Öğretmenlere Yılda 68 bin 400 TL Kaybettiren Ceza
Öğretmenlerin mali ve özlük hakları ile ilgili maddelerin de yer aldığı öğretmenlik meslek kanunu; öğretmenlerin bir yılda 68.400 TL gelir kaybına sebep olacak bir madde ile beraber yayınlandı.
Söz konusu öğretmenlerin uzman öğretmenlik tazminatlarının aylık 5700 TL'ye kadar çıktığı bilinmektedir. Bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatları her yıl Ocak ve Temmuz ayında zamlanarak öğretmenlere ödenir.
Önemli bir maaş artışına tekabül eden bu tazminatlardan yararlanabilmek için öğretmenlerin söz konusu uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvuruları yaparken belli şartları taşıyor olmaları gerekiyor. Bu şartlardan en önemlisi uzman öğretmen olabilmek için 10 yıllık, başöğretmen olabilmek için 20 yıllık görev süresini tamamlamış olma şartıdır.
Ancak bu şartlar sağlansa bile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almış olan bir öğretmen söz konusu unvanlar için başvuruda bulunamayacaktır. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını alan bir öğretmenin ilgili cezayı sildirebilmesi için söz konusu cezanın verildiği tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekiyor. Bu durumda aylığı 5.700 TL'den yıllık 68.400 TL tutarında maddi bir kayıp da söz konusudur.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası 657 sayılı devlet memurları kanununun 125.D. maddesinde belirtildiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan tüm Memurlara hangi hallerde verileceği açıkça ifade edilmiştir.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası Hangi Hallerde Verilir?
1) Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek,
2) Özürsüz ve kesintisiz 3 - 9 gün göreve gelmemek,
3) Görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak,
4) Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak,
5) Görev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak,
6) Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek,
7) Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,
8) Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak,
9) Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak,
10) Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak,
11) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek,
12) Diplomatik statüsünden yararlanmak suretiyle yurt dışında, haklı bir sebep göstermeksizin ödeme kabiliyetinin üstünde borçlanmak ve borçlarını ödemedeki tutum ve davranışlarıyla Devlet itibarını zedelemek veya zorunlu bir sebebe dayanmaksızın borcunu ödemeden yurda dönmek,
13) Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak,
14) Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak.