İl İçi Yer Değişikliğinde En Şanslı Branş Belli Oldu
İl İçi Yer Değişikliğinde En Şanslı Branş Belli Oldu
İçeriği Görüntüle

MEB Liselerdeki Ders Programlarını ve Ders Saatlerini Güncelledi

Öğrencilerin 9 ve 10. sınıf seviyelerinde “insan, toplum ve bilim”, “din, ahlak ve değer” ile “kültür, sanat ve spor” seçmeli ders gruplarından her bir gruptan en az birer ders; 11 ve 12. sınıf seviyelerinde ise “insan, toplum ve bilim”, “din, ahlak ve değer” ile “kültür, sanat ve spor” seçmeli ders gruplarının en az ikisinden birer ders seçmeleri Spor eğitimi dersinde bireysel sporlardan halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet ve okçuluk ile takım sporlarından basketbol, voleybol, futbol ve hentbol eğitimi verilir. Öğrenciler spor eğitimi dersinde bireysel veya takım sporlarının alt branşlarından birini seçer.

Lise OgrenciSanat eğitimi müzik, görsel sanatlar, sahne sanatları, geleneksel Türk sanatlar ı ve müze eğitimi alan ve alt alanlarından oluşur. Bu alanlar kapsamında her bir alanın alt modülleri ise
• Müze Eğitimi
• Müzik: Koro, piyano, bağlama, kaval, tar, kemane, ney, ut, kanun, keman, klarnet, gitar, flüt
• Görsel Sanatlar: Fotoğrafçılık, grafik tasarım, kısa film, animasyon
• Sahne Sanatları: Tiyatro, drama, halk oyunları
• Geleneksel Türk Sanatları: Hüsnühat, tezhip, minyatür, ebru, ahşap oymacılık ve vitraydan oluşur.

Öğrenciler müzik, görsel sanatlar, sahne sanatları, geleneksel Türk sanatlarının alt alanlarından birini ya da müze eğitimini seçerler.

Bilişim Teknolojileri Yazılım, Yapay Zeka Derslerini Seçebilmek İçin Şart Getirildi

Öğrenciler “insan, toplum ve bilim” alanında yer alan “bilişim teknolojileri ve yazılım” dersinde oluşturulan modüllerden programlamaya giriş ve algoritma, robotik kodlama, programlama dilleri, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ uygulamalar ı modüllerinden birini seçerler. Programlama dilleri modülünde Java, C++, C#, Dart, PHP, JavaScript, Python dillerinden birisi seçilir. Programlamaya giriş ve algoritma modülü alınmadan robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme ve programlama dilleri modülleri seçilemez. Programlama dilleri modülü alınmadan yapay zekâ uygulamalar ı modülü seçilemez.

Uluslararası program ı uygulayan liseler toplam haftalık ders saatlerinin dışında en fazla 5 saat ilave ders yapabilir. Program dışı etkinlikler alanında yer alan “sosyal sorumluluk programı” kapsamında her öğrenci ders dışı zamanlarda gerçekleştirmek üzere mezun olana kadar en az 40 saatlik sosyal sorumluluk program ı görevine katılmalıdır. Öğrencilerin bu çalışmalara katılım durumlar ı ilgili resmî kurum/kuruluş/yetkili merciler tarafından belgelendirilir ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencinin e‐portfolyosuna işlenir.

Lise Meb Ogrenci-2Sosyal sorumluluk programı kapsamında yürütülecek çalışmalar Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Sorumluluk Programı ve Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyon Uygulama Yönergesi'nde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

Hedef Temelli Destek Eğitimi; yüksek öğretime hazırlanma, öğrenme eksikliklerini giderme veya önceki öğrenmeleri pekiştirme amaçlı öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda öğrenci seçimine bağlı olarak okul idarelerince planlamanın yapılacağı derstir. Hedef Temelli Destek Eğitimi içeriğinde Türk dili ve edebiyatı, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, matematik, sosyoloji, psikoloji, mantık, birinci yabancı dil, çağdaş Türk ve dünya tarihi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile Türk kültür ve medeniyet tarihi derslerinden ders başına en az 1 en fazla 3 saat verilerek ilgili dersin mevcut öğretim programı doğrultusunda dersin zümresi tarafından oluşturulacak program uygulanır. Ders notla değerlendirilmez. Sadece süreç değerlendirme yapılır, öğrencilere bu doğrultuda dönüt verilerek gerekli destek sağlanır.
Anadolu Lisesi

Hazirlik Anadolu Lisesi

Fen Lisesi

Hazilirk Fen Lisesi

Sosyal Bilimler Lisesi

Hazilik Sosyal Bilimler Lisesi