Öğretmenleri İlgilendiren İki Yeni Yönetmelik Geliyor

Öğretmenleri İlgilendiren İki Yeni Yönetmelik Geliyor

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu değişikliği onayladı ve Yönetmeliğin en kısa sürece Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. 

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, "Okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü ve şube müdürlüğü görevine atamalar sınavla gerçekleştirildiği için kariyer basamaklarını çıkarken sınavla atanılan/görevlendirilen okul müdür yardımcısı, okul müdürü ve şube müdürü ana arterler olacaktır. Bundan sonra da unvanlar arası geçişte, kendi birikimine güvenen öğretmenlerimiz yukarıya doğru kariyerlerine devam edebilecektir." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, "Öğretmenler artık gerekli yeterlikleri sağladıktan sonra şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, il müdür yardımcısı, il milli eğitim müdürü olabilecek." ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, "Mesleğe yeni giren ancak kendini yetiştirmiş olan genç bir öğretmenin ancak yıllar geçtikçe hizmet puanı yükselebiliyordu. Yayımlanmasını beklediğimiz atama yönetmeliğindeki değişiklikle öğretmenlerin kendini yetiştirmek için yaptıklarının, eğitim öğretime sunduğu katma değerin de hizmet puanına eklenmesini sağladık. Artık lisansüstü eğitim, ikinci lisans eğitimi, ulusal ve uluslararası projeler, TÜBİTAK projeleri, hakemli dergilerdeki makaleler, eTwinning projelerindeki çalışmalar, ulusal ve uluslararası yarışmalarda alınan dereceler de hizmet puanına eklenecek." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, "Her iki yönetmelikteki değişikliğin genel ufku liyakat eksenlidir. Yönetmelik değişiklikleriyle öğretmenlerin mesleki tecrübelerinin yanında akademik ve mesleki gelişimi ile kurumsal katkıları da değerlendirilmektedir. Bununla, bir öğretmenin göreve başlamasından itibaren sözü edilen alanlardaki tüm katkıları değerlendirmeye alınmakta, yatay ve dikey tüm hareketlilikler bu değerlendirme üzerinden yapılmaktadır. Bir anlamda bu değişiklik, bildiklerinin yanında 'yaptıkları' üzerinden öğretmen katkısını değerlendirmeye dayalı bir sistem olarak düşünülmelidir." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.