Pandemide Sokak Hayvanlarının Korunmasına Yönelik Çalışmalara ve Hayvan Barınaklarına İlişkin Soru Önergesi

Pandemide Sokak Hayvanlarının Korunmasına Yönelik Çalışmalara ve Hayvan Barınaklarına İlişkin Soru Önergesi

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/41514 Esas Numaralı 19 Şubat 2021 tarihli Pandemide Sokak Hayvanlarının Korunmasına Yönelik Çalışmalara ve Hayvan Barınaklarına İlişkin Soru Önergesi CHP Bursa Milletvekili YÜKSEL ÖZKAN tarafından TBMM'ne sunuldu.

Dünya genelinde, sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin sayısının yaklaşık 600 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. ''Sokak Hayvanı'' terimi, şehirlerde veya başka yerleşim yerlerinde başıboş olarak hayatlarını sürdürmeye çalışan hayvanlar için kullanılmaktadır. Yaşamlarını oldukça zor koşullar altında geçirmeye çalışan bu sokak hayvanlarının yaşamsal anlamda korunma, barınma ve beslenme gibi ihtiyaçları mevcuttur.

Sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların sağlık ve refahını sağlamak aslında uygar insanların sorumluluğunda olsa da, ne yazık ki Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede bilinç ve vicdan yoksunu bazı insanlar sokak hayvanlarının yaşam hakkına saygı göstermemektedir. İnsanlar tarafından uygulanan akıl almaz şiddet ve işkencelerin yanı sıra, bir de açlık ve doğal şartların zorluğu da eklenince, ne yazık ki onlar çok zorlu bir yaşam mücadelesi vermektedirler.

Koronavirüs salgınının sadece insan hayatını değil, sokak hayvanlarının da hayatını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Sosyal izolasyonun sağlanması amacıyla gündelik yaşamın olağan koşullarının değişmesi ve yiyecek, içecek servisi yapılan yerlerin tüketim kapasitesinin düşmesi nedeniyle başta hayvan barınakları olmak üzere artık yiyeceklerden beslenen sokak hayvanları açısından yiyecek bulma zorluğu ortaya çıkmıştır.

Asıl amacı, sokakta yaşayan hayvanları bir çatı altında toplayarak daha iyi yaşam koşulları sağlamak ve bu hayvanları sahiplendirmek olan barınakların pek çoğu, bu sorumluluğu yerine getirmemektedirler. Pek çok barınakta hayvanlar açlıktan, soğuktan veya bakımsızlıktan ölmektedir. Hem devletten hem de binlerce gönüllü insandan maddi destek alan barınaklarda bu tip olayların sıklıkla yaşanıyor olması, denetim eksikliği olduğunu göstermektedir.

Bu noktadan hareketle;

1- COVID-1p salgını sürecinde ve dondurucu soğuklardaki hayvanların sağlığı ve konforu için Bakanlığınızca ne tür tedbirler alınmıştır?

2- Başta hayvan barınakları olmak üzere artık yiyeceklerden beslenen sokak hayvanlarına yemek temini için herhangi bir çalışmanız var mı? Varsa çalışmalarınız nelerdir?

3- Geçtiğimiz yıl yayınladığınız bir genelge ile, Bakanlığınız tarafından vali/kaymakamlıklar ve yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon sağlanarak, bu süreçte yiyecek bulmakta zorlanabilecek sokak hayvanlarının aç kalmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve ihtiyaç duyulan alanlar dezenfekte edilmesi istendi. Söz konusu genelgeye uyulup uyulmadığı konusunda nasıl bir kontrol mekanizmanız mevcuttur?

4- Hayvan Barınakları kimler tarafından ve ne sıklıkla denetlenmektedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.