Yüzde 70'e Takılan Bilgi İşlem Çalışanları

Yüzde 70'e Takılan Bilgi İşlem Çalışanları

4/12/2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu Kararname uyarınca 1/1/2018 tarih ve 30288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Usul ve Esaslarda, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine dayalı sözleşmeler kapsamında çalıştırılanların, sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin düzenleme ve açıklamalar ya

Bu kapsamda Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.'

Bu hüküm nedeniyle, hastanelerin beyin takımı olarak nitelendirilen 7/24 esasına göre çalışan personel, personele dayalı hizmet alım sözleşmesi ile çalışmış olsa dahi, kadroya geçemeyecek

Bu sınırlamadan dolayı 3 bine yakın personelin, kadro düzenlemesinin dışında kaldığı ve sağlık bakanlığından, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından resmi bir açıklama gelmemiştir.

Türkiye’nin bütün hastanelerinin yükünü çeken bilgi işlem çalışanları son 2 aydır kadro ile ilgili bir resmi açıklama beklemektedir.

Resmi olmayan bazı sözler var ancak ne kadar doğru olduğunu kimse bilmemektedir. Hastanede çalışan bilgi işlem çalışanları ile ilgili çalışmalar olduğu söylenmekte olup, ne tür bir çalışma yapıldığı konusunda bilgi verilmemektedir.

2013 yılına kadar personel çalıştırmasına dayalı çalışan bilgi işlem çalışanları, 2013 ten sonda HBYS ihalesi kapsamında çalıştırılmıştır. Bu ihalenin bu şekil yapılması bilgi işlem çalışanlarının istediği bir ihale değildir. Bu yüzden çoğu bilgi işlem çalışanları sendikalı olmasına rağmen Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fark ücretlerini dahi alamamıştır.

Bilişim sisteminin/hizmetinin işletilmesi, geliştirilmesi, teknik desteği, daha etkin/verimli yürütülmesi ile bu işlerin bakım ve onarımına konu olan hizmet alımlarının, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddede belirtilen koşulları taşıması kaydıyla personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilebileceğine yer verilmiş olup, Hastanelerin çoğunda yapılan ihalelerde HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ücretleri yüksek olduğundan 4734 sayılı Kanunun 62 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenen “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olabilme kriterinin sadece Yaklaşık maliyetin en az %70'lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluşması şartı tutmadığından kapsam dışı kalmıştır. Diğer bütün şartları taşıyan Hastane bilgi işlem çalışanları hakkı olan kadroyu istiyor.

Oysaki daha önce bilgi çalışanları personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak çalışmış olup, 2013 yılında Türkiye geneli Kamu hastaneleri Birliğinin kurulmasından sonra veri giriş personelleri ile Bilgi işlem çalışanlarının ihaleleri ayrılmıştır. Bundan dolayı çok büyük bir haksızlık yapılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.