İlliyet Bağı Aranmaksızın Covid-19'un Sağlık Çalışanları İçin Meslek Hastalığı Sayılması Talebine İlişkin Soru Önergesi

İlliyet Bağı Aranmaksızın Covid-19'un Sağlık Çalışanları İçin Meslek Hastalığı Sayılması Talebine İlişkin Soru Önergesi

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/43102 Esas Numaralı 16 Mart 2021 tarihli İlliyet Bağı Aranmaksızın Covid-19'un Sağlık Çalışanları İçin Meslek Hastalığı Sayılması Talebine İlişkin Soru Önergesi CHP Ankara Milletvekili MURAT EMİR tarafından TBMM'ne sunuldu.

11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde görülmeye başlanan COVID-19 salgını sonrasında binlerce sağlık çalışanına pozitif tanı konulmuş, yüzlercesi hayatını kaybetmiştir. Pek çok kişinin salgından korunmak için evlerinden dahi çıkmadığı koşullarda sağlık emekçileri, hayatlarını ortaya koyarak canla başla, gece gündüz ve virüs kapma riski altında çalışmaktadır. Sağlık emekçileri bir yandan kapasiteyi aşan hasta yoğunluğu, diğer yandan yeterli kişisel koruyucu donanıma erişilememesi nedeniyle her geçen gün ağırlaşan koşullarda hizmet vermektedir. Sivil toplum kuruluşlarının, muhalefet partilerinin ve meslek örgütlerinin ''COVID-19'' pozitif tanısı konulan'' sağlık çalışanlarının ''meslek hastalığı'' sayılmasına yönelik çabaları sonucunda Sağlık Bakanlığı 18 Aralık 2020 tarihinde genelge yayınlamıştır.

Genelgede; ''Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile COVID-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulu'nca ''malul'' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre ''meslek hastalığı'' veya ''vazife malullüğü'' hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.'' denilmektedir.

Genelgenin yayınlanması olumlu karşılanmakla birlikte, sıkıntıyı tam olarak çözmemiştir. Doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan COVID-19 pozitif tanısı konulan sağlık çalışanlarının durumunun meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Dünyada ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumdadır. Türkiye'de ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na bırakılmış, ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım söz konusudur.

1- Sağlık Bakanlığı'nın 18 Aralık 2020 tarihinde yayınladığı ilgili genelge sonrasında COVID-19 pozitif tanısı konulan kaç sağlık çalışanı, meslek hastalığı başvurusunda bulunmuştur?

2- Bu başvuruların kaçı meslek hastalığı sayılmıştır? Kaçı hayatını kaybetmiştir?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.