Rotasyonda Gelinen Nokta Ve Arzu Edilenler

Rotasyonda Gelinen Nokta Ve Arzu Edilenler

Yapıldı, yapılacak, iptal edilecek, ertelenecek derken 26 Haziran saat 18.14 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı Şube Müdürlerine rotasyon yapıldı.

Rotasyon tercihlerinin en gözde yerleri; Malatya, Eskişehir Nevşehir ve Kırşehir di. Bu tablo hiç şaşırtıcı değildi. Bu sonuç MEB’in yanlış bölge tespitinin doğal ve kaçınılmaz sonucuydu.

Gün boyu yaklaşık 1400 şube müdüründe stres ve heyecan doruktaydı. “Acaba nereye olacak, bilgisayar kurasına kalacak mıyım…” Tabii bu kolay değildi. Şube müdürlerinin tek kendilerini değil, ailelerini hatta yakın çevrelerini ilgilendiren bir durumdu.

Bilindiği gibi rotasyon Milli Eğitim Bakanlığının yönetim kademelerinde şube müdürlerine uygulanıyor son 2 yıldır da erteleniyordu. Bu erteleme var alan durumu daha da kötüleştirmişti. Çünkü rotasyon girecek kişi sayısı her sene artıyor özellikle 1. bölgede görev yapan kişilerin hareket alanı daralıyordu. 4. ve 5. bölgede 2 yıl önce süreleri dolan şube müdürlerinin ise haklı olarak bir umutsuzluğa ve yılgınlığa kapılmalarına neden olmuştu.

Rotasyon sürecinin dikkat çeken bir başka yani ise yaklaşık 1000 kişinin özür beyan ederek yaşadıkları şehri terk etmek istememeleriydi.

Özür beyanlarının birçoğu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedildi. Mazeretlerin bir kısmının reddedilmesi yerindeyken bir kısmının da ret gerekçelerinin yetersiz olduğu görülmektedir. Bu konuların bazılarının ilerleyen günlerde yargıya taşınacağı tahmin ediliyor.

Gelinen noktada herkes şu konuda mutabık; bu yönetmeliğin aksayan yönleri revize edilmelidir. Peki nedir bu aksaklıklar ve neler yapılmalıdır:

1- Şube Müdürlüğü normları yeniden belirlenmelidir. Bazı yerlerin abartılı şekilde normu fazla iken bazı yerlerde ciddi norm problemi vardı. (Örnek: Tavşanlı, Polatlı, Karacabey, Bandırma vb.)

2- Bölgeler yeniden belirlenmelidir. Bunu yaparken de geniş katılımlı bir komisyon oluşturulmalıdır. İnsanların yakın bölgelerde hareketine imkan verecek şekilde gelişmişlik ve ulaşım imkanları gözetilerek bölge planlaması yapılmalıdır. O zaman tercih sürecinde bazı yerler çok talep görürken bazı yerler boş kalmaz.

Bu Konuya birkaç örnek verelim. Kütahya Uşak Afyon Eskişehir ve Bilecik yöresini içine alan coğrafyada birinci bölge bulunmamaktadır.. Malatya Doğuanadolunun en gözde yerlerinden birisi ama 3 bölge olarak geçmektedir.Yine Malatya'da İl Milli Eğitim'de çalışmakla Arapgir İlçe Milli Eğitim'de çalışmak aynı değerlendirilmektedir. Çünkü her ikisi de 3 bölgede yer almaktadır. Yine Kütahya Gediz ikinci bölge olarak Uşak il Milli Eğitim 3 bölge kabul edilmektedir. Oysa Herkes biliyor ki Gediz, Uşak'ın çok gerisinde bir yerleşim yeridir. Eskişehirde 2. 3 ve 4 bölge dışında yer bulunmamaktadır. Gelişigüzel bölge belirlenmiş Oysa Eskişehir'de birinci bölgeden 5 bölge şarkılar her bölgeye uygun yerleşim yeri mevcuttur. Şu anki bölge tablosuna göre Bahçeseray İlçe Milli Eğitimde çalışmakla Van İl Milli Eğitimde çalışmak aynı kabul edilmektedir. Bunun gibi bir çok aksaklık mevcuttur.

3- Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde olduğu gibi hizmet bölgesi'nin yanında hizmet alanları da belirlenmelidir bu çerçevede hizmet puanları da yeniden güncellenmelidir. Bu şekilde aynı bölgede hizmet veren şube müdürleri gelişmişlik düzeyi farklı olan yerlerde de farklı hizmet puanları almalıdırlar. Il merkezine çalışmakla ilçede veya daha küçük bir yerde çalışmak aynı kategoride değerlendirilmemelidir. Hizmet puanları doğrultuda güncellenmelidir.

4- Dördüncü ve Beşinci . Bölgede isteğe bağlı olarak görev süreleri arttırılabilmelidir. Bu süre 6 yıldan az olmamalıdır. (Az gelişmiş bir yerde şartları itibariyle çalışmak isteyen varsa bu talep geri çevrilmemelidir. Burada kamu yararı da vardır.)

5- Birinci . ikinci ve üçüncü. Hizmet bölgelerinin herhangi birinde bir kereye mahsus olmak üzere görev süresi kişinin talebine bağlı olarak 2 yıl arttırılabilmelidir. (Kişinin çocuğu üniversitede okuyor. Okulu uzatmış olabilir, emekliliğine 2 yıl kalmış olabilir, vb)

6- Mazeretler konusunda adil ve gerçekçi kriterler getirilmeli. Il merkezlerinin 35 kilometre çevresi mazeret çemberi olarak kabul edilmelidir.

7- Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun bulunduğu yerin dışında Şube Müdürü görevlendirmesi yapmamalıdır.

Bütün bunlar yapılabilirse şube müdürlerinin sorunlarının büyük bir çoğunluğu çözülmüş olur.

Bu vesileyle yeni atanan tüm Şube Müdürlerine başarılar diliyoruz

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.