Memura yüzde 85 zam kesinleşti, en düşük 22 bin TL ödenecek! Masada 3 formül var..

Memura yüzde 85 zam kesinleşti, en düşük 22 bin TL ödenecek! Masada 3 formül var..

Memura yüzde 85 zam kesinleşti, en düşük 22 bin TL ödenecek! Masada 3 formül var..

Milyonlarca çalışan 2023 Temmuz ayı maaş zamlarının açıklanmasını bekliyor. Sevindiren haberler gelmeye başladı memura yüzde 85 zam kesinleşti, en düşük 22 bin TL ödenecek! Masada 3 formül var..

Memur ve emekli maaşlarında belirleyici olacak enflasyon oranları açıklandı. Temmuz zammı adım adım yaklaşırken, enflasyon verileriyle ipucu geliyor. Bu yıla yüzde 30'a yükseltilen Ocak zammı ve 15 Ocak'ta yürürlüğe giren ek gösterge düzenlemesiyle başlayan memurların ve emeklilerin Temmuz zammı şekilleniyor. Memurlara ve memur emeklilerine Temmuz'da yüzde 6 zam ve enflasyon farkı yansıtılacak. İşte mesleklere göre maaş hesaplamaları!

Emekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında zam uygulanacak. Diğer yandan maaşlara yüzde 6 zam ve enflasyon farkı verilecek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 5 aylık enflasyon verilerine göre Temmuz zammı şekillenirken, gözler en düşük maaşı 22 bin liraya çıkaracak ek iyileştirmeye çevrildi. Açıklamanın gelmesinin ardından mesleklere göre maaş hesaplamaları hız kesmeden başladı. "Emekli memur maaşları ne kadar olacak? Memur emeklisine zam oranı ne kadar çıktı?" sorularının cevapları sorgulanan konular arasında yer alıyor. İşte, mesleklere göre yeni maaşlar!

MİLYONLARCA çalışanın ve emeklinin Temmuz zammı için kollar sıvandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracağız" müjdesi için düğmeye basıldı. Temmuz'da hayata geçirilecek bu düzenlemenin diğer memurlara ve emeklilere nasıl yansıyacağı merak konusu olurken, 22 bin lira için 3 formül gündeme geldi.

İLK FORMÜL ORANSAL ZAM

Halen en düşük memur aylığı 11 bin 848 lira seviyesinde bulunuyor. Eğer Temmuz zammı tamamen oransal olarak uygulanırsa, yaklaşık yüzde 90'a varan artış söz konusu olacak.

Memurlara mevcut düzenleme kapsamında yüzde 6 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8'i aşan kısmı üzerinden fark hesaplanacak. Çıkacak orana eklenecek refah payı ile zam en düşük memur emeklisi aylığı için yüzde 85.68'e tamamlanacak. Halen aile yardımı dahil 11 bin 848 lira olan en düşük memur maaşı yaklaşık yüzde 85.68 artışla 22 bin lira olacak.

İKİNCİ FORMÜLDE SEYYANEN+REFAH PAYI

İkinci formüle göre ise taban aylığın artırılması söz konusu olacak. Örneğin: 5 bin lira olarak yapılacak bir seyyanen artış ve bunun üzerine eklenecek yüzde 55 oransal zam ile en düşük memur maaşı 22 bin liraya tamamlanabilecek.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL SEYYANEN

Üçüncü formülde ise oransal artış yerine direkt seyyanen artış söz konusu olacak. Burada da 11 bin 848 liralık en düşük memur maaşına 10 bin lira seviyesinde seyyanen artış yapıldığında aile yardımı dahil en düşük maaş 22 bin liraya yükselecek.

MAAŞA GÖRE KADEMELİ ZAM

Memurlarda yukarıya doğru yapılacak artış farklılaşacak. En düşük maaşın üzerinde ücreti olanlarda kademeli bir artış söz konusu olacak. Hayata geçirilecek düzenlemeyle maaşlara ve görevlere göre farklı zam oranları ortaya çıkacak. Yeni maaşların Temmuz ayı ile birlikte ödenmesi de planlanıyor.

EMEKLİLERE DE YANSIYACAK

Kararlaştırılacak formül memur emeklilerine de yansıtılacak. Örneğin ilk formül hayata geçirilir ve sadece oransal zam yapılırsa, en düşük memur emeklisi aylığı yüzde 85.68 artış yapılarak 7 bin 901 lira 66 kuruştan 14 bin 672 lira seviyesine çıkarılacak.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK?

Formül için kararı Başkan Tayyip Erdoğan verecek. İlave iyileştirmelerin hayata geçirilmesi için yasa çıkarılacak. Yaklaşık 3.7 milyon kamu personeli ve 2.5 milyon memur emeklisi yapılacak bu artışlardan yararlanacak.

Kaynak:ahaber.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

14 Yorum