MEB'den Afet ve Acil Durum Yönetimi Genelgesi

MEB'den Afet ve Acil Durum Yönetimi Genelgesi

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında, afet ve acil durumlar ile sivil savunma hizmetleri ilgi (a) ve (b)'de kayıtlı Kanun, Ilgi (c)'de kayıtlı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi. İlgi (c-d-c-f-y-hy'de kayıtlı Yönetmelik ile ilgi (1)'de kayıtlı Yönerge hükümleri doğrultusunda Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce koordine edilmektedir.

Ülkemizin dünya üzerindeki coğrafi konumundan kaynaklanan jeo-stratejik önemi ile doğal afetler bakımından riskli bölgede yer almasından kaynaklı yaşanabilecek afetler. salgın hastalıklar. küresel iklim değişikliği. savaş, asimetrik tehdit, deprem sel. cig. heyelan (kütle hareketi) ve yangın Teluketi gibi oluşabilecek durumların can ve mal kaybına yol açabileceği bilinmektedir.

Bakanlığımızca afet ve acil durumlara önleyici bir yaklaşımla, etkin ve sürdürülebilir tedbirler alınarak risk ve zararların azaltılması hedeflenmektedir. Okul ve kurumlarda muhtemel afet ve acil durumlar için önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, afet ve acil durum planlarına uygun bir biçimde süreçlerin hassasiyetle yönetilmesi gerekli görülmektedir.

Güvenli yaşam biçimini bir kültür haline getirebilmenin citimle mümkün olduğu bilinmektedir Ulusal düzeyde farkındalık oluşturularak sağlık ve güvenlik kültürünün yaşam biçimi haline dönüştürülmesi için öğrenci, ogretmen, çalışan ve velilerimizin egitimleri ile destekleyici uygulamalara katılımlar önemli görülmektedir.

Ülkemizde yaşanabilecek muhtemel afet ve acil durumlarda gerekli desteğin sağlanması. hizmetlerin ctkinliğinin artırılması ve sürekliliginin saglanması için Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (ISGB) koordinatörleri ile sivil savunma uzmanları koordinesinde, "Milli Eğitim Bakanlığı Arama ve Kurtarma Birimi Ekipleri" (MEB AKUB Ekipleri) faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında afet ve acil durum hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli önlemler alınmaktadır. Afet ve acil durumların meydana gelmesinden önce: zararları azaltma, hazıcık olay sırasında yapılacak mudalale ve olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirincler ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

Afet ve acil durum hizmetlerine yönelik yürütülen iş ve işlemler hakkında detaylı açıklamalar aşağıda yer almaktadır. Buna göre;

A) Afet ve Acil Durumlara karşı Zararları Azaltma: Afetlerin tehlike ve risklerinin belirlendigi. tespit edilen tchlike ve risklerin ortadan kaldırılması veya buvük hasiplar meydana gelmemesi için gereken önlemlcrin alındıgı aşamadır. Bu aşamada:

a) Fiziki yapı ve çevresel şartların değerlendirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması.

b) Mevcut ve muhtemel tehlikelerin tanımlanarak bertaraf edilmesi.

c) Risk analizlerinde afet ve acil durum risklerinin degerlendirilmesi.

ç) Tehlikelerden kaynaklı muhtemel risklere karşı gerekli tedbirlerin belirlenmesi.

d) Iş ckipmanlarının periyodik kontrol ve bakımlarının yaptırılması.

e) Tahliye planlamaları yapılarak önceliklerin belirlenmesi.

f) Afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulacak kaynakların belirlenmesi ve güncellenmesi sağlanır,

B) Afet ve Acil Durumlara Hazırlık Tedbirleri: Afet ve acil durum öncesinde beklenen tehlikelere karşı planlama, kaynak yönetimi, karşılıklı yardımlaşma, toplumun bilgilendirilmesi ve müdahale personelinin eğitilmesi gibi faaliyetleri kapsayan aşamadır. Bu aşamada:

a) Sığınak/sığınma yeri ve acil toplanma bölgelerinin belirlenerek kullanıma hazır hale getirilmesi.

b) Afet ve acil durumlar için belirlenen ihtiyaçların giderilmesi ve tedbirlerin alınması,

c) Afet ve acil durumlarla ilgili öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik bilgilendinne faaliyetlerin (özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik uygulamalı eğitimler ile material hazırlama çalışmaları) düzenlenmesi,

ç) Afet ve acil durum ckiplerinde görevlendirilecek personcle, okul kurumun özellikleri dikkate alınarak eğitim verilmesi,

d) Afet ve acil durum konularında öğrenci ve çalışanlara yönclik yarışma, cgitim. seminer vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile afiş ve broşür hazırlanması.

e) Oğretmen, çalışan ve ögrencilerimize yönelik ilk yardım egitimlerinin düzenlenmesi,

f) Afet ve acil durumlarda oluşturulan, Bakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri Afet ve Acil Durum İrtibat Merkezlerinin ihtiyaç duyacağı kaynakların önceden belirlenerek giderilmesi, g) Afet ve acil durum tatbikatlarının etkin ve zamanında yapılması, kayıt altına alınması ve sürekli iyileştirme için gerekli tedbirlerin alınması,

g) İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri koordinatörleri ile sivil savunma uzmanları koordinesinde MEB AKUB ekiplerinin, İçişleri Bakanlıgı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Gönüllülük Projesine dahil edilmesi,

h) MEB AKUB ekiplerinin ihtiyaç duyacağı kıyafet, ekipman gibi ihtiyaçların temin edilmesi,

ı) MEB AKUB ckip üyelerinin aralanndaki koordinasyonu sağlamak amacıyla planlı, senaryolu tatbikatların düzenlenmesi,

i) Okul/kurumlarda düzenlenecek tatbikatlarda MEB AKUB ekiplerinden destek alınması,

j) Muhtemel afet ve acil durumlarda psikolojik destek sağlayacak rehber öğretmenlerin afet ve acil durumlar hakkında bilgilendirilmesi,

k) MEBBİS İSGB Modülü'nden Kurum Acil Durum İşlemleri menüsüne veri ve bilgi girişlerinin yapılması,

l) Afet ve acil durum tatbikat raporlarının veri ve bilgi takiplerinin sivil savunma uzmanlarınca amirlerince, acil durumlar ve acil durum tahliye planlan ile MEB AKUB ckiplerinin veri ve bilgi takibi iş güvenliği uzmanlannca, acil durum ckiplerine ait veri ve bilgi takiplerinin sivil savunma uzmanları ve iş güvenliği uzmanlarınca müştereken yapılması.

m) Okullarda; afete hazırlik, sağlık ve güvenlik vb. öğrenci kulüp ekip faaliyetlerinin etkin olarak gerçekleştirilmesi,

n) Afet ve acil durumlara hazırlık amacıyla kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler vb. kurum ve kuruluşlar ile iş birligi yapılması saglanir.

C) Afet ve Acil Durumlarda Yapılacak Müdahale: Afet ve acil durum yönetiminin en önemli safhası olmakla birlikte, afet olayının vuku bulmasından hemen sonra başlayan ve arama - kurtarma çalışmaları, ilk yardım ve tibbi müdahale. geçici barınma, iaşe gibi ihtiyaçların ivedilikle karşılandıgı aşamadır. Bu aşamada;

a) Afet ve Acil Durum Iribat Merkezleri tarafindan acil durum bölgesinin ihtiyaçlarının belirlenerek Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine bildirilmesi,

b) 11 AFAD ile koordineli olarak, MEB AKUB ekiplerinin olay yerinde görevlendirilmesi,

c) Zarar gören eğitim kurumlarının belirlenerek Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine bildirilmesi, “) Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) kapsamında. Bakanlıgıza bağlı okul ve kurumların toplanma ve barınma alanı olarak belirlenmesine ve tahliye planlamasına destek sağlanması.

d) TAMP kapsamında, Bakanlığımızca koordine cdilen, ayni bağış, depo yönetimi ve dağıtım hizmetlerinin yürütülmesine ve afet bölgesine ulaştırılmasına destek sağlanması,

e) TAMP kapsamında, afet bölgesinde afetzedelerin acil ve geçici barınma hizmetlerine yönelik destek sağlanmasına yönclik faaliyetler gerçekleştirilir.

Ç) Afet ve Acil Durumlarda Yapılacak İyileştirme: Aferin etkisine maruz kalan bölgede güvenli bir yaşam ve normalleşmiş sosyo-ekonomik şartlara dönülmesi, altyapı hizmetlerinin yeniden oluşturulması ve eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetlerin yeniden sağlanması amacıyla yapılan faaliyetler aşamasıdır. Bu aşamada;

a) Afet ve Acil Durum Bölgesinde tespit edilen ihtiyaçların karşılanması için Bakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından gerekli desteğin sağlanması.

b) Afet ve acil durumlarda eğitim-öğretim hizmetlerinin aksatılmadan devamınin sağlanması için gerekli planlamanın yapılması ve uygulanması.

c) TAMP kapsamında, zarar gören eğitim kurumlarının tespitinin yapılmasına yönelik destek sağlanması,

ç) TAMP kapsamında, hasar tespitinin yapılarak bakım ve onarım çalışmalarının desteklenmesi.

d) TAMP kapsamında, afet ve acil durumlarda psikososyal destek sağlayan rehber öğretmenlerin görevlendirilmeleri sağlanır.

D) Bakanlığımızca Yürütülmekte Olan Diğer Faaliyetler: Bakanlığımız eğitim kurumlarında, öğrenci seviyelerine uygun olarak hazırlanan cğitimler bu alanda görevli personel tarafından; afet ve acil durum öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklar esas alınarak verilecektir. Bu sayede afetlerin ilk 72 saatine ülke çapında hazırlıklı olunması amaçlanmaktadır.

Eğitim kurumlarımızda afete hazırlık kültürünün geliştirilmesi, afet ve acil durumlara yönelik gönüllülüğün yaygınlaştırılması ile afct öncesi, sırasi ve sonrasında öğrenci ve çalışanlara doğru davranış sckillerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca afetlerde temel önlemler konusunda: düzenlenecek eğitimlerle bilgi ve beceri kazandırılması, aset ve acil durum okul planlarının hazırlanması ve uygulanması, pratik uygulamalar ve etkin senaryolu tatbikatların gerçekleştirilmesi. eğitim kurumlarımızın afete hazır hale getirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Afet zararlarının azaltılması ve etkili afet yönetimi amacıyla Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda gerekli çalışmaların planlanması, yönlendirilmesi. koordine edilmesi, desteklenmesi ile Bakanlığımıza TAMP kapsamında verilen görev ve sorumlulukların etkin olarak sürdürülmesi için aşağıda belirtilen faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Buna göre:

a) MEB AKUB Ekiplerinin Oluşturulması ve Görevleri: Ülkemizde meydana gelebilecek acil durum, afet ve olağan dışı durumlarda müdahale ckiplerinc ctkin ve hızlı destek sağlamak amacıyla Bakanlık merkez ve il milli eğitim müdürlüklerinde sivil savunma uzman amirleri iş birliğinde, il işyeri. sağlık ve güvenlik birimleri (ll ISGB) bünyesinde, eğitimli ve donanımlı MEB AKUB ckiplerinin oluşturulması uygun görülmektedir.

MEB AKUB ckip üyeleri, gerekli yetkinliğe sahip toplam 25 (yirmibes) personelden oluşturulacaktır. Ekip üyelerinden 1 (bir) personel il milli eğitim müdürlükleri tarafından ekip lideri olarak görevlendirilecektir. Ekip üyelerinden çeşitli sebeplerle eksilme olması ihtimaline karşı. 5 (beş) kişilik yedek liste oluşturularak eksilen üyenin yeterliliğine uygun personelin görevlendirilmesi yedek listeden yapılacaktır. Ekip üyelerinin bütün egitim ve tatbikat faaliyetlerine yedek listede yer alan üyelerin de katılımı sağlanacaktır.

MEB AKUB ckiplerinde görevlendirilecek personclin 10 saatlik "Arama. Kurtarma ve Tahliye Eğitimi Semineri" eğitimini ve sonra 32 saatlik "Arama Kurtarna Ekibi Eğitimi Kursu" eğitimini başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

MEB AKUB ckipleri için her türlü kıyafet, kimlik, malzeme ve ekipman ihtiyacı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü bütçe tertibinden mahallinde karşılanacaktır. MEB AKUB ckiplerinde görevlendirilen personclin aynı zamanda AFAD gönüllüsü olması, afet ve acil durumlarda AFAD ile koordineli bir şckilde çalışması uygun görülmektedir.

İL İSGB tarafından sivil savunma uzman amiri ile koordincli olarak MEB AKUB ekiplerinin yıllık çalışma planı hazırlanarak işvercn/işveren vekilinin (il milli eğitim müdürünc/müdür yardımcısina) onayından sonra Bakanlığa iletilecektir. Ekipler yıllık çalışma planlarına uygun şekilde tatbikat, eğitim gibi faaliyetler gerçekleştireceklerdir.

MEB AKUB ckibinden herhangi bir nedenle ayrılan veya çıkarılanlardan; kendilerine teslim cdilen her türlü araç-gerec, donanım, malzeme, doküman ve kimlik teslim alınarak personelin MEB AKUB ekibi ile ilişiği kesilecektir. İlişiği kesilen personel yerine yedek listeden, uygun personel görevlendirimesi yapılacaktır.

b) Acil Durum Ekipleri, MEB AKUB Ekipleri ve Acil Durum Farkındalık Eğitimleri: İlgi (g)'de kayıtlı Yönetmelik'e göre, işyerlerinde yeterli sayıda destek clamanının görevlendirilmesi gerekmekte ve işyerlerinin durumlarına göre, İlgi (ç)'de kayıtlı Yönetmelik'te belirtilen Koruma/Arama ve Tahliye, Kurtarna, Yanginla Mücadele/Söndürme, Yardımcı ekiplerinin oluşturulması gerekmektedir.

Destek elemanı ve acil durum ekiplerinin eğitimleri için düzenlenen 10 saatlik Arama, Kurtarma ve Tahliye Eğitimi Seminerlerinde, "Arama, Kurtarna ve Tahliye Eğitici Formatör Kursunu" alan iş güvenliği uzmanı, sivil savunma uzman/amirleri görevlendirilecektir.

MEB AKUB ekiplerinin eğitimleri için düzenlenen 32 saatlik Arama Kurtarma Ekibi Eğitimi Kurslarında "Arama, Kurtanna ve Tahliye Eğitici Formatörü Kursu"nu başarı ile tamamlayan iş güvenliği uzmanı, sivil savunma uzman/amirleri ile "Afetlerde Arama Kurtarma ve Tahliye Eğitici Eğitimi Kursunu" başarı ile tamamlayanlar görevlendirilecektir. Bu kapsamda, MEB AKUB ekiplerinde görev yapacak personelin yetkinliğini arttırmak için Yangın Eğitimi İlk Yardım Eğitimi gibi eğitimleri Öncelikle almaları sağlanacaktır.

MEB AKUB ekiplerinde görev yapan personel tarafından yıllık çalışma planı kapsamında halk eğitim merkezlerinde, kursiyer ve velilere yönelik bilgilendirme amaçlı Temel Afet Bilinci Eğitimleri ile okullarda kulüp/ekip öğrencilerinc Acil Durum ve Afete Ilazırlık Farkındalık Egitimleri düzenlenecektir.

c) Okullarda kulüp ve Ekip çalışmaları: Okul ve kurumlarda, İlgi (g-1-iyde kayıt Yönetmelik'lerde belirtilen afct ve acil durumlarla doğrudan ya da dolaylı ilgili konularda, kulüp ve ekip çalışmaları yapılması toplum bilinci. gelişimi ve farkındalık oluşturulması bakımından önemli görülmektedir.

Ilgi (i)'de kayıt Yönetmelik kapsamında; afet hazırlık kulübü, sağhk ve güvenlik kulübü gibi kulüplerin ve ilgi (g) ve (1)'da kayıtlı Yönetmelikler kapsamında; okullarda sivil savunma ile iş sağlığı ve güvenliği ekibi gibi ekipler oluşturularak etkinlik ve faaliyetlerinin işyeri sağlık ve güvenlik birimleri koordinesinde ve gözetiminde yıllık çalışma planlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.

Kulüp ve ekiplerin mahalli ve ulusal düzeyde; semincr. Çalıştay, kamp. tatbikat ve toplum hizmeti faaliyetlerine katılarak sosyal etkinliklerde bulunmaları il milli egitim müdürlüklerince sağlanacaktır.

s) Psiko-sosyal koruma, Önleme ve Krize Müdahale Hizmetleri: Okul ve kurumlarda, İlgi (i)'de kayıtlı Yönetmelik ve ilgi (k)'da kayıtlı Yönerge kapsamında doğal afetler ile kaza, ihmal, istismar, intihar, şiddet, savas, terör ve göç gibi travmatik olaylardan önce, olay anında ve sonrasında öğrenci, aile ve öğretmenlere psikolojik ve sosyal destek hizmet sunumu sağlanmaktadır.

Bakanlığımız "Psiko-sosyal Müdahale Birimi tarafından tüm doğal afetler, yangın, istismar, intihar, ihmal, şiddet gibi yaşamın travmatik/zorlu olaylarına psiko-sosyal destek sağlamak, bu olaylar karşısında merkezi ve yerel düzeyde kapasiteyi güçlendirmek amaçlanmaktadır.

Okul ve kurumlarda Ilgi (k)'da kayıth Yönerge kapsamında, il milli eğitim müdürlüklerince rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine yönelik seminer, panel, konferans, kurs ve gezi düzenleme, sinif rehberlik hizmetleri ile yayın hazırlama gibi kolaylaştırıcı faaliyetlerin yürütülmesi uygun görülmektedir.

d) Okul ve Kurumlarda Tatbikatların Düzenlenmesi ve Raporlanması: Toplu yaşanılan kurum, okul, öğretmenevi, lokal vb. yerlerde can ve mal kaybının en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve panik ortamının azaltılması ancak eğitim ve tatbikatlarla mümkün olabilmektedir.

Bakanlığımızın yıllık iş takviminde yer aldığı üzere, taşra teşkilatı okul ve kurumlarında 01-07 Mart Deprem Haftası'nda "Tahliye Tatbikatı", 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü'nde "Diğer Afet Türlerine ilişkin Tatbikatlar" yapılacaktır.

1) Tahliye Tatbikatında: 01-07 Mart Deprem Haftası'nda, okul/kurumlarımızda can ve mal kaybının en aza indirilmesi için alınan/alınacak tedbirler ile deprem ve yangın konularında personel ve öğrencilere eğitimler verilecektir. Okul/kurum ve dersliklerinin planlı bir şekilde boşaltılması ve önceden belirlenen toplanma alanlarında hiçbir izdihama yol açılmadan toplanılması sağlanacaktır.

2) Diger Afet Türlerine ilişkin Tatbikatlarda; 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü'nde sivil savunmanın önemi, tanımı, kavram ve tedbirleri ile ikaz ve alarm işaretleri, Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tehditler, gizleme ve karartma konularında personel ve öğrencilere afet türlerine göre korunma önlemleri ile ilgili eğitimler verilecektir. Alarm işaretleri duyuldugunda, planlı bir şekilde okul/kurum ve dersliklerin boşaltılarak sığınaklarda/sığınma yerlerinde toplanılması sağlanacaktır.

Ayrıca, 01-07 Mart Deprem Haftası'nda yapılacak "Tahliye Tatbikatı" ile 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü'nde yapılacak Diğer Afet Türlerine ilişkin Tatbikat" etkinliklerinde, il sivil savunma uzman/amirleri, işyeri sağlık ve güvenlik birimleri, iş sagligi ve güvenliği büroları, il afet ve acil durum müdürlükleri, il sağlık müdürlükleri, belediye başkanlıklar (itfaiye dairesi başkanlığı/itfaiye mudürlüğü/itfaiye amirliği) ile iş birliği sağlanacaktır.

Tatbikatların süresi içinde yapılmasının takibi birim amirlerinin sorumluluğundadır. Tatbikatların zamanında yapılması, zamanında yapılmayan tatbikatların en kısa sürede gerçekleştirilerek geç kalınma gerekçesi ile birlikte raporlanarak tatbikat sonunda MEBBİS İSGB Modülü'ne gerekli veri girişlerinin yapılması gerekmektedir.

Bakanlığımız merkez ve ek hizmet binalarında İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı koordinesinde, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Belediye Itfaiye Dairesi Başkanlığı ile iş birliği yapılarak 01-07 Mart tarihlerinde yıllık iş takvunine uygun tahliye tatbikatları yapılacaktır.

Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığınca yapılan il denetimlerinde, Genclge'de belirtilen bütün hususlar denetim komisyonlar tarafından tetkik edilerek performans degerlendirme raporlarına yansıtılacaktır. Düzenlenen raporlarda görülen uygunsuzluk vc cksikliklerle ilgili düzeltici işlemlere ait süreçlerin takibi il milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

Afet ve acil durum faaliyetleri ile ilgili bilgiler ve duyurular (0/-07 Mart Deprem Haftası'nda işlenecek temalar, 13 Ekim Dunya Afet Risklerinin Azaltılması Günit'nde işlenecek temalar. MEB AKUB ekiplerinde görev alan personel yetkinlikleri ile ekiplerin çalışma esas ve usulleri, kimlik formatı, kryafet gibi standart kurumsal bilgilendirmeler) http://merkezisgb.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak. gerekli durumlarda dhgm aadyma mob.gov.tr elektronik posta adresi üzerinden Bakanlık birimleri ile iletişim sağlanacaktır.

Bakanlığımızın 2011/1 sayılı "28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 01-07 Mart Deprem Haftası'nda Yapılması planlanan Tatbikat Genelge'si yürürlükten kaldırılmıştır.

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında koruyucu ve önleyici tedbirlerin yaygınlaştırılması, öğrencilerimiz ile çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunması, afet ve acil durum yönctim süreçlerinin yukarıda yer alan hususlar doğrultusunda mer'i mevzuata uygun olarak yürütülmesi, ileride telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıplar ile karşılaşılmaması amacıyla süreç yönetiminde herhangi bir aksamaya meydan verilmeden afet ve acil durumların hassasiyetle yönetilmesi önemli görülmektedir.

Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

Ziya SELÇUK

Bakan

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.