ve liyakatin esas oldugunu anlatan Kaboglu, düzenlemeyle bireylerin fislenmesinin mesrulastirildigini öne sürdü.
- "Bilgi ve belgelerle desteklenmeli"
AK Parti Kirikkale Milletvekili Ramazan Can, devletin 15 Temmuz'da, 17-25 Aralik'ta sirtini dayadigi kamu görevlileri tarafindan ihanete ugradiginin görüldügünü belirtti.
Dolayisiyla her devletin bu konuda önlemini alacagini ifade eden Can, ancak devletlerin önlemini alirken adalet, ehliyet, liyakat içinde hareket etmesi gerektigini vurguladi. Can, "Görevin gerektirdigi nitelikler haricinde herhangi bir sorusturma ya da kovusturmaya mahal kalmadan objektif ve nesnel kriterlere göre arsiv arastirmasi ve güvenlik sorusturmasi yapilmalidir. Bu açik ve nettir." dedi.
Güvenlik sorusturmalarinin kin, garez ve dedikodudan ibaret ve soyut olmamasi gerektigini söyleyen Can, "Güvenlik sorusturmasi, tamamen görevin gerektirdigi niteliklerle ilgili, olgusal verilere dayali ve somut olmali; bilgi ve belgelerle desteklenmelidir. Dolayisiyla güvenlik sorusturmasi yapacak birimler, kanun koyucunun hassasiyetini önemle dikkate almalilar." diye konustu.
Can, güvenlik sorusturmasinin, alan arastirmasinin "dedikodulardan ibaret olduguyla" ilgili sikayetlerin herkese geldigini söyledi.
TBMM Baskanvekili Haydar Akar, teklifin tümü üzerindeki görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan birlesime ara verdi. Akar, aranin ardindan komisyonun yerine oturmamasi üzerine, birlesimi, yarin saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.
Kaynak : Anadolu Ajansı
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz