Kıdem Gidiyor, Esnek Çalışma Geliyor: Çifte Darbe

Kıdem Gidiyor, Esnek Çalışma Geliyor: Çifte Darbe

Kamuajans.com – Kıdem gidiyor, esnek çalışma geliyor: Çifte darbe. Kıdem tazminatı tartışmaları sürerken hazırlanan son torbadan esnek çalışma modeli çıktı…Hükümetin çalışanlarla ilgili olarak Meclis’e getirmeyi planladığı ‘İstihdam Kalkanı Paketi’nin içinde ‘Esnek Çalışma Modeli’nin de yer aldığı ortaya çıktı. Kıdem tazminatının işçinin bir numaralı gündem maddesi yapıldığı bir süreçte arka planda Esnek Çalışma Modeli’nin getirilecek olması, akıllara ‘cambaza bak’ deyimini getirdi.

hükümetin çalışanlarla ilgili olarak Meclis’e getirmeyi planladığı ‘İstihdam Kalkanı Paketi’ tamamen kıdem tazminatı fonu tartışmalarının gölgesinde kalırken, pakette işçiler aleyhine büyük bir düzenlemenin daha yer aldığı ortaya çıktı. İşçiler ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ kapsamında kıdem tazminatını konuşurken, arka planda Esnek Çalışma Modeli Meclis’ten geçirilecek. Esnek Çalışma Modeli, Meclis’ten geçerse ucuz ve güvencesiz iş gücü kurumsallaştırılacak. Esnek Çalışma Modeli’nde, 25 ve 50 yaş üstü çalışanlarda kıdem tazminatı tamamen ortadan kalkacak. İşveren, işçiyi süreli sözleşme yaparak istihdam edecek. Bu iş modelinde işverene birçok ayrıcalık getirilirken, çalışanlar da başta kıdem tazminatı olmak üzere önemli haklardan mahrum kalacak.

KIDEM HAKKI YOK OLACAK

Belirli süreli hizmet akdi İş Kanunu’nun 11’inci maddesinde sözleşmeyi istisnai bir durum olarak tanımlıyor. Ancak getirilen yeni teklif ile 11’inci maddedeki tüm kuralların ortadan kalkmasına ve (25 yaş altı, 50 yaş üstü ) yaş grubundaki işçiler için bu durumu yaygın hale getirecek. Sözleşmenin istisna olmaktan çıkmasıyla birlikte işveren, kıdem, ihbar tazminatı ve işçinin işe iade davalarından sıyrılarak, işçiye yönelik yerine getirmesi gereken sorumluluklardan kurtulacak. Böylece bu yaş grubu için kıdem tazminatı hakkı yok olmuş olacak.

İŞÇİ SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILACAK VE GELİRİ İYİDEN İYİYE AZALACAK

Eğer düzenleme yasalaşırsa 3,5 milyon işçi bu düzenlemeye tabi olacak. Böyle bir durumda ülkemizde çalışan mevcut işçilerin dörtte biri kıdem tazminatı hakkını kaybedip iş güvencesi kapsamının dışına çıkmış olacak. Düzenlemede yer alan bir diğer çarpıcı madde ise çalışanları sigortasız hale getirecek. Düzenlemeye göre, ayda 10 günden az çalışan 25 yaş altı çalışanların sigorta primlerinin yatırılması zorunluluğu olmayacak. 50 yaş üzeri çalışanlar için ise kısmi süreli çalışmayı yaygınlaştıracak olan düzenleme ile zaten düşük gelire sahip olan kısa süreli çalışanın geliri daha da azalmış olacak.



Milli Gazete

Ahmet Sesli'

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.