Sağlık Meslek Lisesi ve Lisans Hemşirelik Bölümü Mezunlarının Atamalarına İlişkin Soru Önergesi

Sağlık Meslek Lisesi ve Lisans Hemşirelik Bölümü Mezunlarının Atamalarına İlişkin Soru Önergesi

27/4 Esas Numaralı 7/40355 Esas Numaralı 26 Ocak 2021 tarihli Sağlık meslek lisesi ve lisans hemşirelik bölümü mezunlarının atamalarına ilişkin Soru Önergesi CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen tarafından TBMM'ne sunuldu.

1961 yılından sonra tüm ülkede sağlık meslek liseleri adı altında okullar açılarak nitelikli sağlık elemanı yetiştirmek amaçlanmıştır. 1995 yüksek sağlık şurası ve 1996 YÖK/SB arasındaki protokollerle sağlık meslek liseleri lisansa dönüştürülmek üzere YÖK'e devredilmiştir.

1996 senesinden sonra öğrenci alınmaması gerekirken, mevcut hemşire açığı sebebiyle 2012 yılına kadar öğrenci alımını sürdürmüştür. 2014 yılından sonra ise sağlık meslek liselerinde hemşirelik branşı kaldırılarak hemşire yardımcılığı gibi yardımcı branşlar oluşturulmuştur.

En son mezununu 2017 yılında veren, sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunlarının mevcut sayısı şu an tam olarak bilinmemekle birlikte 60 bin civarı olduğu tahmin edilmektedir. 2012-2020 yılları arasında atanan lisans mezunu hemşire sayısı 73.877 (%82.42) iken 2012-2020 yılları içerisinde atanan ortaöğretim mezunu hemşire sayısı 15.748 (%17.57) kişidir. Üstelik birçok eğitim araştırma hastanesinin iş ilanlarında ortaöğretim hemşirelere istihdam sağlamadığı; Sağlık Bakanlığı'nın yapılan şehir hastanesi atamalarında lise mezunu hemşirelere yer verilmediği gözlemlenmektedir.

Bu bağlamda;

1- 2021 Yılı Ocak Ayı sonu itibariyle atanamayan ne kadar sağlık meslek lisesi mezunu hemşire bulunmaktadır? COVID-19 krizi ve pandemisi de hayatı önemli ölçüde etkiliyorken sağlıkçıların atamalarının yapılması halk sağlığı için daha faydalı olmayacak mıdır?

2- 2020/14 Sb atamalarında lisans ve önlisans branşlarının güncel KPSS puanları ile ataması yapılırken, ortaöğretim mezunu hemşirelerin 2020 KPSS'ye girdikleri halde 2018 KPSS puanları ila atamalarının yapıldığı bilinmektedir. Ortaöğretim mezunları için bunun telafisi niteliğinde bir atama yapılacak mıdır?

3- 30 Mart 2012 tarihinden önce sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümünden, lisans hemşireliğe geçişlerde öğrencilere ek puan verildiği için, öğrenciler lisans eğitimlerini rahatlıkla tamamlayabiliyordu. Bu tarihten itibaren liselere kaydolan hemşirelere verilen puan kaldırıldıktan sonra yeterli temel dersleri işlemeyen daha çok mesleki derslere yönlendirilen öğrenciler şimdi lisansa geçişlerde zorlanmaktadır. Bu konuyla ilgili bir düzenlemeniz var mıdır?

4- Sağlık meslek lisesi mezunu hemşireler için bundan sonraki atama sürecinde gençlerin istihdamı konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.