Ödenek Alıp Tam Çalıştırılan İşçi İstifayla Tazminat Alabilir Mi?

Ödenek Alıp Tam Çalıştırılan İşçi İstifayla Tazminat Alabilir Mi?

Kamuajans.com – Kısa çalışma ödeneğinde başvurular sürüyor. Ancak işverenlerin kanuna uygun davranması şart. Ödenek aldığı halde tam çalıştırılan işçi istifa edip tazminat hakkı kazanabilirken, işveren de birçok yaptırımla karşılaşabilir.

Koronavirüs salgını süresince işyerlerinde çalışanların ve işverenlerin ekonomik olarak korunabilmesi adına kısa çalışma ödeneği çok önemli bir rol üstleniyor. 1 Aralık tarihi itibarıyla yeniden kolaylaştırılmış şartlarla kısa çalışma başvurusu alınmaya başlandı. Ancak kısa çalışmanın istismar edilmesi işverene çok pahalıya patlar. İŞKUR kısa çalışma ödemelerini işçilere bir an önce yapmak amacıyla uygunluk tespitlerini beklemiyor. Dolayısıyla işverenin İŞKUR’a verdiği beyan doğru kabul ediliyor. Örneğin işveren 1 Aralık tarihinde işyerini kapattığını beyan etmişse İŞKUR bu beyana göre kısa çalışma ödeneği hesaplıyor.

BEYANA GÖRE HESAP

Ancak yanlış beyanda bulunulması durumunda, işçilere ödenen kısa çalışma ödeneklerinin faiziyle işverenden istenmesi söz konusu olacaktır. Bazı işyerleri ise bu süreçte kapanmadı ancak çalışma s üreleri azaldı. Bu gibi işyerlerinde işçilerin kısa çalışma ödenekleri işverenlerin işçiyi haftada kaç saat çalıştırdığına göre hesaplanıyor. İşveren işçiyi haftada 22.5 saat yani yarı süreyle çalıştıracağını beyan etmişse İŞKUR 15 gün kısa çalışma ödeneği ödüyor. Bu durumda işçinin işveren tarafından yarım çalıştırılması esastır. Ancak işçinin 3 günden fazla çalıştırılması halinde İŞKUR’un fazla ödediği kısa çalışma ödenekleri işverenden faiziyle geri istenir.

PEK ÇOK ŞİKAYET VAR

İlk dönemde, özellikle küçük işyerlerinde işverenlerin işçilerine kısa çalışma ödeneği ödenmesi için İŞKUR’a başvuru yaptığı fakat işçileri normal çalışma süreleriyle çalıştırmaya devam ettiği yönünde pek çok şikayet olmuştu. Bazı işverenlerin de işçilerden kısa çalışma ödeneklerini istediği ve bu konuda baskı yaptığı yönünde şikayetler gelmişti. Yeni dönemde işverenlerin kesinlikle bu tip yöntemlere başvurmaması gerekir.

İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR

İşçiler bu uygulamalara maruz kalmaları halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşçi öncelikle eksik ücreti için işverene noter kanalıyla ihtar çekebilir. Hala ücreti ödenmezse iş sözleşmesini feshedip kıdem ve ihbar tazminatıyla varsa ücret, yıllık izin ve diğer alacakları için önce arabulucu sonra mahkeme yoluna gidebilir.

YAPTIRIMI ÇOK AĞIR OLUR

İşverenler ödemeleri suiistimal ederse çok ağır yaptırımlarla karşılaşabilirler. Hukuka aykırı uygulamaları tespit edilen işveni şunlar bekliyor: n İşçilerine bu dönemde ödemedikleri ücretlerini faiziyle ödemek durumunda kalırlar.

İşçilere ödenen kısa çalışma ödeneğini İŞKUR’a faiziyle ödemek zorunda kalırlar.

İşçinin ücretindeki sigorta primlerini gecikme zammı ve cezasıyla SGK’ya ödemeleri gerekir.

İlgili dönemdeki asgari ücret desteğini iade etmeleri gerekir ve bir daha asgari ücret desteğinden yararlanamazlar.

İşçilerini bu gibi uygulamalar nedeniyle kaybetmeleri ve kıdem tazminatı yüküyle karşılaşmaları da söz konusu olur. Bu nedenle işverenlerin uygulamayı suiistimal etmemeleri çok önemli. Bu sayede hem işçilerin ücretleri korunacak, hem de işsizlik sigortasından mahsup edilecek olan kısa çalışma nedeniyle işçiler mağdur edilmeyecektir.

Okan Güray Bülbül

Kaynak : Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.