Memura Zorunlu Bireysel Emeklilik Geliyor!
Kamuajans.com - TBMM'de görüşülen torba yasada önemli bi gündem maddesi de 6740 sayılı “Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” oldu. Bu yasa önemli bir gelişmeyi de beraberinde getiriyor. Bu yasa ile kamu personelleri otomatik olarak BES'e dahil edilecek. Yani bütün çalışanlar bireysel emeklilik planına dahil edilecek.
Bu çalışma sadece kamu çalışanlarını değil aynı zamanda işyerinde 50’den fazla çalışanı olan ve 45 yaşını tamamlamamış personeller, aldıkları ücreti üzerinden her ay prim kesilmek suretiyle bireysel emeklilik sitemine dahil edilecek ve bu durum zorunlu kılınacak. Peki bu durum bütüm kurumlar için uygulanacak mı? Bununla ilgili ilk planda bütün 50 yi aşan çalışanı bulunan işyerleri buna dahil edilecektir. Ancak kapsam dışında kalacak kurumlar olacaksa da bunu Bakanlar Kurulu belirleyecektir.
Kamu çalışanları ile ilgili düzenleme nasıl olacak?
Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlülüğe girmesinin ardından kanunun yürürlüğe girdiği tarih esas alınmak üzere işleme girecek ve memurların 45 yaşını aşmamış olanlar bu kanundan yararlanabilecek. Uygulamanın başlangıç tarihi de 01/01/2017 olarak belirlenmiştir.
Kurumlarda memurlarla emeklilik sözleşmesi imzalanacak ve bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Burada akla gelebilecek sorulardan birisi de bu tarihten sonra memuriyete başlayacaklarla ilgili nasıl bir uygulama yapılacağıdır. Onlarla ilgili de aynı sözleşme türü uygulanacak ve 1/1/2017 tarihinden sonra memuriyete girenler de işe giriş tarihleri itibariyle emeklilik sistemine dahil edileceklerdir.
Memurlar standart bir firma üzerinden mi bireysel emeklilik sitemine dahil edilecek?
Hayır. Memurlar istedikleri firmalarla ya da bankalarla anlaşabilecek ve bu memurun inisiyatifine bırakılacak.
Her Kamu Personeli (Memurlar) Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olmak Zorunda Mıdır?
Evet Memurlar Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olmak Zorunda olacaklar lakin belli bir zaman sonra istemeleri halinde sistemden ayrılabileceklerdir.
Bu zaman 2 ay gibi kısa bir süre olacak. Yani sözleşme imzaladıktan sonra 2 ay içerisinde sözleşmeden ayrılabilecek. Bu durum memura memura bir yaptırıma neden olmayacak ancak Sözleşmeden cayan memura, ödediği katkı payları (varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte) 10 iş günü içerisinde iade edilecek.
Memur ödemelerde zor durumda kalması durumunda bireysel emeklilik ödemelerine ara verebilecektir. Bunu dilekçe ile bildirecek ve sözleşme buna göre yeniden düzenlenecek.
Peki Bireysel emeklilik sitemine dahil edilecek olan memurlardan kesilecek prim miktarı ne kadar olacak?
Sözleşme imzaladıktan sonra siteme girenkamu çalışanlarından her ay düzenli olarak maaşlarından “çalışan katkı payı” kesilecek.
Çalışan katkı payı nedir diye soracak olursak; 1/10/2008 tarihinden sonra memuriyete girenler için sosyal güvenlik primi kesintisine tabi olan prime esas kazancın %3’ü oranı demektir. Bu miktar 1/10/2008 öncesinde memuriyete giren Emekli Sandığınnda olanlar için emekli keseneğine esas matrahın %3’ü oranıdır.
Bu kesinti rakamları Bakanlar Kurulu tarafından değiştirilebilecek. Limit getirmek, artırmak ya da azaltmak bakanlar kurulunun elinde olacaktır.
Memurlar belirlenen limitten daha fazla kesinti yapabilir mi?
Evet yapabilirler. Yine yapacakları sözleşmede ya da daha sonra yapacağı müracaatla belirlenen alt limitten daha fazla kesinti ile bireysel emeklilik kesintisi ödeyebilecekler.
Bireysel emekliliğe devlet katkısı olacak mı?
Şu anda olduğu gibi bu uygulamada da bireysel emeklilik sözleşmesi yapan memurlara mutlaka devlet katkısı olacaktır.
Burada önemli bir detay da bireysel emeklilik sistemine dahil olan kamu görevlisi şayet sözleşmeden 2 ay içinde vazgeçmezse, bireysel emeklilik sistemine girişte bir defaya mahsus olmak üzere, hesabına 1000 TL tutarında devlet tarafından destek primi yatırılacak. Bu rakamın arttırılması ya da azaltılması da Bakanlar Kurulunun inisiyatifindedir.
Devlet katkısından yararlanma durumu kamu görevlisinin bireysel emeklilik sisteminden çıkma süresine göre de değişiklik gösterecektir. Memurun hesabındaki birikim en az 10 yıllık olan ve birikimini yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden memura, birikiminin %5’i karşılığında ek Devlet katkısı da ödenecek.
Bu yazının tüm hakları kamuajans.com'a aittir. "www.kamuajans.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.